PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Recomanacions per actuar davant la presència de l’insecte bernat marró marbrejat

Recomanacions per actuar davant la presència de l’insecte bernat marró marbrejat

Quan es detecti la presència d’aquests insectes als domicilis, cal tenir present que la seva captura i destrucció és important ja que això̀ ajudarà̀ a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà̀ la sanitat dels conreus. Davant aquesta situació es recomanar el següent:

  • Com a mesura preventiva, s’aconsella instal·lar mosquiteres a les finestres i tapar amb malla altres foratsque donin a l’exterior.
  • La captura és més fàcil a primera o darrera hora del dia, quan es mouen més lentament per la temperatura ambiental baixa. 
  • Aquests insectes es poden recollir fàcilment amb aspirador o escombrant-los.
  • Un cop capturats es poden submergir en un pot amb aigua o sabó.
  • Una altra manera eficaç és deixar-los dins d’una bossa exposats al sol.
  • No es recomana alliberar els insectes a l’exterior dels immobles
  • En qualsevol cas, no s’han d’utilitzar insecticides. No són efectius.

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, la plaga del bernat marró marbrejat  es va detectar a Catalunya al 2016. Actualment, es té constància de la seva presència a 133 municipis. Fins a aquest any, la plaga es localitzava principalment a l’entorn urbà̀, lloc on es desenvolupa i reprodueix. 

A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests conreus. Amb l’arribada de la tardor, ja s’ha detectat la presència de l’insecte a l’entorn urbà. 

El seu control i detecció per part de la ciutadania, una vegada l’animal ha entrat a casa, és molt important per tal d’evitar la proliferació. També es pot col·laborar amb el control reportant la presència del bernat marró marbrejat a l’espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.