PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Visita guiada a l’Arxiu Històric de Sabadell, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

Visita guiada a l’Arxiu Històric de Sabadell, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

Amb motiu d’aquesta celebració, el proper dissabte, 12 de juny, l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) obrirà les portes a tots els ciutadans que vulguin fer una visita a la Casa Ponsà per conèixer de primera mà com és l’arxiu de la ciutat i quines són les tasques que s’hi desenvolupen. És una ocasió ideal perquè els professionals dels arxius mostrin el paper rellevant que tenen aquestes institucions en la vida de les persones, mostrant també la feina diària que s’hi fa i com la professió arxivística és inclusiva, diversa i útil per a tothom.

Les visites es podran fer en dos torns, a les 10.30 h i a les 12 h, durant els quals es podran visitar les instal·lacions de l’AHS i veure alguns documents significatius s’hi preseerven. Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon 93 726 87 77, ja que l’aforament és limitat.

Conserva fons de persones emblemàtiques i l’arxiu administratiu municipal

L'Arxiu Històric de Sabadell té com a funció la recollida, preservació, tractament tècnic i difusió del patrimoni arxivístic, documental, bibliogràfic i hemerogràfic de la ciutat, ja sigui d'origen municipal o de qualsevol altra procedència. És un referent obligat per a qualsevol investigació històrica i per a bona part de les gestions quotidianes dels ciutadans davant l'administració local.

A més del tractament tècnic dels fons històrics per excel·lència, la seva activitat també s’ha orientat cap a la recollida de fons aliens a l'administració, però d'un interès indubtable per a la identitat de la ciutat: arxius procedents d'empreses que han cessat l’activitat (sobretot arran la crisi del sector tèxtil dels anys 1980), arxius d'entitats i associacions, de famílies o nissagues i de persones emblemàtiques per la seva activitat professional o personal, com ara Andreu Castells i Peig, Joan Oliver (Pere Quart), Joan Prat i Esteve (Armand Obiols), Francesc Trabal, Ricard Simó i Bach, Adolf Cabané, Agustí Borguñó, etc.

L’AHS ha reunit, a més, una biblioteca local amb més de 20.000 volums, una hemeroteca amb més de 1.900 títols, 6.400 cartells, prop de 400.000 fotografies i més de 1.200 pergamins. A l'ensems, l'AHS s’ha constituït en arxiu administratiu de l'Ajuntament, esdevenint una eina molt important per a l’organització administrativa i la implementació del sistema de gestió documental.

Aquesta visita guiada és una oportunitat per descobrir el paper d’aquest servei en la preservació del patrimoni documental de la ciutat i com els sabadellencs i sabadellenques es poden sentir partícips en la salvaguarda i custòdia de la memòria individual i col·lectiva.