PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La segona edició del Memorial Àlex Seglers distingeix a Teresa San Román i al Rebost Solidari

Aquesta tarda, en l’acte de lliurament celebrat a la Casa Duran, s’han donat a conèixer els guardonats de la 2a edició del Memorial Àlex Seglers: es tracta de l’antropòloga Teresa San Román i del Rebost Solidari.

Teresa San Román ha estat proposada per la Fundació Secretariado Gitano a títol individual i el Rebost Solidari per part del Moviment Ecumènic de Sabadell a títol col·lectiu.

El jurat considera que ambdues candidatures recullen l’essència de les finalitats del Memo­rial Àlex Seglers i del Pacte pels Valors. En el cas de Teresa San Roman per la seva dedicació personal i acadèmica en relació a la gestió de la diversitat cultural, la construcció de la cohesió social i en la defensa drets humans fonamentals. I en relació al Rebost Solida­ri per l’impuls dels valors del pacte per la convivència en la seva tasca diària, coordinant-se les diverses entitats que l’integren en un objectiu comú basat en el compromís social cap als més vulnerables.

Tal i com ha comentat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en l’acte de lliurament d’aquesta tarda: “Teresa San Roman ha fet una gran tasca a favor del col·lectiu gitano, sobre el qual s’estableixen quantitats de prejudicis”.

L’alcalde també ha comentat que: “El Rebost Solidari és una entitat que amb el pas dels mesos s’ha fet senyera d’entendre la solidaritat. En un moment d’augment de la pobresa, que la societat sabadellenca sigui capaç de poder arribar allà on no arribariem des de les administracions públiques també es mereix un reconeixement”.

L’acte també ha comptat amb la presència de membres del govern municipal; el president de l’Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch; el director general, de la Fundació “La Caixa”, Jaume Lanaspa; la vice-rectora de l’UAB, Sílvia Carrasco; diputada delegada d'Educació de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania, Mireia Solsona;  Enric Vendrell, Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, familiars d’Àlex Seglers així com membres d’entitats de la ciutat.

Teresa San Roman Espinosa

L’antropòloga Teresa San Román Espinosa és una veu insubstituïble, una referència necessària pel que fa al debat i les propostes en la gestió de les diversitats culturals, la construcció de la cohesió social i els drets humans fonamentals, així com en la defensa del dret de les persones a una ciutadania plena.

Teresa San Roman és una presència construïda des d’un llarg treball de camp des de l’Antropologia i des de les relacions amb els gitanos i les gitanes principalment. Des dels seus estudis teòrics dins la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual és catedràtica d’Antropologia Social i Cul­tural i dirigeix el GRIM (Grup de Recerca en Interculturalitat i Marginació), ha format els seus alumnes per consolidar una intervenció ètica i professional cap a una proposta intercultural, sobre com a plantejar-se la intervenció en situacions d’exclusió i risc social. Ella és una de les primeres acadèmiques que proposa la distinció entre marginació i cultura, així com la necessitat de fer intervencions diferenciades basades en els valors i la cohesió social. És, doncs, un exemple, com ho ha estat el professor Àlex Seglers, sobre com des de l’àmbit universitari es pot treballar pel correcte reconeixement de les diversitats i els valors, prestigiant i ajudant en la transformació del coneixement dels diferents grups i de la convivència ciutadana en reconei­xement i respecte cap a la diversitat.

Rebost Solidari de Sabadell

El Rebost Solidari de Sabadell està integrada per vint-i-cinc entitats sabadellenques. La majoria representen una part de la diversitat religiosa de la ciutat i també en formen part entitats laiques.

 El Rebost Solidari neix l’any 2009 amb l’objectiu de sumar esforços per garantir solidàriament una alimen­tació suficient a tothom.

De llavors ençà, l’abast de la seva comesa ha augmentat contínuament de dimensió perquè, a causa de l’impacte i a la persistència de la crisi, ha anat donant resposta a les mancances nutricionals d’un nom­bre creixent de famílies en l’àmbit de tot Sabadell. Aquesta tasca, mancomunada amb els Serveis Socials Municipals, l’ha dut a terme amb eficàcia a partir d’una detecció coordinada i acurada de les necessitats a atendre, per poder respondre-hi adequadament i amb el màxim d’equitat.

