PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Es commemora el centenari de l’arribada del tren elèctric a Sabadell

Es commemora el centenari de l’arribada del tren elèctric a Sabadell

Tal com ha comentat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés,

“la història dels ferrocarrils és la història d’un servei essencial que ha estat i continua sent fonamental per al desenvolupament de la nostra ciutat i del conjunt de la comarca. Un servei de qualitat que s’ha consolidat com un multiplicador d’oportunitats en tots els àmbits, l’econòmic, el social i el cultural, i que ha de ser clau també per afrontar els desafiaments que tenim per endavant, entre els quals la lluita contra el canvi climàtic”.

La presidenta de FGC, Marta Subirà, ha destacat

“el salt endavant que farem aquest estiu amb la posada en servei de nous trens i més freqüències, el que vol dir menys esperes i una clara aposta per la mobilitat sostenible”. Així mateix, ha dit que “el transport públic en general, i el ferrocarril en particular, és la principal eina per descarbonitzar la mobilitat, per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i la gran pandèmia invisible: el canvi climàtic”. “Tot això ho fem amb una clara aposta per la digitalització dels serveis”, ha afegit.

Tant l’alcaldessa com la presidenta de FGC han recorregut, acompanyades de diferents membres del consistori, les cinc estacions de Sabadell (Sabadell Parc del Nord, Sabadell Nord, La Creu Alta, Sabadell Plaça Major i Can Feu | Gràcia) en un tren que l’Ajuntament ha vinilat amb motius de la ciutat.

En aquest sentit, a l’exterior dels diferents vagons es poden veure imatges icòniques de l’esport, la cultura i el coneixement o de l’àmbit de les infraestructures que identifiquen Sabadell i caracteritzen molt clarament la ciutat de portes enfora. Tot plegat acompanyat dels logototips de Visit Sabadell i Sabadell Capital de la Cultura Catalana, que incideixen en la singularitat i el caràcter referent de la nostra ciutat  arreu. 

En paraules del regidor, Lluís Matas,

“a Sabadell tenim molts elements que ens caracteritzen i posen la nostra ciutat al mapa. Hem d’aprofitar aquest potencial, donar-li tot el seu valor i que siguem capaços de projectar aquests actius portes enfora per portar-nos gent, recursos i noves oportunitats. Vinilar un tren és una gran iniciativa, que contribuirà a promocionar Sabadell arreu”.

Just abans del trajecte per les cinc estacions, s’ha repartit un bitllet de cartró commemoratiu del centenari.  Un cop a Can Feu | Gràcia, s’ha visitat el tren històric ‘Granota’, que Ferrocarrils ha restaurat i preservat i que forma part del fons de patrimoni històric de la companyia. Així mateix, el responsable de Planejament i Patrimoni Històric Ferroviari d’FGC, Antoni Gras, ha fet una explicació de l’exposició "Cent anys del tren elèctric a Sabadell. Un segle de modernitat ferroviària”, elaborada per l’escriptor Joan Carles Salmerón, igual que el llibret històric.

La mostra i el llibre recorren la història de la línia del Vallès, des dels orígens del primer ferrocarril cap a Collserola, que va connectar Barcelona amb Sarrià, passant per la visió de futur de l’enginyer Carles Emili Montañés, que va ser el promotor de l’electrificació de la indústria i la vida catalana i va demostrar la viabilitat tècnica d’un mitjà de transport elèctric entre Barcelona i el Vallès. També es repassa la construcció del túnel de Collserola i l’arribada del tren elèctric a Sabadell; l’impacte de la Guerra Civil; l’impuls que va suposar la gestió de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; el perllongament de la línia i els projectes de futur.