La formació artística s’estén a la ciutat: l’alumnat dels tallers de música i teatre a les escoles arriba a prop de 560 nens i nenes

Les activitats que l’Ajuntament va posar en marxa el curs passat en coordinació amb diferents entitats i institucions per tal
d’estendre la formació artística a la ciutat, han crescut notablement aquest 17-18, arribant a un 35% més d’infants respecte de l’any anterior. Els tallers de coral i de teatre, els tallers de guitarra i el projecte A-cordant per a la formació d’orquestres a centres educatius sumen gairebé 560 alumnes, el que suposa un increment de prop de 150 nens i nenes en relació al curs passat.

Amb aquestes propostes educatives, gratuïtes per als participants, i en el marc del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, es vol avançar en l’equitat en l’accés a la formació artística com a estratègia de lluita contra les desigualtats, incidint sobre tot en els contextos més desafavorits.
En el cas del tallers de coral, com també els de guitarra, els coordina l’Escola municipal de Música i Conservatori. Els primers es porten a terme a escoles d’infantil i primària de Pla Educatiu d’Entorn (PEE) que disposen de servei de menjador gestionat per l’Ajuntament i enguany hi participen prop de 160 nens i nenes. Pel que fa als tallers de guitarra, es realitzen a les escoles Sant Julià i Calvet d’Estrella (també en el marc dels PEE), arran d’un projecte nascut als propis centres. L’activitat es porta a terme durant l’hora de música, per tant dins l’horari lectiu, i hi prenen part uns 140 infants de cinquè i sisè de primària. En aquest cas, el projecte el van iniciar el curs passat alumnes de cinquè que enguany cursen sisè i que, per tant, accediran a aquest aprenentatge musical durant dos cursos.
D’altra banda, aquest 17-18, i conjuntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, s’està portant a terme, també per segon
any, el Projecte A-cordant, per a la creació d’orquestres a centres públics, en aquest cas a les escoles Agnès Armengol i Joaquim Blume. L’alumnat d’aquesta activitat pràcticament s’ha duplicat des del curs passat, passant de 71 a 141 nens i nenes.

Pel que fa als tallers de teatre, a l’igual que els de coral, es realitzen en horari interlectiu de migdia a centres de Pla Educatiu d’Entorn i es mantenen a l’entorn de 115-120 alumnes. L’activitat es porta a terme sota la coordinació de la companyia AlGalliner.
Diverses competències educatives
Amb les propostes de música i teatre, es vol estendre l’aprenentatge d’aquestes disciplines i de tots els beneficis que comporten per a la formació de l’alumnat, tant en la vessant educativa, com social i cultural. I és que als coneixements musicals i d’expressió artística que s’hi assoleixen, se sumen altres aprenentatges com el desenvolupament, a través de l’art, de diverses àrees i competències –com el pensament abstracte/matemàtic o la capacitat de concentració– i valors com la superació personal, el treball en grup o la disciplina per l’assoliment d’un objectiu.