PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell rep prop d’1,5 milions d’euros de la Diputació de Barcelona, que es destinaran a les persones que més ho necessiten, a les escoles bressol i a subvencions per a entitats de la ciutat

Una part de l’ajut servirà per atorgar gairebé 200 noves beques de menjador, que se sumaran a les més de 1.400 aprovades pel Consell Comarcal a la ciutat, de les quals l’Ajuntament complementa prop de 900

Sabadell comptarà amb prop d’1,5 milions d’euros addicionals per donar suport a les persones que més ho necessiten, per al sosteniment de les escoles bressol municipals i per ampliar els ajuts que s’atorguen a les entitats de la ciutat. L’Ajuntament ha acceptat la subvenció extraordinària atorgada per la Diputació de Barcelona a la ciutat per aquest import global en el marc del Programa complementari d’urgència social i dins del Pla Xarxa de Governs Locals de l’organisme provincial.

La subvenció servirà per ampliar les prestacions d’urgència social que s’atorguen a les famílies en situació més fràgil i també per noves beques de menjador escolar. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials, Marta Farrés, ha explicat que “ara com ara tenim 1.414 beques de menjador aprovades pel Consell Comarcal, de les quals com Ajuntament complementa gairebé 900” – en alguns casos fins a cobrir el 100% del cost del menú--. “Amb la subvenció de la Diputació, l’Ajuntament donarà d’alta gairebé 200 noves beques”. Les noves beques cobriran el 50,70, 90 o fins i tot algunes el 100% del cost del menjador.

D’altra banda, es tornarà a fer un esforç en matèria d’ajuts de material escolar. Altres conceptes als quals es destinarà part de la subvenció de l’organisme provincial, segons ha explicat Farrés, seran l’habitatge, l’atenció a la gent gran o el Rebost Solidari, entre altres.

Així mateix, part dels ajuts s’empraran per al sosteniment dels centres educatius municipals de 0 a 3 anys, tenint sobretot en compte la minva de les aportacions per part de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta subvenció, la Diputació finança el 50% dels 875 euros que, previsiblement, havia d’aportar la Generalitat per al sosteniment de cadascuna de les places de bressol corresponents al curs 2012-2013, curs per al qual finalment l’administració catalana no va atorgar subvencions per a aquest sosteniment. Val a dir que, a hores d'ara, la Generalitat tampoc ha establert cap compromís pel que fa al finançament de les escoles bressol municipals per aquest curs 2013-2014.

Els ajuts de la Diputació contribuiran, també, al manteniment del sistema de tarifació social impulsat a les escoles bressol municipals de Sabadell amb l’objectiu d’afavorir l’equitat en l’accés i que, recordem, estableix quotes per a les famílies en funció de la seva situació i ingressos. Encara en l’àmbit educatiu, però alhora amb una vessant absolutament social, la subvenció es destinarà a accions per afavorir l’èxit escolar. Una altra part dels ajuts de la Diputació servirà per ampliar les subvencions de l’Ajuntament a entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat, la inclusió social i la cooperació i solidaritat.

Així, tal i com ha comentat Marta Farrés, la subvenció de la Diputació tindrà bàsicament tres àmbits d’actuació: “prestacions d’urgència social, la línia relacionada amb l’educació i el suport a les entitats del tercer sector per poder dotar més i millor les accions per paliar els efectes de la crisi i alhora impulsar mecanismes per evitar l’exclusió i potenciar la igualtat d’oportunitats”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Presidència, Serveis Centrals i Economia i regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha explicat que “estem passant una crisi que afecta molts ciutadans i ciutadanes. Per això aquesta aportació d’urgència de la Diputació, lligada a persones i famílies, és plenament coherent amb la política municipal per la qual hem apostat de mantenir uns serveis públics de qualitat i d’estar al costat dels ciutadans i ciutadanes”. Així mateix, Burgués ha remarcat que “no hem utilitzat la subvenció per justificar despeses en aquesta matèria corresponents a 2013, sinó que hem optat per ampliar prestacions per tal que aquesta quantitat repercuteixi en la ciutadania. I ho hem pogut fer perquè les finances de l’Ajuntament són sostenibles i equilibrades”.

Impulsat en el marc d’una crisi econòmica que ha afectat molts ciutadans i ciutadanes, el Programa Complementari d’urgència social de la Diputació es caracteritza pel seu enfocament vers les persones i les famílies. Té en compte, a més, que els governs locals, per la seva proximitat a la ciutadania, han esdevingut els principals factors de garantia del benestar comunitari perquè duen a terme polítiques bàsiques d’inclusió social. Actualment, però, l’elevat nombre de projectes que cal finançar i en general la manca de recursos que pateixen les administracions locals ha portat a impulsar aquest programa de caràcter extraordinari per ajustar l’assistència i cooperació local que presta la Diputació al conjunt dels municipis en matèria social, ja que la situació requereix l’adopció de mesures urgents per part dels poders públics.