AL CIUTAT I ESCOLA PARLEM DE.. El projecte “Fem pinya amb els joves, donem pit als barris” culmina el treball amb els instituts amb una trobada castellera dels centres participants
Uns 600 nois i noies dels centres de secundària públics de la ciutat van prendre part l’1 de desembre, a la plaça de la Creu Alta, en la I Actuació Castellera dels instituts de Sabadell. L’activitat culminava el projecte Fem pinya amb els joves, donem pit als barris, impulsat per Castellers de Sabadell, en col·laboració amb l’Ajuntament en el marc dels pressupostos participatius Construint Ciutat i que s’ha articulat amb els instituts a través del programa Ciutat i Escola. Amb la iniciativa, s’han creat colles castelleres als centres, que el dia 1 es van trobar en una mostra conjunta.
Uns 600 nois i noies dels centres de secundària públics de la ciutat van prendre part l’1 de desembre, a la plaça de la Creu Alta, en la I Actuació Castellera dels instituts de Sabadell. L’activitat culminava el projecte Fem pinya amb els joves, donem pit als barris, impulsat per Castellers de Sabadell, en col·laboració amb l’Ajuntament en el marc dels pressupostos participatius Construint Ciutat i que s’ha articulat amb els instituts a través del programa municipal Ciutat i Escola. Amb la iniciativa, s’han creat colles castelleres als centres, que el dia 1 es van trobar en una mostra conjunta.
La jornada va incloure actuacions dels Saballuts i dels instituts. També un dinar de germanor, lliurament de premis i celebració amb música de DJ.
D’aquesta manera, es tancava la tasca feta amb els centres educatius dins un projecte que ha plantejat activitats per al desenvolupament de competències i habilitats mitjançant el treball i els valors castellers, adreçades als nois i noies dels Espais Joves i instituts de la ciutat. Els objectius a assolir han estat la millora de les competències personals i socials bàsiques, apropant els i les joves al fet casteller i donant-los l’oportunitat de descobrir un nou model de lleure mitjançant la cultura i el lleure educatiu. Alhora s’hi han treballat conceptes i competències de la cultura emprenedora i se’ls ha apropat a la xarxa de recursos associatius i comunitaris com a eina de relació i inclusió social, tot millorant la percepció dels nois i noies sobre el seu entorn i la seva relació amb ell.
Pel que fa al treball concret amb els instituts, amb el projecte un total de 1.400 alumnes d’ESO de la ciutat s’ha pogut apropar a la pràctica i als valors castellers a través de l’experiència en primera persona. L’activitat s’ha portat a terme durant el primer trimestre de curs, amb 4 sessions a cada centre. Les dues primeres, amb contingut més generalista, s’han centrat en la teoria i el món casteller, tot utilitzant una unitat didàctica dissenyada especialment pels Saballuts. Així mateix, s’han complementat amb l’exposició del Castelloscopi, de Castellers del Poble Sec, ubicada al Gremi de Fabricants de Sabadell, sent els Saballuts els encarregats de la seva instal·lació i gestionant les visites guiades. En aquest sentit, l’equip didàctic de la colla castellera de la ciutat, format per una vintena de monitors i tècnics de la colla, ha realitzat més de 400 hores lectives als diferents centres, entre sessions i visites al Castelloscopi.
Les dues darrers sessions adreçades als instituts han estat de caràcter més pràctic, en forma d’assaig, per tal de preparar la participació dels alumnes en l’actuació de l’1 de desembre. Així mateix, l’activitat a cada centre educatiu ha permès abordar, entre altres, temes com l’escut de cada colla, el color de la samarreta o el lema de l’institut, dissenyat per cada centre i que es va lluir durant la Mostra.
Els Castellers de Sabadell estan preparant un documental audiovisual de gran format basat en aquest projecte, amb previsió que pugui projectar-se a una sala de la ciutat al febrer de 2019.