PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament destinarà 45.000 euros en projectes d’ajuda humanitària per a la població ucraïnesa

L’Ajuntament destinarà 45.000 euros en projectes d’ajuda humanitària per a la població ucraïnesa

L'Ajuntament de Sabadell, durant l'exercici 2022, preveu destinar 45.000 euros del fons de contingència a tres entitats, per ajudar amb la crisi humanitària a Ucraïna. Les entitats que reben una subvenció de 15.000 euros cadascuna són el Comitè Català per als Refugiats (delegació catalana d’ACNUR), Creu Roja i TACC.

Actualment, la Creu Roja Espanyola a Barcelona està executant el projecte "Crisis a Ucraïna i països afectats” per respondre a les necessitats humanitàries de la població ucraïnès, millorant l'accés de la població afectada a l'assistència humanitària, obstaculitzada per la situació del conflicte i la interrupció de la cadena humanitària. L’activitat subvencionada té com a objectiu principal donar suport a l’enfortiment de les capacitats de resposta de la Creu Roja Ucraïnesa a través de proporcionar articles de primera necessitat per assegurar la reposició de l’estoc de material d’emergència (articles alimentaris i no alimentaris).

ACNUR, mitjançant el Comitè Català per als Refugiats, és una altra de les entitats perceptores de la subvenció. En aquest cas, treballa en la protecció de la família, suport psicosocial, lliurament de material de primera necessitat i béns bàsics per la supervivència, assessorament legal, activitats de sensibilització, etc. Es tracta d’una estratègia que planteja el suport al poble ucraïnès des de diferents perspectives. En concret, es proporcionarà protecció i assistència humanitària a les persones desplaçades internes afectades pel conflicte

La tercera entitat que gestionarà la subvenció en benefici de la població ucraïnesa és Taller d'Art Cultura i Creació (TACC), amb el desenvolupament d’un projecte en partenariat amb l’entitat Brasov Community Fundation, i que està adreçat a entitats de Romania que acullen refugiats. En aquest cas, es el projecte inclou la formació de persones voluntàries locals i acompanyament durant el procés a través de professionals que proporcionin i facilitin l’empoderament i adquisició de coneixements, estratègies, i tècniques, abordant la situació des dels àmbits de la salut mental i socioeducatiu no formal.

Atac a Ucraïna

El 24 de febrer de 2022 va començar un conflicte bèl·lic amb la intensificació i l'extensió dels bombardejos i atacs de l’exercit rus a tot el territori d’Ucraïna.

El pla director de cooperació de Sabadell contempla dos objectius que encaixen amb la nostra resposta davant aquesta crisi humanitària i de vulneració de drets humans. Per un costat, reforçar les accions de solidaritat envers les persones refugiades, i donar suport a les entitats i associacions especialitzades en la protecció i l'assistència a les persones sol·licitants d'asil i refugiades. I per un altre, oferir suport en tasques de rescat i assistir les necessitats bàsiques de les víctimes de desastres naturals, guerres o conflictes.

Fruit d’aquesta crisi humanitària important, l’Ajuntament va decidir destinar 45.000 euros del fons de contingència.

La ràpida evolució de la guerra a Ucraïna i els moviments de població civil van fer molt difícil que les organitzacions humanitàries poguessin saber amb precisió detallada les necessitats humanitàries diàries a cobrir, si bé s’estimava que les necessitats serien immenses, tant a Ucraïna com als països fronterers que van fer la primera acollida, sense oblidar altres països Europeus que en resultin afectats. Es tracta d’una realitat que va canviant dia a dia, i per tant els projectes han de garantir que la resposta que es doni cobreixi en cada moment les necessitats de les víctimes de la guerra.