Davant l’aixecament de restriccions per sequera, l’Ajuntament comença a treballar per recuperar la normalitat

Paral·lelament, i conjuntament amb Aigües Sabadell, es continua treballant per ampliar la xarxa d’aigües procedents de la depuradora i de mines i pous i potenciar el seu ús allà on sigui possible, de manera que la ciutat tendeixi a utilitzar l’aigua potable només allà on calgui. L’objectiu amb aquestes inversions és poder arribar a recuperar uns 2 hm3 d’aigua l’any, tot reduint així en un 20% el consum d’aigua potable a la ciutat. D’aquesta manera, Sabadell avançarà de forma substancial en autosuficiència hídrica.
De fet, Sabadell és la primera gran ciutat catalana en l’ús d’aigua recuperada per al seu dia a dia, ja que l’utilitza i la continuarà utilitzant per a la neteja de carrers i regs municipals i per a les cisternes dels vàters en alguns casos, com també per a usos comercials i industrials.
Les fonts ornamentals
Després de l’aixecament de les restriccions, és previst que durant l’estiu les fonts ornamentals estiguin de nou en funcionament. Els treballs de manteniment i proves que es faran en coordinació amb Aigües Sabadell, que no es podien fer en situació d’alerta i que requereixen d’uns terminis marcats per llei, es portaran a terme als sortidors del Passeig de la Plaça Major, de la plaça de Sant Roc i a les fonts de les places de Catalunya, Castanyers, Concòrdia, Creu de Barberà, Creu Alta, Dones del Tèxtil, Llívia i Pi-pi. Així mateix, en alguns casos caldrà fer-hi també reparacions al vas i per tant el procés es podria allargar. És el cas de les fonts de les places Llívia, del Pi i de la Creu Alta.
D’altra banda, la ciutadania també podrà gaudir dels jocs d’aigua del Parc de les Aigües. Aquest pulmó verd compta amb 1.500m2 de jocs d’aigua, que funcionaran de juny a setembre, tots els dies de 10 a 20h.
Piscines i reg
Amb el nou escenari s’aixequen també les restriccions pel que fa a l’ompliment de tot tipus de piscines, tant públiques com particulars. Aquest nou canvi permetrà buidar La Bassa per fer-hi una reparació integral i poder-la tornar a omplir de cara a l’estiu.
Pel que fa al reg a l’espai públic, es podrà començar a reprendre el reg aeri, que es fa principalment a les zones de gespa. Durant l’estat d’alerta s’ha estat fent reg per degoteig i el canvi s’anirà fent de forma progressiva als diferents espais d’arreu de la ciutat, ja que abans cal revisar aquests sistemes de reg i fer les analítiques pertinents per assegurar que funcionen amb plenes garanties. D’altra banda, tot i que el reg de particulars es podrà fer sense limitacions, es continua recomanant regar ben d’hora al matí o al vespre per reduir l’evaporació i seguir estalviant aigua.
Sabadell, ciutat responsable en la gestió de l’aigua
En tot aquest temps, Sabadell s’ha mantingut molt per sota dels nivells màxims de consum d’aigua fixats per la Generalitat, tot reduint la despesa en aquells àmbits on ha estat possible. En aquesta última fase d’alerta, la dotació màxima que es tenia disponible al municipi era de 250 litres per habitant i dia i les últimes dades de consum real han estat de 155 litres per habitant i dia. La ciutat i el conjunt de la ciutadania han assolit, doncs, bones xifres però cal continuar fent us ús responsable de l’aigua.
D’altra banda, i després d’haver passat per un episodi de sequera com el d’aquests últims anys, Sabadell disposa de les eines necessàries per afrontar-ho, com és el Pla d’Emergència per Sequera (PES) per si la situació tornés a empitjorar, el Reglament de subministrament d'aigua actualitzat i l'aplicació de l'Ordenança dels usos i l'estalvi d'aigua, entre d’altres. Així mateix, el Comitè de Seguiment de Sequera es continuarà reunint de forma periòdica per avaluar en tot moment els volums de captació d’aigua, estat dels embassaments, consums d’aigua a la ciutat, etc.