Sabadell organitza un acte de memòria en record de María García Sanchís, miliciana assassinada durant la Guerra Civil

Les Pedres de la Memòria (Remembrance Stones) són unes llambordes similars a les stolpersteine i produïdes pel mateix artista, l’alemany Gunter Demnig. La diferència és que aquestes són d’acer i estan dedicades a les víctimes de la repressió franquista. Aquest projecte neix per iniciativa de l’Associació Memòria de Mallorca i ha estat impulsat pel Govern de les Illes Balears, que promou la instal·lació de 43 Pedres de la Memòria a les illes.
Les investigacions dutes a terme pel Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric de Sabadell han revelat que Maria Garcia Sanchís, originària de l’Olleria (València), vivia al carrer de Gustavo Adolfo Bécquer, número 25 (ara, 62) quan va partir cap a Mallorca. Això ha motivat que la Pedra s’instal·li a Sabadell, seguint el criteri habitual per a la col·locació de les anomenades stolpersteine o Pedres de la Memòria: instal·lar-les en el darrer domicili conegut. Serà, doncs, la primera Pedra de la Memòria instal·lada en territori peninsular.
L’acte comptarà amb l’assistència de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; la tinenta d’alcaldessa Marta Morell; el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Vicenç Villatoro; el director general de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, Marc Andreu Herrera; representants de les Associacions Memòria de Mallorca, del Moviment Feminista de Mallorca i del Col·lectiu de Dones de Llevant.
També hi serà present la neta de Josefa Villa Paniagua, que era amiga íntima de la Maria Garcia. A manca de descendents directes de la miliciana, la família de Josefa Villa ha mantingut viu el seu record i les reivindicacions per recuperar la seva memòria. L’historiador del Museu d’Història de Sabadell i responsable de la investigació sobre els vincles de Maria Garcia amb Sabadell, Genís Ribé, també hi participarà, així com també l’historiador i investigador sobre la repressió franquista a Mallorca, Antoni Togores.
Així, el Govern Balear va encarregar quatre Pedres de la Memòria en record de “Les Cinc de Mallorca”, afusellades a Manacor el 5 de setembre de 1936: les germanes Daria i Mercedes Buxadé, Teresa Bellera, Maria Garcia i una cinquena que encara no ha estat identificada –per aquest motiu, no s’ha fet aquesta darrera pedra–. Les cinc van partir cap a Mallorca el 16 de juliol de 1936 amb l’expedició del capità Alberto Bayo des del port de Barcelona. Aquesta expedició va fracassar i les cinc dones van ser capturades pels militars franquistes i executades.