PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament presenta els primers projectes per optar als Fons Next Generation, que suposarien una inversió superior als 20 milions d’euros

L’Ajuntament presenta els primers projectes per optar als Fons Next Generation, que suposarien una inversió superior als 20 milions d’euros

El conjunt de projectes que es presentaran sumaran més de 20 milions d’euros.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha explicat que

“els ajuts et financen una gran part del projecte però no el total. Com a Ajuntament hem d’aportar també el que ens toca i això implica que hem d’alliberar recursos. Així mateix, per rebre les subvencions d’aquesta convocatòria, les accions han d’estar fetes abans d’acabar 2024”.

Per tot plegat, continua Farrés,

"hem optat per presentar projectes que teníem ja bastant madurs com també algunes actuacions noves però que, en qualsevol cas, es puguin portar a terme de forma ràpida. Així podrem obtenir els ajuts, alliberar recursos que ens permetin posar la part que ens correspongui i alhora, també, tenir disponibilitat per abordar altres accions en el futur. I paral·lelament, estem treballant en altres projectes que presentarem a convocatòries posteriors".

La línia d’ajuts oberta ara és la convocatòria de 2021 del Programa d’ajuts a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i transformació sostenible del transport, per a mesures destinades a fomentar el canvi cap a mitjans de transport més sostenibles i projectes de digitalització que reverteixin en una millor gestió del trànsit i del transport o en una millor accessibilitat al transport públic per part de l’usuari.

Camins escolars i espais per a vianants

 La millora de l’accessibilitat i d’entorns escolars protagonitzen algunes de les accions que es presentaran. Es tracta dels entorns de les Escoles Amadeu Vives, la Trama i Joan Montllor, aquest darrer centrat bàsicament en consolidar el tancament tàctic del carrer de Francolí. Aquestes iniciatives sumaran més d’1,6 milions d’euros.

A més, amb l’objectiu de consolidar l’aposta per dotar la ciutat de més espais per als vianants, afavorir l’accessibilitat arreu i pacificar el trànsit rodat, l’Ajuntament presentarà a la convocatòria tot un conjunt de projectes amb un alt grau de maduració per un valor superior als  3,4 milions d’euros.

Les propostes es concreten en la renovació del carrer de Goya, a la zona sud, i la urbanització del carrer de Caucas, al nord. També en les renovacions de la plaça de la Fuensanta com a nou eix de vianants i estada; d’un tram del carrer de Calvet d’Estrella per unir les places de Montserrat Roig i Mestre Planes; la creació del Passatge de Jean Piaget per millorar la connexió i accessibilitat amb l’estació de FGC Can Feu-Gràcia i diverses actuacions d’accessibilitat al barri de Can Rull.

Altres accions relacionades amb la pacificació del trànsit passen per la implantació d’elements de reducció de velocitat i també per l’arranjament de la plataforma que hi ha sobre la Ronda Oest, al barri de Can Llong, que inclourà nous espais de vianants i un aparcament i que millorarà la connectivitat amb Castellarnau i amb el futur baixador ferroviari. Així mateix, es contemplen diverses actuacions per reduir la circulació de vehicles a entorns escolars.

Carrils bici i espais més accessibles per a vianants a l’Eix Gran Via

 La reurbanització dels itineraris de vianants del carrer d’Alcalde Ribé, al nord, i del carrer d’Antoni Forrellat entre la plaça d’Espanya i la ctra. de Prats, amb la inclusió en tots dos casos d’una via ciclable són dues de les accions que milloraran l’entorn de l’Eix Gran Via i que es presentaran al Ministeri.

Dins aquest paquet també es vol millorar l’accessibilitat del Centre i Covadonga, urbanitzant el carrer de Quevedo i suprimint el pas soterrat a la zona, de manera que es puguin eixamplar voreres. Així mateix, també s’hi inclouen actuacions per suprimir passos soterrats entre la Creu Alta i el Taulí i entre els sectors Centre i Eixample, tot millorant la permeabilitat de la superfície.

Es contempla naturalitzar els entorns de l’estació d’autobusos, reurbanitzar la ronda d’Orient davant del Tanatori –tot millorant l’accés al Parc Fluvial del Ripoll—i ampliar l’espai urbà entre els carrers de Calassanç Duran i Alguersuari Pascual.

La inversió de les actuacions en l’Eix Gran Via que es presenten a aquesta convocatòria arriben gairebé als 3 milions d’euros.

