PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Generalitat haurà d’abonar més de 4,2 milions d’euros per finançar les escoles bressol municipals entre 2012 i 2015

La Generalitat haurà d’abonar més de 4,2 milions d’euros per finançar les escoles bressol municipals entre 2012 i 2015

El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, s’ha mostrat molt satisfet per la decisió del tribunal, i ha assenyalat que “era molt injust que els efectes de les retallades aplicades per la Generalitat al finançament dels serveis públics, com és el cas de les escoles bressol, els hauríem assumit els municipis i les famílies. Ara, amb aquesta sentència, es fa palesa l’obligació de la Generalitat de finançar el sosteniment dels centres públics de 0 a 3 anys”.

L’escrit del TSJC explica que tant l’Estatut d’Autonomia com la normativa general estableixen que cal garantir als governs locals la disponibilitat dels recursos suficients per afrontar la prestació dels serveis traspassats o delegats. I que la Generalitat va anar convenint amb l’Ajuntament la creació de successives llars d’infants, fet que comporta la necessitat de transferir els recursos econòmics corresponents.

En aquest marc, cal assenyalar que les aportacions de la Generalitat a l’Ajuntament de Sabadell per a les escoles bressol municipals s’han anat reduint notablement els darrers anys fins a ser-ne inexistents. Així, si el 2009-2010, la Generalitat hi aportava 1.800 euros per alumne, l’any 2011-12, la subvenció es situava en 1.300 euros per infant.

Des de 2012-2013, la Generalitat no ha efectuat cap aportació al sosteniment de les escoles bressol municipals de la ciutat, i és la Diputació la que, via subvenció, ha cobert una part del finançament. En relació amb aquestes aportacions, la sentència de TSJC estima que les convocatòries de subvenció per part de l’organisme provincial no supleixen la inactivitat de la Generalitat. I és que la Diputació, com a part del sistema local, ha d’ajudar els ajuntaments a suportar la seva càrrega financera i no substituir la responsabilitat de l’administració catalana.

Finançament no resolt

Malgrat la satisfacció per la decisió del Tribunal, Berlanga subratlla que “el problema del finançament de les escoles bressol municipals continua sense resoldre’s. I és que, si bé la sentència reconeix l’obligació de pagament entre 2012 i 2015, a hores d’ara no tenim cap compromís de la Generalitat per assumir de forma fixa el sosteniment de places públiques per a infants de 0 a 3 anys. En aquest cas, el gran esforç per al manteniment dels centres el continuem assumint els ajuntaments i les famílies”.

El sosteniment de les 11 escoles bressol municipals de Sabadell implica una despesa d’uns 4 milions d’euros anuals. D’aquests, més de la meitat els aporta l’Ajuntament. Prop d’un 37% va a càrrec de les famílies i poc més de l’11,5% l’assumeix la Diputació de Barcelona.

Davant la sentència emesa pel TSJC respecte al finançament de les escoles bressol municipals de Sabadell, la Generalitat podrà presentar recurs de cassació.