La fira de Sant Jordi s’instal·la al Passeig

Escrit a .

Sabadell desplega un munt d’activitats per celebrar el Dia del Llibre santjordi20

Enguany la fira de Sant Jordi que tindrà lloc el diumenge 23 d’abril canvia d’ubicació i es trasllada al Passeig –concretament a la plaça del Doctor Robert, el passeig de la Plaça Major i el passeig de Manresa–. Allà hi haurà els llibreters des del dissabte, com també els autors que han publicat el darrer any –des del 23 d’abril del 2016 fins ara–, que estaran a punt per signar les seves obres. També s’hi estaran 66 parades d’entitats, durant tot el diumenge.

A més, a la planta baixa de la Casa de la Vila, entrant per la plaça del Doctor Robert, es faran lectures públiques. Al Racó del Campanar hi haurà una carpa amb l’estudi mòbil de Ràdio Sabadell, que aquell dia oferirà una programació especial, com ja és tradicional. Les famílies també podran participar en les activitats programades pel Museu d’Història, el Museu d’Art i les biblioteques municipals, al mateix passeig de la Plaça Major. Al llarg de la setmana, també es podrà gaudir d’activitats a la Biblioteca del Nord, la Biblioteca dels Safareigs, la Biblioteca Vapor Badia, així com al Mercat de St. Joan i al Mercat Central.

Activitats tradicionals com l’actuació castellera –a càrrec dels Saballuts– i la ballada de Sardanes –a càrrec de l’ACF Sabadell Sardanista– també tindran lloc a la nova ubicació.

D’altra banda, els jardins de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 –els coneguts com a Jardinets de la Caixa– oferiran com cada any parades de llibres i roses, com també activitats diverses, igual que ho faran el Museu Paleontològic i el Museu del Gas, que el diumenge obriran les portes gratuïtament perquè la ciutadania els pugui visitar.

Un any més, la festa es descentralitza i es programen també activitats a diferents punts de la ciutat. Entre altres, a la plaça de la Creu de Barberà, al carrer de Sol i Padrís, al parc de Can Gambús, a la plaça del Treball (Gràcia) i al carrer del Caucas (la Plana del Pintor).

Contes per a la Igualtat per Sant Jordi

El, 23 d’abril, a les 12 del migdia, l’amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c. d’en Font, 25), acollirà una sessió de contes adreçada a tots els públics per un Sant Jordi no sexista. La sessió, que porta per títol Contes de prop, proposa contes creats a partir d’un àlbum il·lustrat, que no és un conte en si, sinó un recull d’imatges que acompanya el relat. Entre tots els assistents es crearan històries i realitats diverses que esdevindran un món d’imatges i moviments amb perspectiva de gènere, de la mà de Lola Espasa, Pau Prat i Xavier Núñez.

Als mercats

Com els anys, la celebració de la diada de Sant Jordi arriba també al Mercat Central. Per tercer any consecutiu, organitza una campanya de recollida d’aliments per al Rebost Solidari durant la diada. A canvi de qualsevol donació d’aliments no peribles, com ara sucre, galetes, oli, tomàquet fregit o pasta, es regalarà una rosa. La finalitat és incrementar les reserves d’aliments que el Rebost recull de forma permanent.

El mercat ambulant de brocanters dels diumenges al Mercat Central se sumarà a la diada de Sant Jordi amb la venda de llibres de segona mà.

D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Sol i Padrís organitza una activitat de dinamització comercial anomenada Festa de Sant Jordi, que es realitzarà entre les 8 del matí i les 4 de la tarda. La jornada proposa diverses activitats obertes a la ciutadania, com ara tallers infantils, de fang, de roses, de puntes de coixí, punts de llibres i imants de nevera; una fira d’intercanvi de llibres i d’altres articles; una exposició de dracs; xocolatada popular; fotocall per a nens i grans; contacontes; exhibició de sardanes... La Festa de Sant Jordi finalitzarà amb una sardinada popular oberta al veïnat i també a la resta de la ciutadania.

Espais per a la gent gran

A més de les activitats tradicionals de Sant Jordi, la diada també s’està vivint als equipaments per a la gent gran durant tota la setmana. Aquestes activitats estan adreçades als veïns dels Complexos Alexandra, Parc Central, Sant Oleguer i de l'antic Mercat de Sant Joan. Un d'aquests actes tindrà lloc el divendres 21, a les 5 de la tarda i consistirà en el relat del conte El client de l'abric de l'alpaca del sabadellenc Francesc Cutchet.

També hi ha activitats obertes a tothom, com és el cas del taller intergeneracional de punts de llibre a càrrec de la voluntària Assum Mateos, que va tenir lloc dimarts i es repetirà avui dijous a les 5 de la tarda, així com un taller de postals i un taller intergeneracional d'elaboració de galetes relacionades amb Sant Jordi en el qual participaran avis i nets. Aquesta activitat compta amb la col·laboració del taller de Prelaboral de Promoció econòmica i de l'Associació de Veïns Rambla Centre.

Per un altre costat, ahir dimecres va tenir lloc l'acte de presentació de part de les obres creades pel grup El Plaer de la Literatura, amb la lectura de poemes de Lluís Subirana per part de la seva vídua i una petita actuació musical per part d'Eulàlia Llargués.


Programa

Imprimeix