PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell millora la connexió en autobús amb Granollers i Mataró amb la ‘Línia Orbital ‘exprés.cat’ e13

La nova línia dobla les freqüències i ofereix major velocitat

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; el de Granollers, Josep Mayoral i el de Mataró, David Bote, han fet aquest divendres, 4 de bus4setembre, el viatge de presentació de la nova línia e13 de la xarxa d’autobusos d’altes prestacions ‘exprés.cat’, que promou la Generalitat de Catalunya, donant resposta a una reivindicació històrica de connexió en transport públic entre els municipis.

Precisament, el punt de sortida del viatge ha estat Sabadell, concretament a l’Estació d’autobusos, amb la presència de Juli Fernàndez, acompanyat de David Bote, alcalde de Mataró; Joan Prat, director general de l’AMTU; el regidor d’Espai Públic de Sabadell, Xavier Guerrero i el regidor de Mobilitat de Granollers, Juanma Segovia. A les diferents parades del trajecte també han participat l'alcalde de Granollers i vicepresident de l’AMTU, Josep Mayoral i el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha destacat que la posada en marxa de la nova línia “és una molt bona notícia. Sabadell avança en el transport públic i ho fem amb aquesta connexió, que respon a la necessitat de la mobilitat entre aquestes tres ciutats i a les necessitats inter i intracomarcals. La millora del transport públic en la regió industrial més important del país millora la qualitat de vida dels ciutadans i a més facilita l’accés a les nostres empreses. Per tant, dóna resposta a les necessitats dels sabadellencs i sabadellenques”.

Així mateix, l’alcalde ha comentat que “aquest nou servei facilita la connexió entre ciutats i comarques de manera no radial sinó orbital” i ha recordat la “necessitat de la connexió orbital ferroviària i, a més curt termini, el projecte de millora de la xarxa ferroviària 20x2020, que permetrà millorar l’oferta de transport públic entre les tres comarques”.

Nou servei

El servei regular existent fins ara s’ha convertit en una nova línia de la xarxa exprés.cat, que entrarà en servei el proper 14 de setembre. Aquesta serà la 13a línia d’altes prestacions que funcionarà a la demarcació de Barcelona i la 19a de tot Catalunya. Es tracta, però, de la primera transversal a l’àmbit de la Regió Metropolitana de Barcelona i comunica de manera directa tres capitals de les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Amb la reconversió en bus exprés, la línia que uneix Sabadell amb Granollers i Mataró doblarà l’oferta actual, passant d’oferir 15 expedicions d’anada i de tornada amb una freqüència de pas d’una hora a un total de 27 expedicions per sentit els dies feiners i 16 per sentit els dissabtes feiners, diumenges i festius. En alguns casos s’arriba a triplicar l’oferta, com és el cas dels dies feiners d’agost. Això permetrà comunicar aquestes ciutats amb serveis cada 30 minuts en hora punta.

Una reivindicació històrica

Amb el nou servei s’atén a la necessitat de millora de connexió intercomarcal entre les ciutats de Sabadell, Granollers i Mataró, per via directa i sense passar per Barcelona. La posada en marxa de la línea 555 l’any 2006 ja va ser un primer pas per millorar aquesta connexió, però amb la reconversió en bus exprés, es millora la freqüència de pas. La Línia Orbital ha estat una reivindicació històrica que els municipis han vehiculat conjuntament amb l’AMTU. Amb les noves freqüències aquesta línia s’equipararà a un servei de tren, tot i que es continua reclamant que es treballi per fer realitat la línia orbital ferroviària.

La línia serà operada per Sagalés i formarà part del sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona, de manera que els usuaris es podran beneficiar dels avantatges de les targetes multiviatge existents.

A més de velocitat comercial alta, la línia incorpora altres millores en el servei, com informació en temps real a les parades principals, vehicles accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, premsa gratuïta a bord i servei de Wi-Fi.

Una línia intermodal i integrada

A banda de les pròpies característiques que tindrà la línia per ser “exprés”, la línia e13 vertebrarà el territori, ja que permet la intermodalitat en gairebé totes les seves parades, per fer si així es desitja, desplaçaments urbans i/o interurbans en el mateix viatge, gràcies a estar integrat al Sistema Tarifari Integrat.

A Sabadell la línia té sis parades i la principal amb connexió amb l’estació de Rodalies de Sabadell Centre, on circula la línia R4: Sant Vicenç de Calders – Manresa.

Pel que fa als intercanvis amb el transport públic interurbà, la línia també permet nombrosos intercanvis modals, al tenir la línia parada a l’estació d’autobusos de Sabadell, on tenen parada un alt nombre de línies interurbanes comarcals.

L’usuari també podrà utilitzar les línies urbanes de la ciutat, al tenir parades amb connexió amb gairebé totes les línies del municipi, cosa que els permetrà acostar-se més al seu origen o destinació amb el mateix bitllet integrat.