Ciències

Ciència per Nadal a Sabadell

A qui s'adreça:
Alumnes del 1r de batxillerat.

Descripció:
El projecte Ciència per Nadal a Sabadell s’ha desenvolupat durant els darrers cinc anys a la nostra ciutat i pretén fomentar el coneixement de la metodologia científica, a través del treball d’un tema científic d’impacte.
Neix inspirat en les Christmas Lectures que des del 1825 celebra la Royal Institution de la Gran Bretanya i en les Converses per entendre el món actual organitzades per l’Institut de Castellar del Vallès. Es realitza en dues vessants: una docent, amb la participació d’estudiants de centres d’ensenyament secundari de Sabadell, i una altra de divulgativa destinada a tota la ciutadania. El projecte gira a l’entorn d’un tema científic d’actualitat escollit en cada edició i compta amb la col·laboració i assessorament, com a ponent, d’un investigador relacionat amb aquest tema.
 
Fins ara, s’han tractat els temes següents:
Ciència per Nadal a Sabadell està adreçat als estudiants de primer de batxillerat dels centres educatius de Sabadell i es desenvolupa durant el primer trimestre del curs. És un projecte pensat per orientar l’alumnat a desenvolupar el Treball de Recerca del curs següent. La tipologia d’aquests treballs és diversa: aplicada, descriptiva, quantitativa, qualitativa, històrica, entre d’altres. El projecte té l’objectiu d’explicar en què consisteix un treball de recerca de tipus quantitatiu que impliqui l’ús del mètode científic. En aquest sentit, es proposa que l’alumnat aprengui a formular hipòtesis a partir de dades i esbrini fins a quin punt aquestes hipòtesis són compatibles amb les dades. La finalitat última del projecte és ajudar els alumnes a ser crítics en la presa de decisions.
 
Enguany el tema escollit és L’evolució de l’univers i la ponent serà la Dra. Carme Jordi, catedràtica de física i membre del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona.
El projecte es desenvolupa durant el primer trimestre de curs en 4 fases, les tres primeres a treballar a l’aula i la darrera en un auditori extern amb presència dels estudiants participant i del ponent.
  • Aplicació de la metodologia científica: formulació d’hipòtesis sobre dades subministrades relacionades amb al tema escollit i aplicació de test d’hipòtesis per validar aquestes hipòtesis.
  • Elaboració de pòsters: on plasmar els resultats del treball realitzat per l'alumnat.
  • Preparació de preguntes: per ser formulades a la ponent, durant l’acte de cloenda. 
  • Acte de cloenda del projecte: amb l'exposició d’una selecció dels pòsters presentats, la conferència L’evolució de l’univers per part de la Dra. Carme Jordi i la formulació de les preguntes elaborades pels estudiants. El mateix dia a la tarda hi haurà a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach una Conferència-col·loqui a sobre el tema L’evolució de l’univers, a càrrec de la mateixa ponent.
 Objectius
-  Fomentar el coneixement de la metodologia científica entre els estudiants. 
-  Desenvolupar l’esperit crític a l’hora de prendre decisions entre els jovent.
-  Subministrar recursos a l’alumnat de 1r de batxillerat per l’elaboració del seu Treball de Recerca el curs següent.
-  Fomentar la col·laboració i el treball en grup.
-  Divulgar la metodologia científica entre la població en general. 

Competències clau:
- Competència en comunicació lingüística.
- Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria.
- Competència personal, social i aprendre a aprendre.

Desenvolupament:
Dates de realització i horaris:

Cost: gratuït

Inscripció:
La inscripció per l’edició 2023 ja està tancada, però si algun centre hi està interessat pot posar-se en contacte amb l’organització.
Els centres interessats en l’edició del 2024, poden adreçar-se mitjançant correu electrònic a la Fundació Bosch i Cardellach:  secretaria@fbc.cat, al CRP Vallès Occidental I: a8904081@xtec.cat i l’organització s’hi posarà en contacte.
 
Informació:
Projecte Ciència per Nadal a Sabadell
Lloc web
 
Fundació Bosch i Cardellach
Telèfon: 93 725 85 64
Persona de contacte: Quim Gòngora
Correu electrònic: secretaria@fbc.cat 
Lloc web
 
CRP Vallès Occidental I
Telèfon: 93 727 76 99
Persona de contacte: Marina Rodríguez
Correu electrònic: a8904081@xtec.cat
Lloc web

Organització:
Fundació Bosch i Cardellach i CRP Vallès Occidental I, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sabadell

 

Imprimeix