Tallers de sensibilització sobre el poble gitano i memòria democràtica
A qui s'adreça:
Alumnat de 2n cicle d'ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.
Al 2024, es va publicar el llibre Memòria democràtica del Poble Gitano de Sabadell. Es tracta d'una exploració històrica i etnogràfica, codirigida per la doctora en antropologia social, la doctora Sílvia Carrasco. És el primer estudi fet a Catalunya sobre la memòria democràtica, que compren la Segona República, la Guerra Civil, la Dictadura i la Transició democràtica, des de la perspectiva i les experiències del Poble Gitano.
La proposta pedagògica s'inicia fent un exercici exploratori en petit grup, emprant l’associació lliure de conceptes i la identificació d’opinions al voltant dels següents conceptes: gitanos, Sabadell, oficis, origen, república, guerra, postguerra-franquisme, transició democràtica, actualitat. Continua amb una presentació de fets històrics i fites històriques. Incorpora un exercici individual de cert / fals amb enunciats de la presentació anterior i seguidament es dona pas a la presentació de testimonis (per blocs d’edat, sexe, època), en base diferents tipus de suports i documentació. L'activitat s'acaba amb l'exercici en grup Debat: què diuen?, què significa?, on se cerquen semblances i diferències.
- Desmuntar prejudicis i treballar la història i el present des d'allò que compartim tota la ciutadania.
- Aconseguir que l’alumnat gitano es vegi reflectit en el currículum i la història de la ciutat, i l’experiència dels seus avantpassats en les èpoques històriques que cobreix la Memòria Democràtica.
