PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb propostes culturals

L’obra de teatre “Domicili inconegut” i la projecció del film “L’informe Auschwitz” se sumen a la tradicional ofrena floral a la plaça Montserrat Roig Sabadell commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb propostes culturals

Amb motiu d’aquesta efemèride, i com s’ha fet altres anys, des de l’Ajuntament de Sabadell conjuntament amb l’Amical de Mauthausen s’han organitzat diverses activitats per recordar i seguir sensibilitzant entorn un dels episodis més durs de la història contemporània.

Tal i com ha destacat la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar animal i Participació, Marta Morell,

“donem el missatge que genocidis com aquest no poden tornar a repetir-se i posem de manifest la importància de la memòria històrica. Gràcies a la feina conjunta amb l’Amical de Mathausen, s’ha pogut localitzar on vivia la persona que encara teníem pendent d’ubicar. En total, Sabadell té 61 stolpersteine i enguany es posaran dos llambores més a la ciutat”. 

Joan Manel Calvo, president de Amical de Mauthausen, ha volgut subratllar

"la bona col·laboració que tenim amb l’Ajuntament des de fa anys. Més enllà del reconeixement merescut als deportats, també hem de prendre consciència dels milers de persones que per la seva identitat sexual o religiosa també van patir les conseqüències del nazisme”.

El mateix dijous 27 de gener, a les 6 de la tarda, tindrà lloc l’acte institucional al monòlit en memòria dels sabadellencs deportats als camps nazis i de totes les víctimes del nazisme, a la plaça Montserrat Roig. L’ofrena floral és oberta a totes les entitats que vulguin participar-hi (cal confirmar assistència a memoriahistorica@ajsabadell.cat o al 93 745 19 53).

També en el marc d’aquesta efemèride s’ha programat l’obra de teatre “Domicili inconegut”, a càrrec de la companyia Som Dos, una adaptació inspirada en l’obra de l’escriptora Kresmann Taylor escrita el 1938. S’explica la història de dos amics alemanys que tenen un negoci d’art als Estats Units. Un d’ells decideix tornar amb la família a l’Alemanya de 1933 i va assumint progressivament els preceptes nazis mentre l’altre, jueu que queda a càrrec del negoci, assisteix amb astorament i angoixa a la destrucció del seu món.  L’obra es podrà veure el divendres 28 de gener, a les 8 del vespre, al Teatre Principal. Les entrades són gratuïtes i es poden reservar en línia o a la taquilla del Teatre Principal.

Els protagonistes de l’obra, David Serrano i Josep Maria Roviralta, també han expressat el seu agraïment perquè l’Ajuntament hagi programat aquesta obra:

“una producció que provoca tantes reaccions en el públic que saps que el missatge que vols donar arriba”.

D’altra banda, el dissabte 29 de gener al matí tindrà lloc l’itinerari guiat “Les stolpersteine a Sabadell”, un recorregut per algunes de les llambordes situades als domicilis dels deportats sabadellencs. En aquest cas les inscripcions són al Museu d’Història de Sabadell (93 727 85 55), que serà també el punt de sortida de l’itinerari, dissabte a les 11h.

El diumenge 30 de gener es projectarà “L’informe Auschwitz”, que narra la història real de Freddy i Valter, dos jueus eslovacs que van escapar d’Auschwitz el 1944 i que van aconseguir tornar a Eslovàquia, i mostra la seva lluita per convèncer tots aquells que no volien veure la veritat. El cine-fòrum posterior serà conduït per Marta Simó, doctora en sociologia i especialista en identitats jueves i l’Holocaust. La sessió serà a dos quarts de set de la tarda a l’auditori Pere Quart (c. de Lacy, 11) i les entrades es poden reservar en línia.

Aquesta projecció s’emmarca també en el V Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, que acabarà el 20 de febrer amb la projecció del documental “El retratista”, en aquest cas amb la presencia d’Alberto Bougleux, director del documental, i Sergi Bernal, guionista.