PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ 2018-2022

pla director 1

En el Ple del mes de maig es va aprovar a Sabadell el Pla Director de Cooperació i Solidaritat 2018-2022, un Pla que és continuació del Pla Estratègic de Cooperació 2010-2014 i que te la voluntat d’avançar cap a una política pública local de cooperació al desenvolupament, que tingui en compte el seu paper com a govern local, la necessitat d’una coherència entre les polítiques que l’Ajuntament desplega en els diferents camps i l’interès per potenciar la seva especificitat com actor del desenvolupament.

El primer pas ha estat la diagnosi del territori envers la cooperació. Aquesta diagnosi és el resultat d’un ample procés participatiu on hi ha col·laborat: grups municipals, entitats de membres del Consell de Solidaritat i Cooperació, tècnics de l’Ajuntament i persones de la societat civil rellevants en aquest àmbit.

Els principis directors del Pla són:

  • La formació en valors.
  • La sensibilització de la població local entorn les causes dels desequilibris internacionals.
  • El foment dels canvis d’estructures i de models de societat en el Nord que siguin favorables per la reducció de les desigualtats internacionals i la construcció d’una societat global més justa.
  • Promoure noves formes de cooperació internacional emmarcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquest pla marca les següents prioritats estratègiques:

  • En l’àmbit de la participació ciutadana i bona Governança: promoure la Governança local apoderant a les persones, sobretot els grups històricament exclosos dels espais de presa de decisions. Orientar les accions de sensibilització a la ciutadania a generar consciència crítica sobre la realitat del nord i el sud i facilitar eines per a la participació i la transformació social.
  • En l’àmbit de la Igualtat de Gènere i apoderament de les dones: reforçar el compromís de Sabadell en la promoció de la Igualtat de gènere des de diversos vessants. Impulsar l’apoderament de les dones que busquen l’equitat de gènere tant al Sud com al Nord incidint en les causes estructurals que generen aquesta desigualtat ( en termes socials, culturals, de recursos, etc).
  • En l’àmbit dels Drets Humans i Cultura de Pau: contribuir a la construcció d’un món més lliure, just i en pau, on es respecten els drets fonamentals. Crear espais de reflexió i anàlisi per una consciència crítica envers les causes que generen desigualtats i conflictes, i per contribuir al canvi de les actituds i pràctiques que han de fer possible una ciutadania responsable, respectuosa i compromesa amb la transformació social. Reforçar el suport a entitats i associacions que treballen tant des de l’assistència en les rutes de fugida o trànsit, com amb les entitats que ja estan treballant amb persones refugiades a casa nostra. S’inclou també l’acció humanitària tant d’àmbit general com d’emergència per garantir els drets humans de les persones víctimes de desastres naturals, guerres i conflictes.
  • En l’àmbit de la millora dels medis i condicions de vida a través d’una cooperació transformadora: transitar cap a un paradigma de desenvolupament humà sostenible centrat en les persones i que respecta els límits del planeta, posant l’èmfasi en el benestar equitatiu dels individus, les societats i la preservació del medi ambient. El paper dels serveis públics, els organismes especialitzats i la comunitat és clau en generar condicions d’igualtat entre les persones en termes d’accés al coneixement i l’educació, a la salut, d’integració social, i de condicions de treball i d’accés a factors productius igualitaris.

Aquest Pla Director impulsa els tres instruments de la cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional que la Llei 26/2001 de Cooperació al Desenvolupament recull. Aquests són:

1.            La sensibilització social i l’educació per al desenvolupament a Sabadell.

2.            La cooperació tècnica internacional, a iniciativa dels agents de la cooperació o del propi Ajuntament.

3.            L’ajut humanitari, incloent el d’emergència i el general.

Pla director de Cooperació i Solidaritat 2018-2022