PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Ple aprova inicialment la proposta d’ordenances fiscals i reguladores de preus públics per al 2016

 

Es proposa equilibrar les ordenances segons la capacitat econòmica de les persones, no incrementar els preus en els àmbits de Serveis Socials i Educació i un increment de l’1% per a la resta

El Ple municipal ha aprovat inicialment aquest matí en sessió extraordinària la proposta d’ordenances fiscals i reguladores de preus públics per al 2016. L’aprovació ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i La Crida), Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell. Els grups municipals del PSC, CiU, Ciutadans i PP hi han votat en contra.

La proposta d’ordenances fiscals es fonamenta en el principi de contribució segons la capacitat econòmica dels ciutadans i ciutadanes. És per això que s’ha buscat, dins el que permet el marc legal, una fiscalitat municipal més justa, progressiva i redistributiva, alhora que fomenta la igualtat d’accés als serveis públics i atén els col·lectius més vulnerables, que són la màxima prioritat per al govern municipal.

Així, es proposen unstipus, tarifació social i un sistema de beneficis fiscals que cerquen la protecció o defensa dels col·lectius amb més necessitats, ja sigui des de l’àmbit social, laboral o residencial; i que alhora volen fomentar àmbits com l’ocupació, l’estabilitat laboral i una emprenedoria responsable, l’eficiència energètica, l’educació i la investigació.

En línies generals, s’ha buscat poder desenvolupar les línies estratègiques del govern municipal no només amb polítiques de despesa, sinó també amb la política d’ingressos, tot cercant l’equilibri entre la despesa pública i la solvència. Per això, es proposa un increment moderat d’un 1% de les ordenances per al 2016, amb l’excepció dels àmbits de Serveis Socials i Educació i la introducció de nous beneficis dirigits a actuar en aquestssectors. Cal tenir en compte que els ingressos per tributs i preus públics representen un 50% del total dels ingressos municipals.

Aquest increment de l’1% s’aplicarà, per exemple, en l’impost sobre activitats econòmiques, la taxa de residus, la taxa de guals o la taxa d’estacionament a la via pública (zona blava).

En el cas de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), com que per a l'any 2016 està prevista una actualització dels valors cadastrals de la ciutat del 10%, per minimitzar l’impacte d'aquesta actualització s'ha fet una rebaixa en el tipus de l'IBI, que comporta un increment final de l'1%.

Preus que baixen

Cal destacar que hi ha tributs i preus que no pugen, com la taxa del cementiri, el de Construccions, instal·lacions i obres o l’Impost de vehicles de tracció mecànica. D’altres fins i tot baixen les seves tarifes, com poden ser alguns dels serveis d’atenció domiciliària, de la taxa d’animals de companyia o dels preus del laboratori municipal.

Beneficis fiscals

Per fomentar els àmbits estratègics del govern municipal, s’han introduït diferents beneficis fiscals, principalment en els impostos i la taxa de residus. Es proposen els següents àmbits amb beneficis fiscals:

-         Atenció a col·lectius:

-         Bonificació per família nombrosa i monoparental en la taxa residus.

-         Ampliació de la bonificació per a habitatges de protecció oficial d’emergència social en l’IBI, per treballar en la línea d’evitar l’exclusió residencial.

-         Ampliació de la bonificació de l’IAE per al foment d’ocupació de persones amb risc d’exclusió laboral.

-         Rebaixa dels preus del servei d’atenció a la llar.

-         Foment d’ocupació, estabilitat laboral i emprenedoria responsable:

-     IAE: nova bonificació per inici d’activitat empresarial vinculada al benefici de l’empresa; increment de bonificació per foment de l’ocupació; increment de bonificació per rendiment negatiu sempre que no hi hagi reducció de plantilla.

-     Residus: ampliació de bonificació per a empreses de nova creació; modificació de la bonificació a les empreses que tributen per IAE, que es vincula a la necessitat d’un mínim del 80% de plantilla estable.

-         Mesures per a fomentar l’eficiència energètica:

-       Introducció de nova bonificació de l’impost de vehicles per a vehicles amb baixes emissions de CO2.

-       Mesures per fomentar el reciclatge:

-         Bonificació de la taxa de residus quan es truqui dos cops o més l’any al Servei de Recollida gratuïta de mobles i residus voluminosos, per contribuir al reciclatge i evitar l’abandonament al carrer.

-       Mesures per a fomentar altres àmbits importants com l’ensenyament, investigació i esports:

-        Nova bonificació en l’IBI per immobles d’universitats i centres d’investigació públics; ampliació de bonificacions per l’ús d’instal·lacions esportives.

Modificació de la taxa de casaments

Un dels canvis que introdueix la proposta d’ordenances és que s’elimina la taxa per a aquells casaments civils sense celebració i per als que es facin a la Sala de Govern de l’Ajuntament. En canvi, s’introdueix la possibilitat de fer casaments a la Casa Duran, amb l’objectiu de facilitar l’ús d’espais municipals singulars per a aquests actes i de divulgar, alhora, el patrimoni municipal.

Diàleg amb la ciutadania

Amb l’objectiu de fomentar la implicació de la ciutadania en les diferents àrees de la gestió municipal i de donar un nou pas endavant en el procés per establir nous mecanismes de participació, el govern municipal ha impulsat les darreres setmanes una sèrie de presentacions obertes de les ordenances.

Les sessions s’han portat a terme als diferents districtes amb un doble objectiu: d’una banda, informar els ciutadans i ciutadanes sobre què són les ordenances, què impliquen i el retorn que tenen per a la ciutat, així com exposar els trets fonamentals de la proposta d’ordenances per l’any 2016.

D’altra banda, les presentacions volen contribuir a la participació, ja que a partir del coneixement de la proposta, els ciutadans i ciutadanes tindran més dades per poder fer aportacions i suggeriments durant el període d’al·legacions que s’obre després de l’aprovació inicial al Ple i abans que la proposta s’aprovi de manera definitiva.

Presentació proposta inicial Ordenances fiscals 2016