PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Conferència sobre l’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra

Tindrà lloc el dimarts 11, al Museu d’Art, a càrrec de Rossend Lozano Conferència sobre l’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra

Rossend Lozano, doctor en història de l’art i un bon coneixedor de l’art del segle XX a Sabadell, parlarà de la realitat artística de les primeres dècades d’aquest segle a Sabadell, prenent com a punt de partida no tan sols les manifestacions artístiques i els seus protagonistes, sinó també altres elements com les exposicions que es programaven, les notícies de premsa o l’obra que adquirien l'Ajuntament, les entitats i els particulars.

En les seves pròpies paraules, “el drama de la Primera Guerra Mundial no va arribar a manifestar-se en les arts plàstiques a Sabadell. Ideològicament, la idea dominant era que l’art s’havia de mantenir al marge de la vida social, política o religiosa. La raó fonamental que això fos així rau en el concepte dominant d’art de l’època, ideològicament conservador i vuitcentista, basat en la ‘bellesa’ ‘objectiva’ i l’espiritualitat, en elements romàntics i bohemis, que passava per sobre d’apreciacions que s’acostessin al món social com un tema artístic més o apreciacions experimentals que seguien les propostes de les incipients avantguardes de principis de segle”.

Aquest ambient local es veu qüestionat per iniciatives d’intel·lectuals i artistes que durant el noucentisme reaccionen davant aquest conservadorisme amb propostes d’una pretesa i volguda modernitat, amb un projecte catalanista que servirà també per introduir lentament altres sensibilitats.