Els Casals d’hivern ofereixen aquest Nadal prop de 350 places per a infants i adolescents en situació desafavorida
Per tal de fer possible el programa, l’Ajuntament hi destina més de 16.600 euros. Els nens i nenes que accedeixen a les places gratuïtes participen habitualment a les activitats que realitzen les entitats de lleure i prenen part al casal d’hivern a proposta de les pròpies entitats i dels equips d’educadors socials del territori.
En paraules del tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “una de les grans àrees d’acció del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu passa per reduir les desigualtats educatives, facilitant que tothom pugui accedir als recursos educatius, especialment aquells infants i joves en situació vulnerable. Ningú pot quedar sense lleure educatiu per una qüestió econòmica”.
En aquest sentit – continua Berlanga --, des d’un principi el Govern de Sabadell hem tingut molt clar que el lleure és un element fonamental en l’educació i formació dels nens i nenes i per això hem treballat per potenciar-lo i reforçar-lo. Amb aquest objectiu, i entre altres accions, fa dos anys vam iniciar les places gratuïtes de casal d’hivern i enguany arribem ja a la tercera edició”.
Tots els casals es porten a terme entre el 27 de desembre i el 5 de gener i ofereixen entre 5 i 8 dies d’activitats, amb com a mínim tres hores diàries. Les entitats de lleure que, en el marc dels Casals impulsats per l’Ajuntament, ofereixen places per a infants i joves d’entre 3 i 16 anys en situació de dificultat, són: Associació Juvenil Esquitx de Sabadell, Associació Esportiva Can Deu, Fundació Privada Idea (Gell Pandora), Grup d’Esplai La Baldufa Can Puiggener, La Masia de Sabadell Grup d’Esplai, Ludoteca Margarida Bedós Assoc. Educ. i Secunde Associació Juvenil per a l’Animació.
Les activitats són diverses i estan relacionades amb el coneixement de la ciutat, el foment de la participació en activitats del barri, taller creatius de manualitats, etc. Del que es tracta és de facilitar que durant les vacances escolars de Nadal, els infants i joves puguin trobar espais on continuar el seu procés educatiu en un entorn més lúdic. Així mateix, aquests casals també són una oportunitat per treballar valors propis de l’àmbit de l’esplai com la participació, la convivència, la responsabilitat, la solidaritat, la creativitat o el treball en equip.