PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El pressupost de l’any que ve supera els 252,6 M€ i destina 26 M€ a inversions

El pressupost de l’any que ve supera els 252,6 M€ i destina 26 M€ a inversions

Avui, durant la presentació dels comptes per a l’any vinent, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha ressaltat que

“juntament amb el treball per la cohesió social, per donar resposta als efectes de la COVID i afavorir el ressorgiment, el pressupost 2022 ens permetrà consolidar la millora de l’espai públic i de la xarxa d’equipaments a tots els barris. L’any que ve veurem materialitzats molts dels projectes que durant el mandat hem estat planificant i fent-hi la tramitació administrativa. Així mateix – continua Farrés— abordarem projectes estratègics com ara el Campus de les Ciències de la Vida i la Salut a l’Artèxtil i a tot l’entorn de la Gran Via, el Hub Aeronàutic o les accions per obrir cada cop més el riu Ripoll a la ciutat”.

L’alcaldessa ha volgut agrair, així mateix, a la tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, i al portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, la bona disposició per assolir consensos i garantir l’aprovació dels comptes al Ple i

“el fet que, una vegada més, hagin posat els interessos de Sabadell per davant de tot”.

En aquesta línia, Marta Morell, ha ressaltat que

“és un pressupost per garantir l’execució dels compromisos que el govern té amb la ciutadania i sobre tot uns pressupostos de consolidació dels objectius que ens vam marcar quan vam fer el nostre acord de govern”.

Així mateix, sobre l’acció de govern, ha subratllat que

“clarament té una profunda dimensió social. Per exemple, tornarem a incrementar el pressupost d’Acció Social, en aquesta ocasió en 771.000 euros”.

En aquest sentit, i dins l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, l’any que ve es desenvoluparan múltiples projectes, com el nou reglament per a la igualtat de gènere i drets de les persones LGTBI, la consolidació de l’obertura de tots els espais joves els 12 mesos de l’any, el projecte SBD ON per apropar la cultura a tots els barris i col·lectius, projectes comunitaris a diferents zones, el Pla d’Interculturalitat, l’augment del pressupost de cooperació fins al 0,9% dels ingressos propis, la commemoració dels 25 anys Sabadell-Sarajevo, l’impuls de 3 noves àrees de gossos o la nova gatera municipal, entre molts altres.

Per la seva part, el portaveu de Junts X Sabadell, Lluís Matas, ha explicat que

“si creiem que un projecte és bo per a la ciutat, sempre ens hi trobaran. Sabadell està per davant de tot i estem fent allò que des de Junts ens vam comprometre, és a dir, treballar per la ciutat, en aquest cas des d’una oposició constructiva i útil. Si podem incidir en la millora de Sabadell, ho farem”.

Matas ha subratllat els projectes vinculats al Rectangle del Coneixement per transformar i potenciar la Gran Via com a espai de revitalització econòmica i generador d’oportunitats. En aquest sentit, s’ha referit a les accions previstes per millorar  l’accessibilitat entre els dos costats de la Gran Via, al condicionament de diferents espais lliures i a la renovació de diferents places de barris colindants com la plaça del Treball, la placeta de la Casa Duran o la plaça de Mossèn Geis. I ha comentat les millores que s’impulsaran al balcó del Ripoll.

Alhora ha destacat les accions en matèria de Promoció de la Ciutat, com la ubicació de l’Oficina de Turisme a la Casa Duran, que també serà la Casa de la Capital de la Cultura Catalana 2024. Així mateix s’ha referit a esdeveniments com la Fira Sakura Matsuri. Matas ha destacat que

“una de les línies importants de treball que hem fet els darrers mesos és una reflexió sobre el funcionament de la Fira Sabadell. Nosaltres hem impulsat un canvi de model que permeti més col·laboració público-privada”.

