PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Un projecte desenvolupat entre el Jutjat Degà, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia i la Policia Municipal rep un premi pel tractament i acompanyament a víctimes

Un projecte desenvolupat entre el Jutjat Degà, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia i la Policia Municipal rep un premi pel tractament i acompanyament a víctimes

El projecte conjunt de les tres institucions es diu “La cara amable de les seus judicials: facilitat d’accés de les persones més vulnerables i necessitades de protecció davant l’Administració de Justícia” i va ser presentat pel Jutjat Degà de Sabadell. El reconeixement es fa a tot el conjunt d’accions que s’han posat en marxa pel que fa a l’acompanyament de víctimes menors d’edat o persones necessitades d’especial protecció amb membres de la Unitat Canina K9. En concret, es tracta de la tasca de companyia que es fa amb gossos de la Unitat K9 en casos que un menor o una víctima de maltractaments hagi d’assistir a seu judicial. És en aquests moments que, per fer que el testimoni no passi per una situació traumàtica o ajudar-lo a apaivagar els nervis, els o les agents de la unitat canina realitzen un acompanyament amb gossos de la unitat canina.

D’aquesta manera, es pretén dotar d’un recurs generador de confiança i seguretat que facilita la connexió de la justícia amb les víctimes. A més, així també es garanteix que aquestes persones puguin anar acompanyades des del seu domicili amb una unitat canina.

Les persones residents a Sabadell o altres localitats que pertanyen a aquest partit judicial poden fer ús d’aquest servei.

Unitat Canina K9

La Policia Municipal de Sabadell es va iniciar en l'ús de guies canins l'any 2008 amb la formació i capacitació d’un agent i un gos provinent d'abandonament. La Prefectura de la Policia Municipal va assumir la creació d'aquest servei com un repte en favor de la modernització i millora del servei prestat a la ciutadania

Basant-se en l'impacte social i resultats obtinguts prèviament, el 2011 s'incorpora un nou agent i tres nous animals procedents de protectora, formats i capacitats sota un model d’autoformació.

A dia d’avui, el servei d’Unitat Canina s’ha organitzat, ha evolucionat i perfeccionat el funcionament fins a arribar a ser una unitat de prestigi i referència a nivell nacional. En l'actualitat quatre guies canins conformen la unitat canina, participant en la majoria dels plans Preventius Planificats per la Policia Municipal com a eina de suport dins de les seves funcions genèriques, assumint com serveis específics actuacions preventives en el tràfic i consum de drogues en col·legis i instituts, zones d'oci, parcs, línies regulars de transport públic, persones i vehicles que accedeixen a la població.

A més, és un exemple de projecció de la imatge del cos a través d'exhibicions, així com la participació i organització de Jornades Tècniques per a la millora de la funció policial amb aquest tipus d'unitats.

Els gossos d’aquesta unitat participen en actuacions preventives en perímetres docents, control i seguiment de queixes en llocs públics per consum de substàncies estupefaents, o control d’accessos en estacions de transport públic, entre d’altres. També participen en xerrades preventives a instituts sobre la tinença responsable d’animals i les conseqüències administratives i penals del consum d’estupefaents.

Al guardó que ara lliura el Consell General del Poder Judicial, se suma el què es va rebre al 2018, un premi de la Unió Nacional de Caps i Directius de la Policia Local (UNIJEPOL), distingint la Unitat canina de Sabadell per les iniciatives i bones pràctiques a les unitats canines.