PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell tindrà un monòlit en homenatge a les víctimes de les riuades

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha anunciat avui en l’acte d’inauguració de l’exposició commemorativa dels 50 anys de la riuada a Sabadell, que s’ha obert a la Biblioteca del Nord, que la ciutat disposarà d’un monòlit en homenatge a les víctimes d’aquests fets tràgics. Concretament, el monòlit s’instal·larà el dia 30 de novembre a la zona del Molí de l’Amat i constituirà un record a les víctimes i alhora un homenatge als valors positius de solidaritat i a l'esperit de superació dels sabadellencs i sabadellenques. El monòlit consisteix en un conglomerat natural del riu, en forma de pedra. Aquest conglomerat és una massa formada per fragments de diversos minerals i roques que s’han format de manera natural en el Riu, i simbolitza el procés de transformació i d’història que representa.

Avui, durant la inauguració de l’exposició, l’alcalde, Manuel Bustos, ha explicat que “acabarem els actes commemoratius d’aquí a dos mesos inaugurant un element al Molí de l’Amat, que sempre quedi com a record d’aquelles persones” i ha destacat com “el conjunt de la societat va reaccionar i va ajudar, bolcant-se de manera solidària, i a partir d’aquell moment es va començar a construir una nova ciutat”.

Així mateix, l’alcalde ha volgut subratllar que “estem en moments gairebé semblants. La riuada física no existeix però sí estem patint un tsunami econòmic que s’està emportant per endavant moltes famílies. Si fa 50 anys vam ser capaços de superar el que semblava insuperable, ara també serem capaços de sortir-nos-en. Aquest és un exemple del que és l’autèntic sabadellenquisme”.

L’any 1962 és conegut a la ciutat i al Vallès com l’any de les riuades.  Efectivament, la nit del 25 de setembre d’aquell any va ser una nit tràgica. A Sabadell, en tres hores van caure més de 200 litres/m2. Rius, rieres i torrents es van desbordar; 32 persones hi van perdre la vida, prop de 700 a tot el Vallès. Altres milers es van veure afectades. 50 anys després, la memòria popular d’aquells fets es manté molt viva, i la ciutat vol retre memòria de tots els afectats, a través de la instal·lació d’aquest monòlit i de l’organització de tot un seguit d’actes. 

Actes previstos

A més de l’exposició itinerant "Destrucció, mort, reacció. La riuada de 1962 a Sabadell", que es pot veure actualment a la Biblioteca del Nord i, posteriorment, a diferents centres cívics i biblioteques de la ciutat, diversos actes formen part del programa commemoratiu.

El Museu d’Art, dins les Jornades Europees de Patrimoni, obrirà al públic, aquest divendres 28 de setembre, l’exposició: “Col·lectiva d’artistes prodamnificats riuades. 1962”. L’objectiu de l’exposició és rememorar la que van organitzar el Cercle Sabadellès i l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, a les sales del Cercle, entre el 21 d’octubre i el 4 de novembre de 1962, per a la venda d’obres d’art en benefici dels damnificats per les riuades. L’exposició es podrà veure fins el 18 de novembre.

També dins les Jornades Europees de Patrimoni s’oferirà, aquest diumenge 30 de setembre al matí, l’itinerari “Del riu a les coves. Les riuades de 1962”, a càrrec del l’historiador Marc Garcia. Les inscripcions es poden realitzar trucant al telèfon del Museu d’Història, 93 727 85 55.

El 17 d’octubre, a les 7 de la tarda, hi haurà un cine-fòrum al Centre Cívic de Sant Oleguer (c. de Sol i Padrís, 93), a les 7 de la tarda. Es projectarà el film de Joan Blanquer i Ramon Bardés, del 1950, “El nostre pa de cada dia”. La presentació anirà a càrrec del periodista i divulgador de cine Albert Beorlegui Tous.

El 7 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, el Museu d'Història de Sabadell (c. de Sant Antoni, 13) oferirà la conferència "La riuada blava. El rerafons de la gran operació d'imatge i propaganda del règim franquista". La conferència-presentació del llibre La riuada de Franco (Pagès editors) serà a càrrec de l'historiador Lluís Sales Favà i del periodista Ferran Sales Aige, autors del llibre.

Altres activitats

L’Ajuntament de Sabadell ha endegat una campanya amb l’objectiu de captar documentació, fotografies, pel·lícules, etc. inèdits sobre els aiguats.

Totes les persones interessades en aportar-hi material poden trucar al 93 726 87 77, escriure a AHS@ajsabadell.cat o bé a través del Facebook de l’AHS,  http://www.facebook.com/arxiuhistoricdesabadell

A més, l’Ajuntament de Sabadell organitza, sota el títol “La Nit tràgica” diversos actes de commemoració conjuntament amb els museus i centres de patrimoni de Terrassa, Rubí, Ripollet, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac. Aquest programa conjunt té el suport de la Diputació de Barcelona i del Museu d’Història de Catalunya, i es pot consultar a l’adreça http://lanittragica.wordpress.com.