PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament compra el conjunt fabril Sallarès i Deu, una illa amb cinc edificis protegits del barri de Gràcia

L’adquisició és per un valor de 4.550.000 €, amb una superfície construïda de més de 8 mil metres quadrats L’Ajuntament compra el conjunt fabril Sallarès i Deu, una illa amb cinc edificis protegits del barri de Gràcia

Les 4 naus paral·leles tenen unes dimensions aproximades de 64,90 m de longitud per 13,10 m d’amplada i queden separades entre si per uns patis d’una amplada d’uns 7,25 m. Dos d’aquests patis estan coberts i el més proper al carrer de Viladomat és el que conserva la major part de la superfície sense construccions ni cobriments. El tret més característic de les quatre naus principals és que tenen parets de maó massís laterals com a elements de suport vertical, a més de cavalls de perfils laminats d’acer, per cobrir els sostres de la planta baixa.

Les dimensions totals de l’illa són d’uns 78 metres de longitud al carrer de Viladomat i d’uns 75 metres de longitud el carrer de la Reina Elionor. La superfície de l’illa és de 5.893 m2 i la superfície construïda actual és d’uns 8.318,15 m2, que es distribueixen en 5.476 m2 en planta baixa i 2.842,15 m2 de soterrani.

El conjunt ha tingut denominacions diverses. Entre els anys 1920-1931 va denominar-se “Hilados Mohair, SA”. Entre els anys 1931-1966, “La España Industrial, SA”, que és una de les denominacions més assenyalades juntament amb la de “Sallarès Deu, SA”, que és la que va tenir entre els anys 1966-1983. Una darrera denominació és la de “Textifibra i Sallarès Deu S.A.” entre els anys 1983-2005.

Començat el 1920, el conjunt ha sofert diferents etapes constructives

La construcció d’aquest conjunt fabril va començar el 1920 amb dues naus projectades per l’arquitecte Lluís Muncunill, que responen a l’estructura dels antics vapors, amb naus paral·leles amb un pati central. Al començament de la dècada de 1930 es va construir el cos amb façana al carrer de Jacint Verdaguer i altres volums que acabarien de ser la tercera nau.

A la dècada del 1940 es va bastir la quarta nau, la que confronta amb el carrer de Viladomat. Més endavant, al començament de la dècada del 1950, es va enderrocar la tercera nau i es va construir de nou. Entre el final dels anys 1960 i l’inici dels 1970, amb la compra del conjunt a càrrec de l’empresa Sallarès Deu, SA, es van construir tres grans naus subterrànies, es van cobrir els patis interiors i es van regularitzar les façanes de les naus i els patis que donen al carrer de la Reina Elionor.

Una zona amb una transformació urbana destacable

Cal ressaltar que la transformació urbana que s’està desenvolupant en aquesta zona comprèn diferents projectes, alguns ja realitzats i altres en vies d’execució o projecte. D’aquest conjunt cal ressaltar els següents:

  • El soterrament de les vies del ferrocarril de FGC entre l’Estació de Can Feu | Gràcia i el terme municipal de Sant Quirze del Vallès
  • La reurbanització de la rambla d’Ibèria
  • La transformació en espai públic verd de la superfície generada pel cobriment de les vies del tren. Espai que unirà el parc de Can Feu amb l’estació de FGC i amb el Centre
  • L’adquisició del castell de Can Feu, de 19,000 m2 de superfície, que completa el parc de Can Feu
  • La reurbanització del passeig de Can Feu
  • Una nova mobilitat al barri, amb canvis en la senyalització per evitar el trànsit de pas de vehicles motoritzats, que permet la pacificació i la millora de la qualitat de vida dels veïns.

Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, pondera

la voluntat que tenim al Govern municipal perquè elements tan significatius i importants com aquesta fàbrica passin a formar part del patrimoni públic de la ciutat. És una oportunitat històrica que no podíem deixar passar.

Dins aquesta transformació urbana, la fàbrica Sallarès i Deu té juga el paper de completar el conjunt d’equipaments públics que formen una franja contínua entre l’Estació de Can Feu | Gràcia i la plaça del Treball, la qual inclou el recinte esportiu de Cal Marcet, la fàbrica de cal Marcet –que agrupa la seu de la Policia municipal i altres dependències–, el Centre d’Assistència Primària de Gràcia, l’Escola Teresa Claramunt i l’Institut Pau Vila.