Carrils bici per connectar barris i els entorns de la ciutat

Així mateix, es presenten altres dues actuacions de construcció de carrils bici, que comportarien una inversió superior als 988.000 euros. La primera permetrà connectar el barri de Torre-romeu amb el del Poblenou enllaçant els equipaments principals de tots dos barris, permetent millorar la seguretat i l’accessibilitat als centres educatius. L’altra actuació consisteix en la construcció d’un tram de carril bici que unirà el Polígon de Sant Pau de Riu-Sec i els entorns de l’Aeroport amb el camí d’accés a la Universitat Autònoma, a través del pas inferior existent per sota de l’autopista C-58. Aquesta infraestructura donarà continuïtat al futur carril bici que es construirà també en l’àmbit del Portal Sud i permetrà una connexió des de l’interior de la ciutat cap al Riu-sec, Badia del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Transport públic més ecològic i digitalitzat

 L’impuls d’un transport públic més ecològic i amb sistemes digitalitzats per a l’optimització del seu ús conformen un altre dels camps d’acció. Mesures que suposaran una inversió de més de 3,2 milions d’euros i comportaran les obres d’adaptació de les cotxeres i la infraestructura de recàrrega per a autobusos elèctrics; la renovació del sistema SAE d’informació a l’usuari i d’interrelació amb altres plataformes; l’adquisició de 50 panells d’informació per a les parades i la renovació dels sistemes web i APP amb les tecnologies necessàries per afavorir l’accessibilitat universal.

Aparcament del Passeig de la Plaça Major

 L’aparcament del Passeig de la Plaça Major serà un dels projectes que es presentarà als Next Generation, com a infraestructura que permeti a la ciutadania arribar al centre, tot evitant alhora la circulació de vehicles pels diferents carrers buscant on estacionar. Aquest aparcament és clau per tal de poder avançar en el procés de pacificació dels carrers del centre històric, tot alliberant espais actualment ocupats per aparcaments en superfície i amb la creació de nous espais lliures al centre.

En aquest marc, i tot i que el plantejament inicial del pàrquing és que, al capdavall, la inversió necessària per posar-lo en marxa l’assumeixi el nou concessionari, el fet de rebre ara els fons europeus contribuiria a accelerar l’execució de la infraestructura, accelerant també la configuració definitiva i la mobilitat a tot l’Eix Central.

El cost de l’adequació i posada en servei de l’aparcament que ara es proposa subvencionar, que és de 5,4 milions d’euros, seria posteriorment retornat per part del futur concessionari en forma de cànon, igual que el cost avançat per a l’adquisició de l’aparcament de FGC i el del rescat de l’actual concessió de la plaça Doctor Robert.

Així mateix, en el marc del compliment dels acords del Ple Municipal en relació amb la Declaració d’Emergència Climàtica i Agenda 2030 de Sabadell i per avançar en el compliment de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, l’Ajuntament planteja un conjunt d’actuacions per a la implantació d’una futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat. A la proposta s’inclouen treballs de consultoria i enginyeria, que faran possible explorar opcions respecte l’abast exacte i característiques de la ZBE. També la previsió de la infraestructura necessària com la senyalització tant estàtica com dinàmica en temps real, l’adquisició d’equips i sistemes per al control d’accessos, circulació, regulació d’estacionament i sensors per al seguiment de la qualitat de l’aire en tot l’àmbit.

Sobre possibles escenaris i concrecions vinculades a una ZBE a la ciutat, és imprescindible abordar la qüestió de la forma més àmplia possible, cercant criteris homogenis i que garanteixin la coherència entre municipis. En aquest sentit, s’estan impulsant diferents espais de coordinació amb diferents administracions i ens com el Consell Comarcal, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Autoritat del Transport Metropolità.

Les accions lligades a la ZBE a Sabadell per a les quals es demana finançament suposaran una inversió superior als 2,2 milions d’euros. 

Sabadell i els Next Generation

 Tot plegat s’emmarca en el conjunt de propostes que l’Ajuntament té previst presentar als Fons Next Generation i que s’agrupen a l’entorn d’una vintena de grans projectes, que seran clau en la definició del Sabadell del futur.

Aquests grans projectes responen a tres grans eixos estratègics: Cohesió Social i Territorial; Transició Ecològica i Transformació Digital. A la vegada, tots estaran determinats per un quart eix transversal, la Igualtat de Gènere, per avançar cap a una societat més igualitària.

Les diferents actuacions vinculades als grans projectes s’aniran presentant a les diferents convocatòries que s’obrin per tal d’assolir els diversos objectius marcats pels ajuts europeus.