PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El nou Centre Obert dels Merinals millorarà l’atenció a la infància i adolescència i reduirà el dèficit de Sabadell en aquest tipus de servei

La ciutat passarà enguany de sis a vuit centres distribuïts als diferents barris

COmerinals2COmerinals1COmerinals3COmerinals4Sabadell disposa des d’avui d’un nou Centre Obert (fins ara anomenats Centres de Tarda) al barri dels Merinals. Ubicat a la Casa dels Pins, el nou servei neix amb la previsió d’atendre un total de 60 infants i adolescents per setmana un cop completi el seu desplegament. Amb el nou Centre Obert, l’Ajuntament dóna un nou pas endavant per millorar l’atenció a la infància i adolescència en situació de vulnerabilitat, avança en la lluita contra el fracàs escolar i redueix el dèficit que Sabadell pateix en equipaments d’aquest tipus.

El centre dels Merinals i el nou que d’aquí a uns mesos es posarà en marxa a la Zona Nord se sumaran als que ara com ara funcionen a Can Deu, Concòrdia, Can Rull, Can Puiggener, Torre-romeu i Les Termes. La ciutat passarà doncs, aquest 2017, de 6 a 8 centres oberts municipals distribuïts als barris. La voluntat del Govern de Sabadell és continuar avançant fins arribar als 10.

Durant la presentació, avui, de l’equipament, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha assenyalat que “amb aquests centres avancem en l’estratègia del govern municipal de fer intervenció comunitària, connectada entre els diferents departaments, per poder oferir als infants i joves eines que generin oportunitats. El nostre objectiu és transformar la realitat de la ciutat, generant aquestes oportunitats i fent inversió social per a la millora de la nostra infància i adolescència i de les seves famílies”.

D’altra banda, el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha destacat que “consolidem el projecte de dotar d’equipaments d’aquestes característiques al territori, amb l’objectiu marcat pel Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS) d’arribar als 10 centres oberts”. En aquests termes ha coincidit el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social, Joan Berlanga, que ha remarcat que “el projecte no és un bolet, forma part d’un pla, recollit al PEAS, i d’un full de ruta interdepartamental, per tal de donar resposta a les necessitats del barri”.

El nou equipament dels Merinals suposarà no només una ampliació del nombre de Centres Oberts a Sabadell, sinó també del tipus de cobertura que actualment proporciona aquest servei a la ciutat. Així, tot i que en una primera etapa oferirà atenció per a nens i nenes de 3 a 12 anys en situació de vulnerabilitat (cobertura actual a la ciutat), després anirà ampliant la franja d’edat a adolescents i joves de fins a 18 anys. També comptarà amb serveis de suport i intervenció amb famílies amb fills i filles de 0 a 18 anys.

L’Associació Juvenil l’Esquitx serà l’entitat encarregada de gestionar el centre. El seu director, Sergi Asensio, ha explicat que el servei “oferirà una atenció individualitzada i, a la vegada, grupal, fent seguiment de forma coordinada amb el centres educatius i Acció Social. I en aquesta atenció socieoeducativa no oblidem el treball conjunt amb les famílies”.

Adequació d’espais

Per tal de posar en marxa el nou Centre Obert, la Casa dels Pins ha estat objecte de diferents actuacions de condicionament. Es tracta de la primera fase de millores, a les quals l’Ajuntament ha destinat uns 60.000 euros i que han consistit bàsicament en l'adequació de la planta baixa per a la ubicació del servei, construcció de serveis i dutxes adaptades, adequació d'un espai d'ofici (amb microones, rentadora, nevera, etc.), modificació de la barana de l'escala, instal·lació del sistema de climatització i de punts d'accés a Internet. Properament es portarà a terme una segona fase de treballs que permetran completar el desplegament dels serveis.

Centres Oberts

Un centre obert és un espai destinat a infants i adolescents que, per diferents motius, passen moltes hores sense la supervisió d'un adult o bé es troben en situació de vulnerabilitat. Al centre, al qual arriben a proposta dels educadors socials de la Regidoria d’Acció Social, reben un suport específic per estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’hàbits i responsabilitats personals i socials, així com també millorar els vincles familiars o comunitaris.

Són espais d’acollida física i afectiva, on es desenvolupen, sota criteris socioeducatius, activitats de la vida quotidiana en sortir de l’escola: berenar, preparar tasques escolars, treball d'hàbits d'higiene i alimentació, jugar, etc. En tots els casos, la intervenció – de caràcter personalitzat – té en compte la situació i etapa en què es troba l’infant o adolescent atès.