VISITEM UNA ESCOLA -- CEIF Creu Alta
El Centre d’Educació Infantil i Familiar està situat al barri de la Creu Alta. L’escola, que va obrir les seves portes el curs 2009-2010, disposa de 8 aules, distribuïdes per franges d’edats: 1 aula per a infants de 0-1 any, 3 aules per a infants d'1-2 anys i 4 aules per a infants de 2-3 anys.
El Centre d’Educació Infantil i Familiar està situat al barri de la Creu Alta. L’escola, que va obrir les seves portes el curs 2009-2010, disposa de 8 aules, distribuïdes per franges d’edats: 1 aula per a infants de 0-1 any, 3 aules per a infants d'1-2 anys i 4 aules per a infants de 2-3 anys. Parlem amb la seva directora, Míriam Jiménez.
Quins són els eixos fonamentals del projecte pedagògic del vostre centre?
El nostre projecte pedagògic està en procés d’elaboració. El punt d’inici era tenir clar que els eixos del nostre projecte serien les persones que formen part de l’escola: infant, família i educadores.
Actualment partim d’un concepte d’infant competent, capaç, creatiu, curiós, amb voluntat i iniciativa per explorar tot allò que l’envolta i amb un desig innat d’aprendre. Amb uns drets indispensables de sentir-se protegit, estimat i acompanyat.
Però l’infant és com és perquè forma part d’una família i ella és, per a nosaltres, un altre element essencial en la nostra escola. Un concepte de família ampli, amb unes necessitats pròpies i amb una història que cal respectar i no jutjar. Fem el possible per a què la família – pares, avis, germans...- trobi en nosaltres la confiança necessària per deixar en les nostres mans allò que més estimen.
També és important entendre i compartir quin és el nostre paper com a educadores: quines són les nostres funcions, responsabilitats, com influeixen les nostres respostes en els nens i nenes, etc. El millor acompanyament que li podem fer a l’infant és estar al seu costat: entendre les seves necessitats, oferir-li tots els recursos necessaris, respectar la seva història... tenir-ho present.
Partint d’aquests eixos, hem anat creant la nostra metodologia i organitzant els espais. I hem arribat a dues conclusions: que l’infant té una capacitat innata de curiositat, de ganes d’explorar i que ha de ser lliure i autònom per escollir; i que la nostra funció com educadores és la d’oferir i possibilitar uns espais i materials enriquidors, motivadors, que donin resposta a les necessitats dels infants, que cridin la seva atenció i que fomentin el seu aprenentatge, així com organitzar aquests materials en espais amb una coherència pedagògica i estètica.
Per això organitzem les aules per racons, cadascun d’ells pensat amb materials per afavorir el desenvolupament d’una capacitat. Els disposem en l’espai de forma que sigui fàcil la seva combinació i així els infants puguin ampliar les seves experiències. Tenim racons de joc simbòlic, racons de joc manipulatiu-exploratiu, racons de joc creatiu, racons de joc motriu, etc.
Com impulseu la participació de les famílies a l’escola?
A l’escola afavorim i potenciem, a través de diferents accions, la participació de les famílies amb l’objectiu de propiciar una relació propera i respectuosa. Algunes ja formen part de la idiosincràsia de les escoles municipals com l’entrada de les famílies a les aules, la participació en les festes o les xerrades informatives.
A part d’aquestes, fem altres actuacions per potenciar la participació i presència d’aquestes a l’escola. Per exemple, els tallers amb família – taller per elaborar els panellets o el taller de jocs d’aigua -. Una altra actuació per a les famílies és fer una proposta de joc a l’aula del seu fill/a: venir a explicar un conte, tocar un instrument, fer alguna manualitat, etc.
També els hi oferim la possibilitat d’acompanyar-nos en les sortides que fem al llarg del curs. L’escola compta a més, amb un AMPA que al llarg del curs ofereix una amplia varietat de propostes per a les famílies: organitzen tallers per a les festes (previs i activitats a la festa), sortides, activitats extraescolars, etc.
A part de la participació, per a nosaltres és molt important la comunicació amb elles per aconseguir dues fites: que les famílies coneguin el que fem, treballar amb transparència per a aconseguir la seva confiança; i que tinguin la màxima informació sobre el desenvolupament del seu fill/a.
Per això, hem considerat necessari ampliar les eines de comunicació i aquest curs hem posat en marxa noves propostes que valorem de forma molt positiva, tot i l’esforç que això implica per l’equip. Hem ampliat les entrades al blog de l’escola, hem fet plafons per presentar a totes les persones que tenen relació amb el seu fill/a; hem fet una llibreta d’aula on recollir aspectes significatius, entre d’altres.
Què destacaríeu com a tret distintiu del vostre centre?
Durant els últims anys hem construït un nou projecte. Construir no és fàcil perquè primer cal saber què volem construir i això ja és un procés complex. Per això vull destacar la motivació, ganes i empenta que les persones d’aquest equip han dedicat per construir. Encara ens queda molt per fer. Hem de consolidar allò que ens funciona, hem de canviar algunes coses i hem de crear noves propostes.
Ara estem molt il·lusionades en ambientar l’escola amb documentació sobre tot el que els infants viuen al nostre centre. També en desenvolupar un projecte de pati que ens ajudi a unificar els criteris que tenim a les aules als espais exteriors.
I això és el que volem destacar, les nostres ganes de fer, de créixer, de renovar per tal que el CEIF Creu Alta sigui una escola que perduri en el record de totes les persones que formen part d’ella.