PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Article d'opinió setembre 2018

ARTICLE D'OPINIÓ

opo

Com impacten les fronteres en els cossos

Per Raquel Celis Sánchez i Verónica Álvarez García, tècniques en incidència política en CEAR-Euskadi

"El trajecte migratori de les dones i nenes està profundament travessat per la violència física i sexual". CEAR-Euskadi ha analitzat en l'informe 'Refugiades' el tràfic amb fins d'explotació sexual en el context de militarització i tancament de fronteres.
 
El continu i creixent enduriment de les lleis i polítiques europees de migració i asil juga un paper fonamental en la consolidació de les xarxes de tràfic de persones. En aquests contextos de militarització, el sistema de dominació patriarcal es reforça, fent més profundes les desigualtats de gènere. Les dones i nenes es veuen exposades a les relacions de poder, dominació i abús sexual per part d'altres persones en trànsit, per les forces de seguretat i control fronterer i per les xarxes de tràfic de persones.
Com ha confirmat la guàrdia civil, i han corroborat organitzacions i activistes de drets humans, les dones no intenten saltar la tanca. Només es coneixen dos casos. El seu pas a territori espanyol es produeix principalment a través d'embarcacions o nedant. Els principals punts d'arribada són Almeria, Motril, Cadis, Ceuta i Melilla. Dones sirianes i palestines passen pel lloc fronterer de Beni Enzar previ pagament i, si s'escau, amb documentació falsa propiciada pels traficants. Encara que, en el seu llarguíssim periple des d'Orient Pròxim fins al nord del Marroc, són també molt vulnerables a caure en les xarxes de tràfic de persones.
 
Les dones i nenes negres només poden caminar el camí a Europa 'de la mà' de les xarxes de tràfic de persones, que moltes vegades formen part del mateix entramat i altres col·laboren entre si. El “cayuco”, els dobles fons dels vehicles i la documentació falsa per entrar a Ceuta i Melilla, arribar a les costes andaluses o arribar a les Illes Canàries són només l'última baula d'un camí marcat per l'ús dels seus cossos.
 
Aquí t'adones que portar a persones és igual que portar droga. No hi ha diferència. Hi ha, a més, molta violència si no aconsegueixen extorsionar-les: les peguen, les maltracten, els hi deixen marques en el cos. Les peguen com si fossin animals o pitjor encara.
 
Mentre es redacta aquest document, la policia nacional espanyola fa pública la "desarticulació d'una de les més importants organitzacions d'origen nigerià dedicada al tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual". En nota de premsa emesa per la pròpia policia es cita la implicació d'una organització "especialitzada" en l'explotació sexual i de persones que s'ocupaven de "proveir dones".
 
La policia es refereix a aquesta organització com els "màxims responsables de les operacions de tràfic il·legal d'immigrants (...) que controlava la pràctica totalitat de les pasteres que creuaven l'Estret de Gibraltar des de 2008". Les indagacions s’inicien el 2015 quan identifiquen -sempre segons la versió recollida en nota de premsa- a una menor de 16 anys víctima de tràfic allotjada en un centre de menors de Ceuta.
 
L'ús dels cossos de les dones: estratègia migratòria.
 
Com ha arribat una nena de 16 anys nigeriana a ser explotada sexualment a Ceuta? Com assenyala l'activista Helena Maleno, que altres facin servir el cos de les dones, nenes i adolescents, s'ha convertit en un 'sacrifici necessari' per al triomf del projecte migratori i per al desenvolupament posterior d'un projecte col·lectiu, que inclou a la família , a la comunitat i a les generacions futures. El trajecte migratori de les dones i nenes està profundament travessat per la violència física i sexual. El tràfic és, en molts casos, l'única manera d'arribar a Europa.
 
Les dones i nenes en situació de tracta amb fins d'explotació sexual són captades en origen o en el trànsit mitjançant diferents procediments que tenen un element essencial en comú: la necessitat d'arribar a Europa. Dones i nenes que fugen del conflicte armat, de Boko Haram, del matrimoni forçat, de l'ablació genital o d'altres violències de gènere; dones i nenes que necessiten emprendre un projecte migratori perquè viuen en situació de pobresa, es converteixen en víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual i adquireixen deutes que les mantenen sotmeses durant anys. Per què no poden comprar un bitllet d'avió de Lagos a Madrid?

Font: http://www.pikaramagazine.com/2017/06/como-impactan-las-fronteras-en-los-cuerpos-de-las-mujeres/