L’optimisme, la confiança i la voluntat de treball conjunt han estat característiques constants de la manera d’actuar del Rebost, un estil marcat igualment per l’estima i el respecte envers tothom, que genera un reco­neixement mutu entre els seus membres i col·laboradors i també amb els usuaris dels serveis que dóna, sigui quin sigui el seu origen, creences, ideologia, gènere, orientació sexual o edat.

Així, l’austeritat, l’hospitalitat i la generositat són a la base de la forma de ser i de fer que distingeixen el Rebost, uns valors compartits que aplanen el camí cap a la convivència i són coherents amb el seu projecte de ciutat.

El Rebost, a més, dóna continuïtat a la tasca d’ajuda solidària i humanitària que moltes entitats ja fa anys que van desenvolupant. Aquesta constància i la rellevància social de la feina que realitza susciten la valora­ció positiva de la ciutadania, que es manifesta sovint amb la bona resposta que obtenen les campanyes de recollida d’aliments que organitza i que compten amb la participació de més de 250 voluntaris.

Jurat Àlex Seglers

El Jurat del Memorial Àlex Seglers està format per Jaume Lanaspa, director general de la Fundació “la Caixa; Ivan Jiménez-Aybar, professor de la UAB; Mireia Solsona, diputada delegada; Adolfo Moreno, secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya; Miquel Buch, president de l’Ass. Catalana de Municipis; Txema Seglers, germà d’Àlex Seglers; Mohamed Iqbal, de la comunitat Islàmica Camí de la Pau; Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya; Sergi Gómez, monjo del Monestir Budista del Garraf; Joan Hernández, director del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER); Àngel Castiñeira, representant de la Fundació Lluís Carulla; Jordi Serrano, membre del comitè del Pacte pels Valors; Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, i Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell, que exerceix la presidència del jurat.

Àlex Seglers és un referent indiscutible en la defensa de la llibertat religiosa i de pensament, del diàleg i dels valors de la convivència. El present memorial és un reconeixement a persones i entitats que treballen per a la cohesió social a partir dels valors de la convivència, que fomenten el diàleg en la diversitat de creences i conviccions, que defensen els drets humans, en especial dels drets de les persones més vulnerables, que formulen un horitzó civil comú fonamentat en els prin­cipis democràtics compartits i amb un compromís social vers la millora de la nostra societat des d’una perspectiva ètica.

El Guardó 2013

Els guanyadors han rebut un Plat d’Art, elaborats per a l’ocasió, per dos reconeguts artistes sabadellencs: el ceramista Lluís Clapés i la pintora Fina Miralles.

El treball artístic s’ha pogut fer gràcies a la coordinació del Museu d’Art de Sabadell i amb la col·laboració de La Fundació “la Caixa”.

Lluís Clapés (Sabadell, 1945)

Lluís Clapés ha tingut un llarg i sòlid aprenentatge a l’Escola d’Arts i Oficis de Sabadell, certa relació amb Josep Llorens Artigas, el pas per Faenza, on va aprendre les tècniques químiques aplicades als esmalts, les terres i les engalbes i les temporades passades a tallers de Suïssa, França, Dinamarca i Anglaterra. De tot aquest bagatge en poden treure ara profit els seus deixebles a l’Escola Illa de Sabadell, on ha treballat durant trenta anys com a professor.

Gran coneixedor de la ceràmica, ha realitzat volums escultòrics i grans plafons en els quals incorpora el resultat d’investigacions per­sonals de tipus conceptual i formal.

Fina Miralles (Sabadell, 1950)

Fina Miralles és una artista plàstica catalana que ha treballat amb tot tipus de mitjans, passant de la pintura a l’art conceptual.

Va cursar els seus estudis a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, ha tingut una extensa trajectòria dins l’àmbit cultural nacional i internacional. A partir de l’any 1983, abandona el món pro­fessional de l’art i viatja per Amèrica Llatina i França. S’instal·la definitivament a Cadaqués l’any 1999, on viu actualment.

L’obra de Fina Miralles està marcada per una forta vinculació amb la natura i per un interès en la dicotomia entre allò natural i allò artificial. D’una banda, treballa dins el propi entorn natural, de l’altra, empra els materials de la natura sense cap trans­formació esteticista, de manera que es doni una equivalència entre propietats físiques del material i el seu valor plàstic