PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell reivindica la memòria de la Segona República, la Guerra Civil i la deportació

Sabadell reivindica la memòria de la Segona República, la Guerra Civil i la deportació

Així, el 14 d’abril es penjarà la bandera vermella, groga i morada de la Segona República a la façana de l’edifici consistorial de l’Ajuntament de Sabadell, tal i com va aprovar la Junta de Portaveus.

D’altra banda, el dimarts 26 d’abril es commemorarà el 85è aniversari del bombardeig de Gernika fent sonar la sirena d’alarma que hi ha instal·lada en un terrat de l’edifici de l’Ajuntament de Sabadell. Aquesta sirena, adquirida l’agost de 1937, prové de la mateixa fàbrica –La Electricidad, SA de Sabadell– i és d’un model molt similar a una de les sirenes que va sonar a Gernika, el 26 d’abril de 1937, per alertar del bombardeig imminent de l'aviació de la Legió Còndor de l'exèrcit nazi. Com a conseqüència del bombardeig, van morir centenars de persones de Gernika i la població va quedar gairebé destruïda.

A Sabadell, aquest dia la sirena sonarà a tres quarts de quatre de la tarda, coincidint amb l’hora d’inici del bombardeig. Des de la ciutat de Gernika també es farà sonar la sirena d’alarma a la mateixa hora.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar animal i Participació, Marta Morell,

“les accions que durem a terme aquests dies adquireixen un significat especial, en el marc de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, comparava en el Congrés de Diputats la situació que viu el seu país amb el bombardeig de Gernika. La memòria del nostre passat ens ajuda un cop més a donar sentit al nostre present i a percebre amb claredat com és d’inacceptable i contrari als drets humans més elementals tot allò que està vivint la població ucraïnesa”.

Les entitats i ciutadania que vulguin sumar-se a la commemoració poden assistir a l’acte des de la plaça Sant Roc, on tindrà lloc un minut de silenci per reivindicar la memòria antifeixista i la pau. 

Els propers dies es presentaran també dos nous espais de memòria a la ciutat: l’Escola de bosc de Can Rull (actual Centre de Formació d’Adults) i una placa del carrer Francesc Macià, que es conserva al carrer de Gràcia cantonada amb Escola Pia.

 La memòria històrica, als instituts  

 L’Ajuntament treballa coordinadament amb una comissió formada per professorat de centres educatius de secundària per fomentar la memòria democràtica a les aules. En el marc d’aquesta col·laboració, l’Ajuntament està facilitant els viatges i sortides dels instituts a Espais de Memòria o altres esdeveniments relacionats.

En aquest sentit, el dimarts 19 d’abril més de 230 alumnes de 4rt d’ESO i batxillerat de l’institut Pau Vila participaran en el taller “Holocaust i deportació: memòria, historia i cinema”, a càrrec de l’Associació Buchenwald i l’Associació Triangle Blau. D’altra banda, alumnes de l’Institut Jonqueres assistiran, amb el suport de l’Ajuntament, a la IX Trobada de Joves de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, a Vilanova i la Geltrú.

Destaca també la visita a la Maternitat d’Elna, la platja d’Argelers i la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure, en aquest cas per part d’alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut Sabadell, el proper 31 de maig.