PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Alumnes i professors del Vallès participen en una trobada d’escoles sostenibles al Parc Central

Una seixantena de professors i alumnat de primària del Vallès Occidental, que treballen activament per la gestió ambiental als centres educatius, es van trobar ahir al Parc Central del Vallès. En el cas de Sabadell, hi van participar les escoles vinculades a l’Agenda 21 Escolar local, un programa que agrupa més de 30 centres escolesoste11educatius de tots els cicles formatius.

Sota el lema La salut de la ciutat, es van presentar ponències de diversos experts. Salvador Samitier, cap de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, va parlar del futur del clima i dels reptes de la nostra societat per adaptar-nos a una realitat creixent: l’augment de temperatura mitjana al planeta. Maribel Casas, investigadora de l’ISGlobal, va oferir als alumnes i professors informació sobre la qualitat de l’aire i els seus efectes sobre la salut i va destacar malalties associades, com l’obesitat, la diabetis, etc. Va afegir que durant el trajecte de l’escola a casa i viceversa, l’alumne rep el 20% dels contaminants derivats de la qualitat de l’aire. Finalment el nutricionista Marc Vergés va donar consells sobre alimentació saludable i es va centrar en la necessitat de consumir localment, menjar productes ecològics i introduir aliments no processats.

A més, l’alumnat va participar en tallers actius sobre mesures de contaminació acústica, alimentació saludable i qualitat de l’aire. Com a activitat de cloenda, tots els participants van fer servir una tècnica, Nengo Dango, d’origen japonès, per revegetar espais degradats mitjançant la fabricació manual de petits bancs de llavors.

escolesosten11El tinent d’alcalde i regidor d’Educació i de Sostenibilitat, Joan Berlanga, va destacar que les persones que vivim a les ciutats prenem moltes decisions al llarg del dia, com anar amb cotxe o amb autobús a la feina, fer esport o no, comprar aliments de proximitat o no fixar-nos en aquest aspecte..., decisions que poden ajudar a millorar la salut de la ciutadania”. I va afegir que “només el treball conjunt de tots plegats ajudarà a millorar la qualitat ambiental urbana”.

Què són els fòrums d’escoles sostenibles?

Els fòrums són unes trobades territorials d'intercanvi d'experiències on participa professorat i alumnat dels centres educatius de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya. Tenen per objectiu que els centres trobin un ambient òptim per exposar experiències, per al diàleg i les trobades personals.