PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova per unanimitat una Proposició de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí a Proposició dels grups municipalsd’ERC, CRIDA, UNITAT PEL CANVI, PSC, CiU, CIUTADANS, GUANYEM i PP adherir-se a la moció del Fons Català de Cooperació de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània. La proposta s’ha aprovat per unanimitat.

La moció aprovada és la següent:

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament manifesta la seva preocupació per la crisi humanitària en matèria de refugi que està tenint lloc a la Mediterrània, arran de la guerra civil a Síria i d’altres conflictes internacionals.  

Segons dades de l’ACNUR, aproximadament 322.000 persones han creuat la Mediterrània durant el 2015, la majoria com a refugiades, fugint de la violència i la persecució, de les quals almenys la meitat provenen de Síria. A més, es compta que 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers vuit mesos de l’any i es preveu que el nombre d’arribades continuï augmentant els propers dos mesos.    

L’any 2013 el Fons Català va obrir una campanya d’emergència per donar suport a la població   arran de la guerra civil a Síria en la qual ha continuat treballant des de llavors, amb el suport dels municipis catalans.

Davant de la situació actual i,

-       Atesa la crida de la Plataforma Stop Mare Mortum als municipis catalans per la creació d'una Xarxa de Municipis Acollidors.

-       Atès que la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix en l’article 14 que, en cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil, i a gaudir-ne, a qualsevol país.

-       Atès que la Convenció de Ginebra del 1951 i el Protocol sobre l’Estatut del Refugiat de 1967, tots dos signats i ratificats per l’Estat espanyol, preveuen que cal facilitar l’estatut de refugiat i garantir els drets que aquest estatut preveu.

-       Atès que pel principi de subsidiarietat tot el que pugui fer-se en una administració propera a la ciutadania no cal que es faci en una de rang superior.

-       Atès que del 2013 al 2014 a Catalunya vam passar de 484 a 786 peticions d'asil i només 28 places d'acollida.

-       Atès que els municipis catalans s’han caracteritzat per respondre solidàriament a l’arribada de persones refugiades de conflictes com el dels Balcans i que compten amb un teixit associatiu vinculat a la pau, els drets humans i el desenvolupament.

-       Atesa la demanda de la societat civil catalana als respectius municipis per a que donin resposta a la situació dels refugiats.

Per tot això, proposo a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents

ACORDS:

Primer. Instar el Govern espanyol a:

-          Demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada.

-          Augmentar el nombre de places d'asil, també com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l'atenció a aquest col·lectiu.

-          Augmentar de sis mesos a un mínim de 24 mesos el període d'acollida de les persones sol·licitants d'asil, en funció de la vulnerabilitat de cada persona.

-          Donar suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes les persones.

Segon. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a:

-          Actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya (PPIC), aprovat el 28 de gener de 2014, adequant-la a la situació actual i assegurar-ne el desplegament.

-          Territorialitzar els serveis d'atenció a les persones demandants d'asil i en paral·lel formar i/o especialitzar aquelles persones dels municipis que s'hauran de fer càrrec del suport i l'atenció a les persones sol·licitants.

-          Donar suport als municipis acollidors i facilitar-ne la coordinació.

-          Donar suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, garantint els drets de totes les persones.

Tercer.Elaborar, en el cas que no n'hi hagi, o revisar/actualitzar els plans d'acollida municipals per a incorporar-hi l'asil.

Quart. Donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l'acollida i el servei a les persones sol·licitants d'asil.

Cinquè. Definir, en l’àmbit del Consell de Solidaritat i Cooperació i d’acord amb el Pla d’Acollida Municipal, el suport de servei i infraestructura que pot oferir Sabadell per acollir les persones sol·licitants.

Sisè. Treballar en la sensibilització de la població del municipi sobre la realitat de les persones refugiades i la dinamització de la xarxa local solidària.

Setè. Endegar i garantir polítiques municipals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.

Vuitè. Oferir el municipi de Sabadell com a territori d’acollida.

Novè.Sumar-se a les línies de treball identificades i consensuades a la reunió en matèria de refugi, celebrada el passat 4 de setembre de 2015 a la seu del Fons Català amb la participació de més d’una vuitantena d’ajuntaments. Aquestes són:

-          Assistència en les rutes de fugida

-          Suport als municipis de la ruta

-          Planificació i gestió de l’acollida

-          Acollida a Catalunya

Desè.Coordinar i concentrar els esforços del món local davant la situació d’emergència actual, a través del Fons Català, en el seu rol de coordinació entre institucions, entitats municipalistes i municipis catalans per tal de tenir una veu conjunta que interlocuti amb la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat espanyol.