PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La campanya De què parlem quan parlem de drogues? arriba un any més als centres de secundària i al conjunt de la ciutat per informar i prevenir el consum de drogues entre joves i adolescents

Amb l'objectiu de donar informació, fomentar una actitud crítica i prevenir el consum de drogues entre els joves i adolescents, l’Ajuntament de Sabadell impulsa un any més la campanya De què parlem quan parlem de drogues? Amb aquest conjunt d’accions, es volen facilitar als nois i noies dades sobre el conjunt d’aquestes substàncies, amb una atenció especial a les que més es consumeixen com són el tabac, l’alcohol o el cannabis. Així mateix, es vol promoure la responsabilitat d’aquests joves sobre la seva pròpia salut i reforçar les seves habilitats personals i socials.

Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné:”Quan parlem de joves, parlem de valors. Aquesta és una campanya que treballem durant tot l’any amb joves, mestres i treballadors. Busquem un jove amb recursos i lliure i això s’aconsegueix amb la informació clara i objectiva capaç de combatre els falsos rumors al voltant de les drogues”. Pel que fa a l’edició d’aquest any, Carné ha comentat que “aquesta campanya arribarà a més de 1.100 alumnes de Sabadell i com a novetat hi ha la formació de professionals i dinamitzadors dels espais joves”.

Per la seva banda, la regidora de Salut, Cristina Moreno, ha destacat que: “aquesta campanya respon al Pla municipal de Drogues que inclou tant les drogues legals com les il·legals. Actualment el cànnabis és la substància il·legal més consumida”. Moreno ha volgut destacar que “el nostre jove és un jove sa, que té una informació més àmplia que les que tenien les generacions anteriors”. Pel que fa a l’alcohol Moreno ha parlat de “l’hàbit de beure en caps de setmana, les fartaneres – beure 5 o més begudes alcohòliques en menys de dues hores – no ho fan ni un 78% dels nois ni un 83% de les noies de 15 a 19 anys”. Finalment, la regidora ha reflexionat que “la prevenció no és només informació amb fulletons i activitats, és molt més com ara la adquisició d’habilitats socials, crear entorns favorables en la família, l’escola i els llocs d’oci, comptar amb una parentabilitat positiva, reflexionar sobre el rerefons econòmic de les drogues i no donar com a fet normal alguna cosa que no ho és, no creure que tothom ho fa o és normal”.

La campanya s’adreça als estudiants de 4t d’ESO dels centres de secundària públics i concertats de la ciutat, però també al conjunt de la comunitat educativa. Per aquesta raó, les activitats organitzades, a part de sensibilitzar i donar informació sobre el consum de drogues, ofereixen materials pedagògics per poder ampliar la informació i donen a conèixer els recursos existents a la ciutat, com “L’Assessoria de Salut” de Sabadell Atenció Jove (SAJ). Així mateix, algunes propostes s’obren a la participació del conjunt de la ciutadania.

La campanya s’emmarca en els objectius amb què treballa l’Ajuntament pel que fa als joves, entre els quals es troba garantir les condicions per tal que puguin emancipar-se i iniciar el seu projecte de vida, facilitant la seva formació i capacitació. També es treballa per reforçar especialment tota una sèrie de temàtiques de rellevant importància en la trajectòria vital dels joves, amb l’objectiu d’ actuar des de la prevenció, fomentar una actitud crítica i potenciar valors com la responsabilitat o l’autonomia.

El programa, que s’ha iniciat a principis d’abril, s’allargarà fins el 10 de maig i inclou activitats diverses: sessions d’informació i formació per als alumnes, professors, dinamitzadors, mares i pares i professionals municipals, i també activitats lúdiques, exposicions, espais de debat –cinefòrum-, o material pedagògic, entre altres propostes.

 En concret, les activitats i els materials que s’ofereixen són:

Gimcana als centres educatiusDe qué parlem quan parlem de drogues”, una proposta en la qual, de forma lúdica, els alumnes poden rebre informació sobre les drogues més consumides, reflexionar envers els motius del seu consum, trencar mites i creences i desenvolupar un esperit crític davant el seu comerç i la seva distribució. Activitat dinamitzada per monitors i monitores formats i supervisats per professionals dels departaments municipals de salut i joventut. Les gimcanes es porten a terme als propis centres educatius.

 - Sessions d’informació a mares i pares sobre “El pas de l’adolescència a l’edat adulta i el paper que hi juguen les  drogues. Per què els joves en consumeixen? Actituds de les persones adultes que ens apropen i ens allunyen per parlar de drogues amb els adolescents”, a càrrec de l’equip de professionals de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Sabadell. Dates a concretar pels centres educatius.

 - Tallers per a l’alumnatI tu, què opines de les drogues”: taller participatiu en què s’informa dels efectes biopsicosocials del consum de drogues i es promou la reflexió per a la presa de decisions, tot potenciant l’esperit crític davant les drogues i els riscos que plantegen.  Taller de dues hores de durada. Dates a concretar pels centres educatius.

 - Formació a dinamitzadors d’espais joves i professionals municipals. Sessió dinàmica de quatre hores de durada, a fi de donar eines de suport i reflexió, així com recursos als professionals que treballen diàriament amb adolescents. A càrrec de l’equip de professionals de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Sabadell. Dia 17 d’abril, de 10 a 14.00 hores al Casal Pere Quart.

  -  Sessions d’assessorament al professorat, informant sobre la campanya així com del material complementari per treballar amb l’alumnat. 

Exposició “Homo-transitus”, orientada a sensibilitzar els i les joves sobre la importància del factor humà els accidents de trànsit i la importància d’adoptar mesures preventives per evitar-los. La exposició convida a reflexionar sobre els factors que incideixen, les distraccions, la velocitat, les presses i l’agressivitat en la majoria dels accidents de trànsit. Del 10 al 17 de maig a la Biblioteca Vapor Badia.

 -  Cinefòrum sobre la pel·lícula:  Breaking the Taboo (Trencant el Tabú), documental sobre el treball de The Global Commission on Drug Policy (Comissió Global de Polítiques de Drogues). Directors: Cosmo Feilding Mellen y Fernando Grostein Andrade. Regne Unit, Brasil, 2011. Dia 30 d’abril. Lloc: Biblioteca Vapor Badia (per alumnes de PQPI i Cicles Formatius)

 Finalment els materials pedagògics que acompanyen la campanya són el dossier “Parlem de drogues. Prevenció de les drogodependències”, els Apunts sobre l’èxtasi, el tabac, l’alcohol i els porros elaborats i editats pel SAJ i els webs específics en relació a aquesta temàtica per a menors i majors de 16 anys.