PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Marató de donació de Sang arriba a Sabadell el proper 16 d’abril amb l’objectiu d’aconseguir un nou rècord de donants

El proper dimarts, 16 d’abril, se celebra la 10ª edició de la Marató de donació de Sang a Sabadell. La campanya tindrà el Casal Pere Quart (Rambla, 69) com a punt principal de donació, si bé s’ha previst també la instal·lació de dos punts més: un a l’Institut Castellarnau i un altre al Complex Central de Mossos d’Esquadra, en aquests dos darrers casos oberts a la comunitat educativa del centre d’ensenyament i als treballadors i treballadores del complex policial, respectivament. La Marató l’organitza el Banc de Sang i Teixits (BST), amb la implicació de l’Ajuntament de Sabadell, l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental i la Creu Roja Sabadell - Vallès Sud.

Cristina Moreno, regidora de Salut, ha comentat en la roda de premsa d’aquest matí que “aquesta és la 10a edició, estem d’aniversari. Aquesta marató neix per sensibilitzar la població per aconseguir un nou rècord, l’any passat vam ser 461 persones i aquest any esperem ser molt més. Tot i que les reserves actuals són per 10 dies, hi ha grups sanguinis de reserva menor i fan sempre moltíssima falta”. Moreno ha fet una crida “perquè tothom vagi a donar, que no tingui ningú por, que és una punxadeta que gairebé no es nota i no fa gens de mal”. També ha recordat que “sempre es pot donar sang, el 1r dimarts de cada mes al Taulí i en les diferents unitats mòbils que hi ha a la ciutat”.

Per la seva banda, Gala Cortel, Cap de promoció del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya ha declarat que “aquests 10 anys els encarem amb moltíssimes ganes, volem arribar al màxim de persones possibles. L’objectiu és que tothom hi participi: tant nous donants, com gent que fa temps que no dóna sang. És una jornada festiva que serveix per conscienciar a portar a terme un acte solidari, voluntari i, sobretot, molt necessari”.

La Marató es presenta a la nostra ciutat amb l’objectiu de superar la xifra dels 461 donants de la passada edició i establir un nou rècord de participació. Així, es vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang i estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. Durant tot l’any 2012 es van aconseguir 4.127 donacions a Sabadell.

A més, aquest any, a través de l’etiqueta #SabadellDónaSang, es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials i mobilitzar els usuaris i usuàries de Twitter i Facebook.

Les persones que vulguin donar sang al Casal Pere Quart podran fer-ho de 9 a 2 i de 4 a 9. La unitat mòbil del Complex Central dels Mossos d’Esquadra s’instal·larà de 9 a 2 i de 4 a 8 i a la Sala d’Estudi de l’Institut Castellarnau, la comunitat educativa del centre podrà donar sang de 10 a 1 i de 5 a 8.

Així mateix, es vol convertir la Marató en una jornada festiva. Per això, hi participaran entitats, institucions, empreses i particulars, que el proper dia 16 organitzaran activitats lúdiques a la pl. del Dr. Robert. El programa té previstes actuacions del Centre Asana - Associació Catalana de Bollywood, Body Art, Club Gimnàstic Catalunya, El Gimnàs; i de country, entre altres.

Com és habitual, es dotarà l’espai central de donació al Casal Pere Quart de condicions perquè esdevingui un espai agradable per a aquest acte solidari. Com sempre, a la sala s’ubicarà un marcador electrònic que permetrà veure l’evolució pel que fa al nombre de donants durant la jornada. Així mateix, hi haurà un servei de guarderia que prendrà cura dels més petits, mentre els adults fan la seva donació.

Condicions per ser donant

Com a norma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

-         Tenir més de 18 anys

-         Pesar 50 quilos o més

-         En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4. Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

Des del Banc de Sang i Teixits (BST) es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no pas una activitat de solidaritat puntual i extraordinària. Cal tenir en compte que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia i que la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i aconseguir nous donants, el BST organitza Maratons de donació de sang per tot Catalunya. Edició rere edició, més de 60 poblacions de tot el territori participen en una jornada festiva en què es pot gaudir d’actuacions, activitats culturals, zona infantil per als més petits i altres sorpreses.