PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell clou l’Any Joan Oliver després d’organitzar més de 60 actes diversos que han tingut molta participació

El diumenge 29 de gener, es va tancar oficialment l’Any Joan Oliver, que s’ha batejat amb el nom de 30 anys de vacances pagades, fent referència al 30è aniversari de la mort de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver i Sallarès, Pere Quart (1899-1986). La clausura es va fer al carrer, a 2/4 d’1 del migdia, amb un vermut popular,  amb la intervenció del músic local Carles Belda, mentre el grafiter sabadellenc Werens pintava un mural en una paret del carrer del Vapor –cantonada amb el carrer de Sant cloendajo292Honorat–, inspirat en el Bestiari de Pere Quart.

L’Any l’ha organitzat la Comissió Any Joan Oliver, els membres més actius de la qual han estat Can Capablanca, Òmnium Cultural de Sabadell, l’Ajuntament de Sabadell i diverses persones a títol individual. L’objectiu ha estat doble. D’una banda, proposar tres activitats organitzades directament com a comissió. Així, es va produir un disc compacte –Pere Quart. Encara som a la trinxera–, del qual ja s’han venut més de 800 còpies i que es pot adquirir aquest mes a la seu del Diari de Sabadell per 9 €. Són 50 anys de músiques diverses sobre poemes de Pere Quart. I, a més, s’han organitzat dos actes coincidint amb l’aniversari i el naixement de l’escriptor: un al carrer, a l’estiu i familiar, titulat Joan Oliver al carrer, que va tenir molta afluència de públic al Racó del Campanar el 19 de juny, i un altre al Teatre La Faràndula, a l’hivern, més reivindicatiu, amb més de 800 persones, titulat Al capdavall som bàrbars. La Comissió valora molt positivament l’acompliment d’aquest objectiu.

D’altra banda, el segon objectiu, també àmpliament acomplert, era que la ciutat se sumés a la celebració organitzant actes diversos. Així, s’han dut a terme dues rutes diferents sobre Joan Oliver i el seu temps, i s’han fet diverses lectures de poemes, els més llegits dels quals són fragments del Bestiari i les Corrandes d’exili. A més, al llarg d’aquests mesos s’han programat lectures de les obres de teatre La fam i Una mena d’orgull i encara ara es representa Ball robat.

Més d’una quarantena d’entitats han organitzat activitats a Sabadell durant l’Any. I la comarca també s’ha sumat a l’efemèride amb actes a Castellar del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sentmenat..., a més del tribut que ha organitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. També s’han dut a terme alguns actes a Barcelona, com la presentació del nou Àlbum editat pel PEN Català.

Per un altre costat, la Comissió ha creat el web joanoliver.cat i un compte de Twitter i un de Facebook, en què s’han anat anunciant tots els actes dels quals es tenia constància. I cal destacar que totes les activitats han tingut un logo –obra dels artistes locals Efa i Milvietnams– i un disseny homogeni, que han servit perquè el públic identifiqués les iniciatives diverses sota un mateix paraigua: el de l’homenatge de la ciutat al seu escriptor més reconegut.

Finalmencloendajo29t cal destacar que el que la Comissió s’ha finançat gràcies a la venda de samarretes i bosses, a una campanya de micromecenatge que va recollir 10.000 € i a l’ajuda econòmica que han proporcionat l’Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes.

L’Ajuntament, membre actiu de la Comissió

Pel que fa a l'Ajuntament, és múltiple l’esforç que ha dut a terme per sumar-se a l’homenatge popular a Joan Oliver. D’una banda, formant part activa de la Comissió i, d’altra banda, proposant actes diversos. Així, els museus i les biblioteques municipals, l’Escola Illa i l’Escola Municipal de Música i Conservatori han organitzat diferents activitats. I el consistori ha encarregat un mapatge per a la inauguració de la Festa Major basat en Joan Oliver, ha dedicat a l’escriptor l’exposició central de la Festa Major –“La meva arma són les paraules”–, que ha estat al Casal Pere Quart i a la Biblioteca Vapor Badia–, i ha col·laborat activament en l’organització dels actes organitzats per la Comissió.

La família de Joan Oliver cedeix definitivament el seu fons a l’Ajuntament de Sabadell

Coincidint amb el ressò que l’Any Joan Oliver ha tingut a la ciutat, Sílvia Oliver –filla de Joan Oliver, Pere Quart– ha cedit definitivament a Sabadell l’arxiu del seu pare, dipositat el 14 de juny de 1996 a l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) durant 20 anys prorrogables.

El Fons personal de Joan Oliver custodiat a l’AHS està format per l’Arxiu (1920-1989) i la Biblioteca de l’escriptor. A l’arxiu hi ha una quinzena d’arxivadors amb documentació personal, obra original com ara poesia inèdita, teatre, esborranys d’obres, documentació relativa a la seva activitat cultural, professional o social, algunes fotografies, etc. El gruix de documentació original es troba descrit en un inventari consultable al mateix Arxiu o a través d’Internet, des del web de l’AHS.

D’altra banda, al web de l’AHS també hi ha disponible un índex de remitents de la correspondència rebuda per Joan Oliver (Vicent Andrés i Estellés, Avel·lí Artís Gener, Xavier Benguerel, Miquel Crusafont, Lluís Ferran de Pol, Josep Ferrater Mora, Salvador Espriu i centenars d’altres), així com un catàleg del retalls de premsa col·leccionats per l’autor (1922-1986). Així mateix, s’ha digitalitzat una mostra de documents del fons, que ofereixen una representació dels documents que l’integren.

Recentment, Sílvia Oliver ha incrementat el fons amb algunes carpetes més, que inclouen, sobretot, més correspondència del seu pare.

D’altra banda, al mes de juny d’aquest any Sílvia Oliver ja va cedir al municipi la tomba on hi ha enterrat Pere Quart, al Cementiri de Sant Nicolau de Sabadell.