PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Govern es compromet a treballar per obrir en horari de matí els centres cívics de Can Deu i de Can Llong - Castellarnau

L’alcaldessa accidental, Marta Morell, explica el compromís en una visita al Centre Cívic de la Concòrdia El Govern es compromet a treballar per obrir en horari de matí els centres cívics de Can Deu i de Can Llong - Castellarnau

L’alcaldessa accidental i responsable de l’àmbit de Participació, Marta Morell, ha expressat aquesta voluntat en el transcurs d’una visita al Centre Cívic de la Concòrdia, on també ha pogut valorar l’ús d’aquests equipaments en els 10 primers dies del mes d’agost.

Aquest govern vol donar resposta a les necessitats de la ciutadania i obrir Can Deu i Can Llong - Castellarnau en horari de matí és una de les demandes més sol·licitades per la ciutadania. Ara estem estudiant les diferents possibilitats per poder-ho fer durant el 2020, aquest és el nostre compromís,

ha assenyalat Morell.

A hores d’ara un nombre rellevant de ciutadans i ciutadanes han fet servir els centres cívics de titularitat municipal durant els primers dies d’horari d’estiu. Entre l’1 i 7 d’agost, un total 1.468 persones han fet ús d’aquests equipaments, que durant l’agost obren els dies feiners de 2/4 de 4 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre.

Aquest any obren les portes els centres cívics de Can Puiggener, de Ca n’Oriac, de Can Rull, de la Concòrdia, de la Creu de Barberà i, com a novetat, el de Sant Oleguer.

Amb l’obertura d’un nou centre cívic el Govern municipal vol oferir un millor servei a la ciutadania, durant aquest període estiuenc,

ha destacat l’alcaldessa accidental.

Els últims tres anys han fet servir aquest servei, majoritàriament, gent gran que volia llegir el diari, jugar a cartes o simplement passar una estona xerrant. L’any passat els 5 centres que van obrir van comptabilitzar gairebé 6.000 usos, un nombre lleugerament superior al de l’any anterior, cosa que evidencia la bona acollida que té aquesta mesura. En aquest sentit, els centres cívics han esdevingut espais climatitzats on els ciutadans i ciutadanes poden trobar-se o estar-s’hi, tot evitant unes hores de calor al carrer.

Amb l’horari d’estiu, els centres cívics se sumen a altres equipaments municipals que mantenen l‘atenció al públic durant el mes d’agost per donar servei a la ciutadania. Es tracta dels centres d’assistència primària, que mantindran l’horari habitual. També donen servei l’oficina central de Sabadell Atenció Ciutadana (SAC) –al Despatx Lluch– i la Biblioteca Vapor Badia.

 Usos dels centres cívics

 Sabadell compta amb un total de 12 centres cívics distribuïts per diferents barris i amb un espai polivalent que dona servei a tota la ciutat. Cada centre cívic disposa d'espais al servei de les entitats de Sabadell, escoles i instituts, serveis municipals... on poder desenvolupar accions cíviques, socials, culturals, esportives, de lleure i d’altres que tinguin interès públic, així com afavorir la participació dels ciutadans i ciutadanes en els assumptes de la comunitat que fomentin la difusió de valors i la convivència intercultural, generacional i associativa.

En total s’ofereixen 52 sales tallers per fer-hi activitats, 12 espais de relació i 12 sales d’actes/auditoris amb una capacitat que va de les 80 a les 200 persones. A més, l’Espai Polivalent del Nord pot acollir simultàniament fins a 500 persones per dur a terme actes públics.

L’any 2018, el conjunt dels centres cívics van fer un total de 2.585 activitats, que van suposar 28.315 sessions, amb un nombre d’usos que supera els 620.566. Destaquen els usos del Centre Cívic de Can Rull (103.022 usos) que, sobresurt sempre en relació amb els altres centres, seguit de Sant Oleguer (82.746), Creu Alta (73.641), Ca n’Oriac (65.869), Concòrdia (58.937) i Can Puiggener (51.417).

Aquestes diferències entre centres poden respondre a diversos motius, com per exemple l’existència de sales i auditoris més grans o adequats a determinats usos, l’àrea d’influència del lloc on es troben, el nombre d’entitats organitzadores d’activitats, com també el paper, moltes vegades, d’equipament de ciutat a més del d’equipament de proximitat, així com l’horari de servei.

En aquest sentit, Can Deu va tancar el 2018 amb 50.817 usos i Can Llong - Castellarnau amb 38.461. Destaca també el Centre Cívic de la Creu de Barberà, que es va situar l’any passat als 41.216 usos; el de Gràcia amb 24.398; el Centre Cívic de Torre-romeu amb 20.775, i el del Poblenou, amb 9.267.

El 60% (1524) de les activitats estan organitzades per les diferents entitats de la ciutat, seguides a distància, un 20%, de diferents departaments municipals (528). Aquestes 1.524 activitats han estat organitzades per més de 300 entitats diferents. Les escoles i instituts i les promotores d’espectacles també utilitzen els centres, bàsicament els auditoris i sales d’actes, per espectacles, i les entitats, comunitats de veïns i organitzacions socials i polítiques per les diverses reunions i assemblees que organitzen.

A part de l’ús d’activitat, els centres cívics tenen una funció molt important de lloc d’estada. Ciutadans i ciutadanes que no van a fer cap activitat concreta però que van als centres cívics a passar una estona, a conversar, a llegir el diari, a jugar... El percentatge en el conjunt dels centres cívics es situa al voltant del 65% d’usos d’activitats i un 35% d’usos d’estada. Aquesta proporció no ha variat els darrers anys.