PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Protegim la joventut de la lesbo / homo / trans / bifòbia

homofobia15 baner

Enguany el comitè internacional que promou la celebració del Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia ha volgut visibilitzar la vulnerabilitat i els abusos que pateixen les persones joves LGBTI en el seu entorn social i escolar demanant el compromís de tothom en la protecció dels seus drets.

El programa d’actes recull les propostes de diferents entitats de la ciutat i del mateix Ajuntament, per mitjà de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania, i té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre els riscos de discriminació que pateixen les persones LGBTI i avançar col·lectivament cap al respecte a la diversitat d’orientacions sexuals i identitat de gènere, de forma inclusiva i respectuosa.

Acte central

L’acte institucional de commemoració del  Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifobia i la Transfòbia tindrà lloc el dimecres 20 de maig, a les 7 de la tarda, a la Casa Duran.

L’acte acollirà la xerrada sobre la “Llei II/2014 de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trangèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i l’encaix al món local”.

Actualment, dels 194 estats existents al món, 77 continuen tenint legislacions adverses cap a les persones LGBTI –i encara a 7 existeix la pena de mort per motius d’orientació sexual o identitat de gènere/sexual–. En comparació a aquesta realitat, a l’estat espanyol i a Catalunya hi ha una legislació antidiscriminatòria i un major grau de reconeixement dels drets del col·lectiu LGBTI. Catalunya, en concret, és un dels pocs països amb una legislació afavoridora i pioneraque permet desenvolupar i garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i evitar que aquestes persones visquin situacions de discriminació i violència i puguin viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. Si bé, cal continuar treballant dins d’aquest marc normatiu per tal d’assolir una igualtat efectiva.

Altres activitats en commemoració

El diumenge 17 de maig, a 2/4 de 12 del matí hi haurà una ballada gegantera contra la lesbofóbia, l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a càrrec de la coordinadora de Colles Geganteres de Sabadell al bosc de la Concòrdia. També entre les 10 i les 2, hi haurà jornada de portes obertes de rugbi a càrrec del club els Dragons de la Mola al Club Esportiu Oar Gràcia. Ala tarda, a 2/4 de 6 a la plaça del Dr. Robert, es presentaran els acords de la moció aprovada per unanimitat el passat 30 d’abril per la junta de portaveus amb motiu d’aquest dia. La presentació serà a càrrec de l’entitat Som com Som. A les 6 de la tarda tindrà lloc l’espectable polivalent de dansa, contes i pintura Explica’m organitzat per la mateixa entitat. Al llarg de la jornada la bandera irisada onejarà al balcó de l’Ajuntament.

Del 2 a l’11 de juny, es realitzarà el taller “No, no són bromes” als diferents espais joves de la ciutat a fi de treballar el tema del bullying i l’assetjament per motius d’orientació sexual.

Avui en dia continuen evidenciant-se actituds de discriminació en joves i adolescents per raó d’orientació sexual o identitat de gènere. Els prejudicis, les pors i les desconfiances generen accions violentes i de rebuig tant a l’entorn social com a l’àmbit educatiu de les persones joves LGBTI. Resulta paradoxal que aquesta reacció esdevingui directament proporcional a la major obertura dels joves a l’hora de viure la seva sexualitat dels joves a l’actualitat.

Estudis europeus evidencien que els joves LGBTI suporten més amenaces i l’assetjament escolar i que són més propensos i tenen més probabilitats d’intent de suïcidi que els joves i les joves heterosexuals.

Davant d’aquesta situació neix la proposta pedagògica “No són bromes”, a fi de treballar el tema del bullying i l’assetjament per motius d’orientació sexual als centres escolars. La proposta que ha estat desenvolupada per la Regidoria de Drets Civils als instituts en aquest curs escolar, es traslladarà als diferents espais joves de la ciutat, del 2 al 11 de juny, els dimarts i dijous a la tarda, de 2/4 de 6 a 2/4 de 8.

L’Oficina de Drets Civils posa a disposició de la ciutadania un fons documental sobre la diversitat sexo-afectiva i homofòbia amb els monogràfics Homofòbia; Orgull Gay, Homofòbia a l’Esport i Diversitats Sexuals i els apunts del Servei d’Atenció al Jove sobre Sexisme, Prejudicis en la Sexualitat, la Sida, Relacions Sexuals sense Risc i Bullying.

El  17 de maig de 1990  (Dia Internacional contra la lesbofòbia, l’homofòbia, la bifobia i la transfòbia) l’Assemblea General  de l’OMS, Organització Mundial de la Salut, va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia i va eliminar-la de la llista de malalties mentals.

El 28 de juny  de 1969 (Dia del Orgull LGBTI), els aldarulls de Stonewall a Nova York 1969 marquen l’inici de l’alliberament homosexual.

 

>> Ampliar la informació