Els barris d’Espronceda i Campoamor guanyaran un gran espai verd amb uns nous jardins a l’antic camp de futbol
El projecte forma part de l’Estratègia DUSI i té un pressupost de prop de 2 milions d’euros (1.933.286 €), amb un finançament del 50% amb fons FEDER. Forma part també de l'estratègia d’impuls per a l’espai públic que ha de resoldre i donar resposta a l’estat actual de carrers i places de la ciutat, Fem Barri.
Una actuació que en paraules de l’ alcaldessa Marta Farrés s'emmarca
"en la voluntat de guanyar temps per definir el projecte del Mercat de Campoamor i que ens permetrà alhora destinar els diners dels fons europeus a un projecte reivindicat i que farem possible amb la idea de millorar l’espai públic. Tot plegat dins la iniciativa Fem barri, que ens portarà a invertir a les diferents zones de la ciutat tot mantenint l’equilibri entre els diferents punts territorials i afavorint que tot Sabadell creixi a la mateixa velocitat".
En aquest sentit Farrés ha destacat entre els grans valors del projecte que s’ha presentat avui el fet que sigui un espai verd en una de les zones mes denses i poblades i que es podrà materialitzar gracies a un conveni amb l’Incasol que s’ha de signar properament i que permetrà disposar del terreny necessari. I també el fet que "serà una actuació que quadrarà bé sigui com sigui el projecte final del mercat".
El projecte preveu, en la seva primera fase, fer 3 actuacions de diferent envergadura a l’entorn del Mercat de Campoamor:
- El nou parc d’Espronceda i Campoamor
- L’ordenació de l’aparcament en superfície entre el mercat i el CAP
- L’ampliació de l’oferta d’aparcament en superfície en el carrer de Diego de Almagro
En una segona fase es preveu la pacificació del carrer de Concha Espina, davant de l’Institut Ribot i Serra, mitjançant la urbanització en plataforma única.
Nous jardins d’Espronceda i Campoamor
El jardí ocuparà una superfície d’11.000 m2 (dels quals, 5.000 són de coberta vegetal) a l’espai situat davant de la piscina municipal de Campoamor i l’Institut Ribot i Serra, entre els carrers dels Reis Catòlics, de Josep Comas i de Concha Espina.
La futura nova zona verda es conforma en 2 meitats: la del sud conté els espais amb els usos més intensos: l’àrea de jocs infantils, la rocalla de trepa i tobogans, i les àrees d’estada. La meitat nord, totalment verda, dedicada especialment a conformar una infraestructura verda tant per al barri com per a tota la ciutat. Anirà coberta per una bosquina, per dotar-la del màxim confort ambiental.
Aquest jardí incorpora en el seu disseny criteris de sostenibilitat ambiental, amb creació d’espais d’ombra (per reduir l’efecte de l’illa de calor); recollida de les aigües pluvials per maximitzar la seva infiltració en el terreny; l’ús dels diferents estrats de vegetació per tal de afavorir la biodiversitat; i la presència de murs de rocalla per afavorir la presència de microfauna.
S’hi plantaran una vuitantena de nous arbres (caducifolis d’ombra: lledoners, zelkoves, oms i sòfores; fruiters: ametllers, magraners i cirerers; de fulla persistent: alzines, pins i cedres...), amb l’estrat arbustiu i herbaci complementari. D’altra banda, el projecte del nou jardí preveu una ampliació de les voreres perimetrals, arbrades i amb paviments permeables.
Ordenació i ampliació de l’oferta d’estacionament
Formant part també d’aquesta primera fase el projecte urbanístic, que ha dissenyat una millora de l’aparcament entre el CAP i el mercat. Es planteja endreçar l’oferta actual d’aparcament en superfície, la pavimentació amb paviment semi permeable de l’espai d’estacionament, així com la plantació d’arbrat caducifoli.
Al mateix temps, i amb la finalitat d’incrementar l’oferta d’aparcament en superfície en 24 places, es suprimirà un dels dos sentits del carrer de Diego de Almagro (concretament el de pujada cap al carrer de Josep Comas). D’aquesta manera es podrà reconvertir l’actual línia d’aparcament en filera a semibateria.
Entorn segur davant l’Institut Ribot i Serra
En una segona fase es planteja la urbanització com a plataforma única del carrer de Concha Espina, davant de l’Institut Ribot i Serra. L’objectiu és aconseguir un entorn segur i pacificat, amb la millora de la pavimentació, arbrat, mobiliari urbà i infraestructures urbanes.
EDUSI
L’objectiu recollit a l’EDUSI és impulsar la transformació urbanística i social en els barris d’Espronceda i Campoamor, mitjançant la regeneració física i la millora integral d’espais que han estat en desús durant molts anys.
La millora dels entorns i espais lliures del Mercat de Campoamor permetrà reforçar una nova centralitat al barri com a estratègia de transformació, augmentar el sentiment de pertinença i de comunitat i afavorir la cohesió social.