PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La fira de Sant Jordi es consolida al Passeig

La fira de Sant Jordi es consolida al Passeig

Repartides per la resta de la ciutat també hi haurà parades diverses. D’una banda, 69 persones a títol individual han sol·licitat d’instal·lar parades de roses. D’altra banda, 92 comerciants minoristes de flors i de llibres, col·lectius diversos, entitats associatives i centres educatius han demanat de posar llibres i/o roses a diferents indrets de la ciutat. Tant els uns com els altres poden tenir parada el diumenge i el dilluns durant tot el dia, si volen.

Les famílies també podran participar en les activitats programades pel Museu d’Història –al carrer de Sant Antoni–, el Museu d’Art i les biblioteques municipals, al mateix passeig de la Plaça Major. Al llarg de la setmana, també es pot gaudir d’activitats a la Biblioteca del Nord i la Biblioteca del Sud, com també a la Biblioteca Vapor Badia, on el dissabte 21, a les 7 de la tarda, a més, Pere Rovira i Emília Rovira presentaran Poemes de vida i erotisme.

Activitats tradicionals com l’actuació castellera –a càrrec dels Saballuts– tindrà lloc el dilluns, a les 8 del vespre, al passeig de la Plaça Major, mentre que la ballada de sardanes –a càrrec de l’ACF Sabadell Sardanista– es farà el dilluns, a les 6 de la tarda, a la plaça de Sant Roc.

D’altra banda, els jardins de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 –els coneguts com a Jardinets de la Caixa– oferiran com cada any parades de llibres i roses, com també activitats diverses, igual que ho faran el Museu Paleontològic i el Museu del Gas.

Aniversari de Pompeu Fabra i altres activitats culturals

El dilluns, d’11 a 2/4 de 2 i de 2/4 de 5 a 6, a la plaça del Doctor Robert, hi haurà una lectura pública d’homenatge a Pompeu Fabra, ara que fa 150 anys que va néixer i 100 anys que va publicar la Gramàtica catalana, com també es llegiran poemes de Montserrat Abelló, de Maria Aurèlia Capmany i de Manuel de Pedrolo, tres escriptors que fa 100 anys que van néixer. L’activitat l’organitza el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

D’altra banda, al voltant de la Diada de Sant Jordi hi ha activitats teatrals, musicals i recitals que acabaran de bastir la festa. Destaquen els següents. El dissabte 21, a les 7 de la tarda, l’homenatge a Pere Quart a càrrec de l’Associació de Poesia A Trenc d’Alba, al Casal Pere quart. A les 9 del vespre, Federico García, de Pep Tosar, al Teatre Principal. El diumenge 22, a les 12 del migdia, Joana Serrat actuarà en el marc del concert dels vermuts de l’Embassat, a la plaça del Gas. I a les 6 de la tarda serà el torn de La nena dels pardals, a LaSala Miguel Hernández.

A més, el dimecres 25, a 2/4 de 6 de la tarda, hi haurà l’espectacle poètic i musical Al cau de les paraules, amb Gemma Humet i Estel Solé, al Casal Cívic Rogelio Soto, organitzat per la Plataforma per la Llengua. El divendres 27, a les 9 del vespre, recital de poesia amb alcohols, a Can Capablanca. El dissabte 28, a 2/4 de 7 de la tarda, performance col·lectiva a l’entorn de l’obra de l’obra de Fina Miralles, a Ca l’Estruch. I el diumenge 29, a 2/4 de 12 i a les 6, El llibre de la selva, al Teatre Sant Vicenç.

Els autobusos no circularan pel Passeig

El dilluns 23, Diada de Sant Jordi, els autobusos no circularan entre el passeig de Manresa i el carrer del a República per tal que la ciutadania pugui passejar tranquil·lament per aquest espai de l’eix central mentre hi ha la fira.

El Mercat Central proposa una campanya a favor del Rebost Solidari

El Mercat Central de Sabadell, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, proposa durant la diada de Sant Jordi i per 5è any consecutiu una campanya de recollida de productes per al Rebost Solidari. El dissabte 21 d’abril, el mercat es mobilitzarà per obsequiar amb una rosa tots els clients que vulguin col·laborar en la recollida d’aquests productes, per a les famílies que ho necessiten. Es tracta d’una campanya d’intercanvi de roses per productes de primera necessitat, és a dir, que a canvi de qualsevol donació de productes –com ara sucre, farina, llet, sabó de cos...– es regalarà una rosa.

La presentació de la campanya es farà demà, dimecres 18 d’abril, a la 1 del migdia, al Mercat Central i comptarà amb la presència de la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora de Comerç, Marisol Martinez; la directora del Rebost Solidari, Mercè Calvet; un representant del Mercat Central, i Aurora Verdugo, en representació de l’Obra Social “la Caixa”.

La finalitat de la campanya és incrementar les reserves d’alguns productes que el Rebost recull de forma permanent i introduir-ne un de nou: el sabó de cos; també de primera necessitat i tingut menys en compte fins ara. Actualment el Rebost atén, cada mes, unes 1.900 famílies de la ciutat.

El Mercat Central, a més, ha organitzat un taller de roses de paper pel divendres, 20 d’abril, a la tarda i pel dissabte, 21 d’abril, al matí.

Altres propostes relacionades amb el comerç

D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Sol i Padrís organitza una activitat de dinamització comercial anomenada Festa de Sant Jordi, que es farà el diumenge 22 d’abril, de 9 del matí a 4 de la tarda. La jornada proposa diverses activitats obertes a la ciutadania, com ara tallers infantils, de fang, de roses, de puntes de coixí, punts de llibres i imants de nevera; una fira d’intercanvi de llibres i d’altres articles; una exposició de dracs; xocolatada popular; contacontes; exhibició de sardanes... La festa finalitzarà amb una sardinada popular oberta al veïnat.

Per la seva banda, els comerciants de Comerç Creu han previst dur a terme un taller de roses de Sant Jordi el dilluns 23, entre les 10 i les 7, a la plaça de la Creu de Barberà. L’activitat s’adreça a nens i nenes que vulguin fer roses de paper amb diferents materials.

Per últim, cal destacar que l’Ajuntament ha editat 20.000 punts de llibres amb motiu de la Diada de Sant Jordi, amb la col·laboració de l’Associació de Floristes de Sabadell i els llibreters. Els punts els repartiran els comerços associats a les diferents associacions de comerciants i els mercats municipals, alhora que estaran disponibles a diferents equipaments.

Espais per a la gent gran

La diada també es viu als equipaments per a la gent gran durant la setmana amb activitats que s’adrecen als veïns dels complexos Alexandra, Parc Central, Sant Oleguer i de l'antic Mercat de Sant Joan. Un d'aquests actes tindrà lloc el 23 d’abril, a les 5 de la tarda, a l’Espai de Sant Oleguer, amb una cantada d’havaneres a càrrec del grup sabadellenc Ramon i Artur. A l’espai Alexandra també hi haurà una actuació del grup de gimnàstica del Casal de Gent gran de Ca Rull. Serà el dimarts 24, a les 5 de la tarda.

I, d’altra banda, el 25 d’abril, a les 11 del matí, l’antic Mercat de San Joan acollirà la presentació del llibre Contem contes, realitzat per alumnes del taller “El plaer de la literatura”, que es du a terme a l’equipament.