Consells per evitar la proliferació del mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Per tal d’identificar si es tracta o no d’un mosquit tigre i consultar de forma senzilla estratègies per controlar la seva proliferació, es poden consultar en línia aquestes recomanacions.
Aquest insecte pot transmetre diverses malalties com el dengue, la chikungunya o el zika. Es tracta d’afeccions que es transmeten quan un mosquit del gènere Aedes, com el mosquit tigre, pica una persona després d’infectar-se picant abans una altra afectada pel virus. És important, doncs, que els viatgers que tornen de països on aquestes malalties són endèmiques i notin algun símptoma, s’adrecin a un centre d’atenció sanitària, informant del seu viatge i prenent mesures de precaució per evitar ser picats per mosquits.
Col·laboració ciutadana
D’altra banda, es demana la implicació de tothom per evitar la proliferació dels mosquits Aedes i reduir així qualsevol risc. És per això que és especialment important seguir les recomanacions mencionades més amunt. Així mateix, existeixen plataformes com Mosquito Alert, que treballa amb l’objectiu d’investigar i controlar la proliferació tant del mosquit tigre com del de la febre groga.
Amb aquesta voluntat, s’ha creat una APP gratuïta amb el mateix nom, Mosquito Alert, a través de la qual, qualsevol persona pot enviar observacions d’aedes urbans o d’un dels seus llocs de cria, tot adjuntant una foto perquè persones expertes ho verifiquin. El resultat de la valoració s’envia al participant i es publica al mapa d’observacions. La informació complementa el treball científic i pot ser d’utilitat als gestors públics per fer seguiment i control sobre la presencia d’aquests mosquits a barris i ciutats.