AL CIUTAT I ESCOLA PARLEM DE.... 70 entitats, empreses i departaments municipals han fet possible un nou curs d'activitats educatives a l'abast dels centres
Coincidint amb el final de curs, es tanca també una nova edició del Ciutat i Escola. Aquest programa, coordinat per l’Ajuntament i que fan possible les 70 entitats, empreses i departaments municipals que integren el Consell d’Entitats Ciutat i Escola, arriba al juny havent posat aquest curs a l’abast dels centres educatius 374 activitats. 374 propostes variades per complementar la formació que l’alumnat rep a les aules i reforçar el coneixement i l’estima per la ciutat.
Coincidint amb el final de curs, es tanca també una nova edició del Ciutat i Escola. Aquest programa, coordinat per l’Ajuntament i que fan possible les 70 entitats, empreses i departaments municipals que integren el Consell d’Entitats Ciutat i Escola, arriba al juny havent posat aquest curs a l’abast dels centres educatius un 374 activitats. 374 propostes variades per complementar la formació que l’alumnat rep a les aules i reforçar el coneixement i l’estima per la ciutat.
Amb uns 100.000 usos anuals, el Ciutat i Escola està plenament consolidat. Tot i així, es continua treballant per la millora contínua i per adequar cada cop més l’oferta, àmplia i diversa, a les necessitats i demandes dels centres educatius i de la societat en general.
En aquest marc, l’esforç per afavorir l’equitat de tots els infants i joves en l’accés a les activitats ha estat una de les línies de treball fonamentals de les darreres edicions, potenciant les accions per afavorir la participació. També s’ha continuat treballant perquè el programa contribuís a l’aprenentatge de llengües estrangeres. Així, entre les propostes, i tal com informar en l’edició de maig del sabadelleduc@, fa poques setmanes es va celebrar la cloenda i lliurament de premis del concurs de vídeos en anglès English Clips, per fomentar l’aprenentatge i la creativitat de l’alumnat en llengua anglesa.
Altres propostes que s’han tancat les darreres setmanes han estat:
38è Concurs Literari Joan Oliver
La 38ena edició del Concurs Literari Joan Oliver “Pere Quart” per a nois i noies d’11 a 18 anys va donar a conèixer el 7 de juny els premiats en les diferents categories. El certamen, dividit en dues modalitats –prosa i poesia- i al qual en aquesta edició s'han presentat 172 treballs, té com a objectiu incentivar la creació i expressió literàries, tot promocionant alhora l’ús de l’expressió escrita en català.
L’acte de lliurament el va dinamitzar alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut Arraona. Per tal de treballar la dinamització, aquesta es va plantejar com un projecte d’Aprenentatge-Servei, durant el qual els nois i noies han estudiat i treballat coneixements sobre la figura i obra de Joan Oliver. Alhora, amb les diferents accions que els alumnes van realitzar al lliurament de guardons, van oferir un servei a la ciutat.
Més informació i relació de guardons aquí
L’alumnat de Els nois i noies tenen la paraula presenten les conclusions del treball fet sobre el Rodal
Alumnat de Escoles Arraona, Creu Alta, Xaloc i Sant Nicolau van presentar fa pocs dies al Saló de Plens les conclusions del treball realitzat sobre el tema “El rodal de Sabadell: un món per descobrir”. Va ser la cloenda de la tasca que els nens i nenes han portat a terme durant el curs en el marc de l’activitat “Els nois i noies tenen la paraula”. Amb la proposta, es vol iniciar els alumnes de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO en l’aprenentatge dels processos de participació, tot oferint-los un espai de diàleg on expressar la seva opinió. Aquest 17-18, els nois i noies han reflexionat sobre els espais naturals que envolten Sabadell. Hi han participat uns 160 alumnes.
Durant l’exposició al Saló de Plens, davant l’alcalde, Maties Serracant, i el tinent d’alcalde i regidor d’Educació i Sostenibilitat, Joan Berlanga, els nois i noies van presentar els resultats de l’anàlisi realitzat sobre les diferents zones que conformen el Rodal. Alhora, van fer propostes d’actuació per mantenir-lo i millorar-lo, així com per donar-lo a conèixer entre la ciutadania. Propostes d’acció tant a nivell individual com col·lectiu o mesures que, en opinió dels infants, hauria d’impulsar l’Ajuntament.
Ja es poden veure els vídeos fets dins El Patrimoni al DesQobeRt
Un any més, i en el marc d’aquesta activitat d’Aprenentatge-Servei, alumnes de la ciutat han estudiant elements patrimonials de Sabadell i han elaborat un vídeo per contribuir en la seva difusió. En aquesta ocasió, han participat a "El patrimoni al desQobeRt" nois i noies de l'Escola Industrial, que s’han centrat en el passat, present i futur del passeig de la pl. Major, i de l'Escola Taller Xalest, que s'han apropat a la història del centre educatiu, coincidint amb el seu 25è aniversari.
Els vídeos elaborats es posaran a l’abast de la ciutadania, a través d’un codi QR ubicat a l'espai en qüestió. Podeu consultar tota la informació sobre l’activitat i veure els clips realitzats aquí
Els nens i nens que han pres part a Seguint el Fil es troben amb David Vila i Ros, l’autor del primer capítol de la història que els infants han completat
Els nens i nenes que aquest curs han pres part en l’activitat de creació literària Seguint el Fil han celebrat les darreres setmanes trobades amb l’autor convidat d’enguany, tancant d’aquesta manera l’edició 17-18 del projecte. A través de Seguint el Fil, un escriptor o escriptora escriu el primer capítol d’un relat que després els infants continuen per classes seguint diversos fils. Aquest curs, han participant a l’activitat alumnes de cinquè i sisè de primària de les escoles Creu Alta, Miquel Martí i Pol i Jesús Salvador i l’autor del primer capítol ha estat David Vila i Ros.
Amb Seguint el Fil, es potencia la creació literària i també el treball cooperatiu a classe i entre diferents centres, que comparteixen una mateixa història, afavorint alhora l’assoliment de diverses competències educatives. Durant l’activitat, i a més d’escriure el capítol d’inici, l’autor/-a dóna orientacions a l’alumnat i professorat sobre la manera d’escriure, els personatges, el ritme, l’estructura, etc. El resultat de tot plegat es pot veure al blog de Seguint el Fil.