Accions a l’espai públic i equipaments de tota la ciutat

Els 26M€ d’inversions permetran materialitzar nous equipaments, espais o infraestructures com el Pavelló Oest (5,3 M€), el Passeig de la Plaça Major (1,1M€) o el Portal Sud, al qual es destinen 2,3 M€ l’any que ve però que és una inversió plurianual (el cost total serà de 5,4 M€). També s’hi portaran a terme les obres de la nova Escola de Restauració, la recuperació de la Pista Coberta, l’adequació de dos locals al sud i a la pl. de la Sardana com a espais d’Acció Social, la rehabilitació de la façana de l’Ajuntament, la transformació de l’antiga Escola Riu–Sec com a Oficina d’Entitats, la consolidació de les Coves de Sant Oleguer, la renovació del Mercat de Merinals i millores al Mercat Central i la reforma de l’antic centre cívic de Torre-romeu.

La reposició d’arbrat serà una altra de les línies d’actuació. S’invertiran 468.000€ en reposar-ne a tota la ciutat però especialment als districtes 3 i 5 i als centres educatius. La renovació de voreres i ferms comptarà amb 450.000 € dins un projecte plurianual amb una despesa total prevista de 900.000 €. Es faran millores en jocs infantils, mobiliari urbà, places, espais enjardinats i pistes de boxes arreu, es renovarà l’enllumenat de l’Av. de Barberà i s’arranjaran els entorns del solar de l’Eix Macià. Una nova zona de jocs adaptats a la plaça de les Illes Medes, la recuperació de la font de la Via Alexandra, les millores d’accessibilitat a la plaça de Xavier Sanahuja, la balustrada del barri de Nostra Llar i les accions per millorar la seguretat als entorns escolars també formen part del quadre d’inversions.

Una altra de les partides és l’ampliació del centre cívic de Sant Oleguer. Així mateix, es faran diferents millores als centres educatius, a les biblioteques Vapor Badia i del Sud, a La Faràndula i al Principal; es rehabilitaran els exteriors de la piscina de Ca n’Oriac i s’arranjarà el poliesportiu de Nostra Llar.

Més cohesió

L’any 2022 es destina 1 milió d’euros al manteniment de ferms i voreres,  s’incrementa en 570.000 € el manteniment d’equipaments i augmenta en 300.000€ la dotació per a manteniment de Parcs i Jardins. I dins el Sabadell més Verda s’instal·laran sensors ambientals a diferents espais i equipaments.

Pel que fa a la cohesió social, l’any que ve s’incrementa el pressupost d’Acció Social en 771.000 €, es destinen més recursos a Atenció Domiciliària i es posaran en marxa nous locals al Centre, Sud i Oest dins la xarxa d’equipaments d’Acció Social per millorar l’atenció als usuaris i usuàries i els espais de treball dels professionals. Alhora es continuarà endavant amb el pla per construir 528 habitatges de lloguer protegit a la ciutat. A hores d’ara, han començat obres dues de les 8 promocions previstes i l’any que ve s’iniciaran 2 més. Per tot plegat, es preveu una ampliació de capital a VIMUSA de 2,4 M€.

La represa dels viatges socioculturals per a la gent gran, l’impuls d’accions per a la innovació educativa i el suport a la creació artística seran altres línies d’actuació, com també el foment de l’esport i l’elaboració del Pla de Salut Mental i Addiccions.

En l’àmbit econòmic, les accions de formació per afavorir l’accés a una feina arribaran a unes 1.300 persones i es preveu arribar a un miler de participants amb els serveis de creació i consolidació d’empreses. També es continuarà endavant amb els programes de formació i contractació de persones en atur per a la realització de serveis o treballs d’utilitat pública. Es desenvoluparà el pla d’atracció empresarial, es consolidarà la Taula per al Desenvolupament Econòmic i la Competitivitat de Sabadell i es promourà la dinamització del comerç i la restauració, entre altres iniciatives.

Així mateix, es continuarà treballant per una administració cada cop més accessible, eficient i transparent i en sistemes per millorar l’atenció a la ciutadania i facilitar la seva relació amb l’Ajuntament.