PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Conferència sobre el proveïment de l’aigua a Sabadell a la primeria del segle XX, al Museu d’Història

Tindrà lloc el dimecres 19 de desembre, a càrrec de l’historiador Esteve Deu Conferència sobre el proveïment de l’aigua a Sabadell a la primeria del segle XX, al Museu d’Història

Deu i Mercè Argemí ja van publicar l’any 1999 el llibre 900 anys d'història de l'aigua a Sabadell. Del segle XI al 1949, després d'una acurada recerca. L’obra té la virtut de fer un relat seguit i comprensible del proveïment d'aigua a Sabadell.

En la conferència s’exposarà que el primer terç del segle XX va ser clau per al proveïment d'aigua a Sabadell, una ciutat que havia estat sempre pobra en recursos hídrics i que durant la industrialització el problema es va agreujar. Calia aigua per a la indústria en plena expansió i per a la molta gent que venia a la ciutat a treballar-hi.

Durant la primera dècada de segle XX Sabadell es va convertir, amb 28.000 habitants, en la segona ciutat de Catalunya. Es van bastint nous vapors i cases i es van consolidar els nous barris de Gràcia, Hostafrancs, l'Eixample i Covadonga. El 1904 la Creu Alta es va agregar a Sabadell. Amb l'aigua que arribava rodada i la que s'extreia dels pous no n’hi havia prou per abastir Sabadell i una indústria en plena expansió.

A començament del segle XX el proveïment d'aigua a Sabadell depenia de dues empreses privades que no eren capaces de subministrar un cabal mínim per a les necessitats de la població. Això va portar l’Ajuntament a desenvolupar noves iniciatives amb l'objectiu de cobrir aquests dèficits. Durant un temps, van coexistir el sector privat i el públic en l'oferta d'aquest servei. Tot i això, el problema de la manca d'aigua a la ciutat no es va resoldre fins a mitjan segle XX quan es va crear la Companyia d’Aigües de Sabadell, SA (CASSA). A partir de la constitució d'aquesta nova empresa va ser possible que la major part de les llars sabadellenques disposessin d'aigua corrent, cosa que no passava durant la primera meitat del segle XX.

Esteve Deu

Esteve Deu Baigual és doctor en Història Contemporània i professor emèrit del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la UAB. S’ha especialitzat en la història industrial i d’empresa de Sabadell i Catalunya i en els treballs de recerca ha aprofundit en diversos aspectes de la industrialització tèxtil i de construccions mecàniques del Sabadell dels segles XIX-XX, en temes relacionats amb la innovació tecnològica i la distribució dels productes industrials, com també en altres qüestions de la història política, social i econòmica local i catalana de l’època contemporània.

Actualment Esteve Deu està desenvolupant un important projecte d’investigació sobre la Guerra Civil a Sabadell, del qual s’han publicat ja dos volums amb les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, la Fundació Bosch i Cardellach i la UAB, amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya.