PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Consell d’Entitats Ciutat i Escola fa balanç del curs 2015-2016 coincidint amb la renovació del compromís de Sabadell com a Ciutat Educadora

L’impacte del programa municipal es fa palès en l’increment de prop del 19% dels usos respecte al curs anterior i la voluntat de les entitats per desenvolupar amb els instituts els serveis comunitaris ciutatescola12

La Biblioteca Vapor Badia va acollir fa pocs dies el plenari del Consell d’Entitats Ciutat i Escola, integrat per més d’una setantena d’entitats, empreses i departaments municipals que, sota la coordinació de la Regidoria d’Educació, fan possible el programa. A la trobada, presidida pel tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, es van analitzar les dades, es va fer balanç del curs passat i es van abordar possibles reptes de futur. Durant el 2015-2016, les activitats del Ciutat i Escola, impulsades per complementar els coneixements curriculars que l’alumnat assoleix a les aules, van registrar un total de 117.660 usos, gairebé un 19% (prop de 19.000 usos) més que el curs anterior.

Durant el plenari, Joan Berlanga va agrair la tasca dels membres del Consell d’Entitats, destacant que “les propostes del Ciutat i Escola estan molt ben valorades per comunitat educativa i és per això que enguany hem incrementat l’aportació municipal en un 17%, per afavorir la participació dels centres públics a les activitats”. Així mateix, va traslladar als assistents “la importància de reflexionar constantment sobre el fet educatiu i les necessitats i realitats de cada moment per tal de poder adaptar i renovar les propostes quan sigui necessari”.

També al plenari es va fer palesa la voluntat de les entitats per treballar conjuntament amb els instituts en el desenvolupament dels serveis comunitaris, que seran obligatoris per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO a partir del curs 2019-2020. En aquest sentit, Berlanga va comentar que “un dels nous objectius que ens hem marcat és donar més oportunitats perquè els més joves puguin desenvolupar serveis a la comunitat, per tal d’implicar-los al més aviat possible en els afers col·lectius”.

D’altra banda, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que es celebra el 30 de novembre, el plenari va tractar l’adhesió de Sabadell al Manifest dels alcaldes i alcaldesses de l’Associació Internacional de Ciutats i Educadores, renovant així els compromisos de la nostra ciutat com a membre d’aquesta xarxa de municipis. En aquest marc, el regidor d’Educació va llegir el manifest i va ressaltar “que el fet educatiu sobrepassa l’escola i és per això que Sabadell forma part de la xarxa de ciutats educadores”.

El curs 2015-2016

El curs 2015-2016, el Ciutat i Escola va oferir un total de 373 activitats. En general, a les enquestes de balanç, els docents valoren molt positivament l’adequació del programa als diferents nivells educatius, a les necessitats curriculars i la utilitat de les propostes per conèixer la ciutat. També l’equitat en l’accés, el disseny i funcionament de les activitats i la formació i experiència dels monitors i monitores. Entre les millores proposades, es demanen més propostes gratuïtes, noves iniciatives relacionades amb alguns camps, incrementar les sessions de les activitats amb més demanda i millorar l’adaptació a l’alumnat de centres d’educació especial.

Val a dir que aquest curs 2016-2017 s’han introduït diverses mesures al Ciutat i Escola –que enguany ofereix 379 propostes– per afavorir la participació dels centres i l’equitat en l’accés al programa. Per al curs actual l’Ajuntament ha atorgat un total de 30.550 euros (un 17% més que l’any passat) perquè els centres públics de primària i secundària i els centres d’educació especial puguin prendre part en les activitats de pagament o fer front a les despeses de transport relacionades amb les propostes.

En la mateixa línia, diversos organitzadors s’han compromès a afavorir la gratuïtat o descomptes a determinades activitats de pagament en els cas dels centres dels Plans Educatius d’Entorn. També aquest curs continuen els descomptes en els bitllets col·lectius d’autobús urbà per als desplaçaments dels grups escolars.

Manifest dels alcaldes i alcaldesses de l’Associació Internacional de Ciutats i Educadores