PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Les llars que utilitzen els comptadors intel·ligents estalvien prop d’un 12,2% del consum elèctric

Es tracta del resultats d’estalvi de les cinc fases anteriors

La campanya d’estalvi energètic dels comptadors intel·ligents, desenvolupada des de 2009, ha donat com a resultat un estalvi mitjà d’un 12,2% del consum d’electricitat a les 117 llars participants. Es tracta d’una campanya pionera a escala estatal, que va estar guardonada per la Comissió Europea com a finalista dels Managenergy Awards 2011.

Tal com ha comentat el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluís Monge, en la roda de premsa d’aquest matí: “aquest projecte engloba tota una voluntat de sostenibilitat, busca la màxima eficiència energètica i l’estalvi econòmic. És una campanya de sensibilització, informació i formació adreçada a les famílies. Ja portem 6 anys de trajectòria i és una experiència consolidada i a la qual, cada any s’uneixen noves famílies”. Pel que fa a l’estalvi, Monge ha comentat que “es tracta d’uns 62 euros d’estalvi anual de mitjana per família aconseguida tan sols amb l’assessorament i la instal·lació gratuïta de l’aparell”. Ha recordat “que la campanya està oberta a tots els barris de la ciutat i que hi poden participar unes 40 famílies”.

Les 117 famílies, inscrites de forma voluntària, han disposat d’un comptador intel·ligent cedit durant 6 mesos, que aporta informació instantània en consum, en kWh, euros i tones de CO2. Els participants, que fan un seguit d’activitats pràctiques per detectar consums ocults, identificar els aparells que més consumeixen, han d’establir un pla d’acció concret per reduir el seu propi consum i la seva factura elèctrica.

El comptador ajuda a detectar pics de consum i a identificar millores a aplicar, com el canvi de bombetes per altres de més eficients, a optimitzar l’ús del forn o a comprar regletes que redueixen els consums ocults d’standby i aparells que no es fan servir.

L’estalvi aconseguit s’ha obtingut comparant el consum mitjà per participant segons les factures d’electricitat de l'any anterior i el comptador intel·ligent per l'any d'utilització. Es detecta una reducció del consum elèctric i, per extensió, de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

Si aquest valor es generalitza per al conjunt de participants de la campanya (336 persones residents en 117 llars) i, alhora, les dades obtingudes es fan extensibles a tot un any, s’estima que la reducció d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle associada a la campanya seria de 9.4 tones de CO2 equivalent.

En el perfil de les llars participants hi predominen els habitatges plurifamiliars, amb una superfície menor a 150 m2, amb un interval de 2 a 4 habitants, una potència contractada menor a 6 kW. Els patrons de consum al llarg del dia indiquen que aquest es produeix bàsicament entre les 8 i les 23 h amb pics que coincideixen en els moments dels àpats (aproximadament 8, 14 i 21 h).

Sisena fase

L’Ajuntament té previst donar continuïtat a la campanya en una sisena fase a tota la ciutat, a partir del mes d’octubre d’aquest any. La campanya cedeix un comptador intel·ligent (mesurador instantani d’energia elèctrica) durant sis mesos de forma gratuïta, acompanyat d’un programari específic per millorar el consum elèctric i reduir la factura.

Més informació al web de l’Oficina Municipal de l’Energia: www.sabadell.cat/energia

Web del projecte: https://www.sabadell.cat/Energia/p/comptadors_cat.asp