PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’exposició “Controles?” sobre riscos i prevenció del consum de drogues obre la campanya “De què parlem quan parlem de drogues”

controlesLa mostra forma part de l’onzena edició de la campanya “De què parlem quan parlem de Drogues”, adreçada al públic jove i adolescent. La campanya és una acció vinculada al Pla Municipal de Drogues. “Controles?” és una iniciativa de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona dirigida a adolescents, joves, però també als seus principals referents: famílies, educadors, professorat, mitjans de comunicació.

Té l'objectiu de proporcionar informació sobre drogues i treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum, a més de promoure actituds responsables. S’hi té en compte, entre altres, la importància de les habilitats per a la vida i la reflexió sobre els estils educatius a l’hora de prevenir el consum.

L'exposició s'estructura en 4 nivells d'ús: un àmbit d’informació general; un altre d’informació específica per a cada tipus de públic (adolescents de 12 a 15 anys, joves de més de 16, pares i mares i professionals); un espai de jocs interactiu, amb 10 tauletes per treballar en grup, i una pantalla tàctil fixa dins de l'exposició per al joc interactiu dels pares, mares i professionals.

D’altra banda, la mostra té al voltant una sèrie d’activitats educatives complementàries: visites guiades, material de suport i un web específic, http://controles.diba.cat, amb informació adaptada a adolescents, joves, famílies i professionals.

Fins ara, més de 1.300 alumnes tenen ja programada la seva visita dinamitzada a l’exposició. La mostra ofereix a més visites específiques per a col·lectius concrets (policia, educadors socials, periodistes o monitors de lleure i d’esports). Per inscriure’s es pot fer al Servei de Salut, telefònicament o per correu.

L’acte d’inauguració de l’exposició d’aquest migdia ha comptat amb la presència de la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, el regidor de Salut, Ramon Vidal, i l’assessor tècnic de Benestar Social de la Diputació de Barcelona Josep Sicart.

Aquest últim ha assenyalat que “la mostra arriba a una ciutat que destaca pel seu treball extraordinari en tasques de prevenció i cal destacar la renovació de les eines per treballar-hi, com la propera actualització del Pla Local de Drogues”.

controles3Actuació municipal

La mostra itinerant és el tret de sortida de l’onzena edició de la campanya municipal “De què parlem quan parlem de drogues”. La campanya, impulsada des de les regidories de Salut i Drets Civils, té l’objectiu de facilitar espais de reflexió entorn del món de les drogues, amb un èmfasi especial en les que més es consumeixen (tabac, alcohol i cànnabis) i promoure una actitud crítica i responsable respecte al consum i a la pròpia salut.

Precisament, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha volgut destacar que “podem comptar amb eines com aquesta exposició per donar elements a la població, sobretot la més jove, amb els quals poden tenir una actitud crítica en aquestes qüestions que, en definitiva, servirà per fer-los créixer com a persones”.

D’altra banda, el regidor de Salut, Ramon Vidal, considera que “aquest és un exemple més de col·laboració entre administracions per a la millora de la salut pública. Cal seguir cooperant i creant els marcs adequats per desplegar polítiques de salut efectives. En aquest sentit, anunciem que ben aviat iniciarem el procés participatiu d’elaboració d’un nou Pla Local de Drogues, amb la voluntat de tenir-lo actiu de cara al proper curs acadèmic”.

Vegeu Flickr amb les fotos de la inauguració

 

drogues16La campanya que s’inicia avui, articula diverses activitats com la gimcana de què parlem quan parlem de drogues; el taller "I tu, que opines de les drogues?" dirigit a centres amb FP i centres de formació d'adults, i cinefòrums, entre d’altres. Vegeu el programa.

En total es preveu que al voltant de 3.000 joves i adolescents participaran en alguna d’aquestes activitats. Aquesta campanya que enguany arriba a la seva 11ena edició, s'adreça especialment als estudiants de 4t d’ESO dels centres de secundària públics i concertats de la ciutat, als estudiants FPI i de Cicles Formatius i a tota la comunitat educativa. Per aquesta raó, les activitats organitzades segueixen una metodologia participativa i lúdica a fi de poder sensibilitzar a tots els públics, oferir  informació  sobre  les  causes  i  conseqüències  del  consum  de  drogues  i estimular el pensament crític.

 Els materials pedagògics disponibles són:

-  El dossier: “Parlem de drogues. Prevenció de les drogodependències”

-  Els Apunts sobre: l’èxtasi; el tabac; l’alcohol; els porros i les altres adicions, elaborats i editats pel Servei Atenció Jove.

Altres adreces d’interes:  www.elpep.info (per a menors de 16 anys);  www.laclara.info i www.energycontrol.org (per a majors de 16 anys).

Tots aquests materials són accessibles al Servei d’Atenció Jove (SAJ) i al Servei de Promoció de la Salut, a la Rambla, 69.