PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Coneix el CTR-Vallès. Què en fem dels residus al Vallès Occidental?

A qui s' adreça:
Alumnes de cicle superior d'educació primària.

Descripció:
L'activitat s'ofereix de forma presencial o virtual, segons els interessos de cada centre educatiu.

Activitat presencial
L’activitat es divideix en tres dinàmiques per donar a conèixer el procés que segueixen els residus després de la seva recollida, constatant-lo a través de la visita a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus i d’un taller pràctic de reutilització de residus:
  1. Una primera explicació dinàmica sobre els residus que generem habitualment, la seva i separació i el destí de cada un, aprofitant per aclarir conceptes i resoldre dubtes. 
  2. Visita per les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès) a través d’una passarel·la aïllada i protegida.
  3. Taller de reutilització de residus que els alumnes porten de casa per treballar el concepte de reducció i reutilització.
Activitat virtual
L’activitat virtual s’inicia amb una breu presentació teòrica per part de l’educador/a sobre els residus que generem habitualment, la seva separació i  el destí que cada un, aprofitant per aclarir conceptes i resoldre dubtes. 
On van els residus més habituals que fem a la llar i a l’escola? Es resoldran els dubtes que puguin sorgir i es debatrà sobre la importància de reduir i reutilitzar els residus.
A continuació es realitzarà una dinàmica cooperativa per seleccionar els residus que van a cada contenidor o fracció en el cas dels municipis amb recollida porta a porta.
Després es visionarà el vídeo de 360º per conèixer el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. L’alumnat podrà veure imatges reals dels residus,  la maquinària i el funcionament de la planta.
Al finalitzar l'activitat es mostraran unes manualitats elaborades amb residus reutilitzats i s'enviarà a l'equip docent una fitxa amb les instruccions per fer la manualitat com a activitat complementària.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d’activitats complementàries per donar continuïtat a l’activitat de manera autònoma.
 
Objectius:
- Donar a conèixer quin és el procés que viuen els residus després de la seva recollida.
- Sensibilitzar sobre la importància de la reducció i la correcta separació a les llars.
- Comprendre quin és el destí i el tractament de cada tipus de residu.
- Conèixer les instal·lacions de tractament de residus de la comarca.
 
Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
 
Desenvolupament:
Dates de realització: durant el curs escolar, matins en horari lectiu
Durada: presencial 2,5-3 hores, virtual 1,5 hores
Nombre d'alumnes per sessió: presencial (màxim 59 participants incloent com a mínim 2 docents acompanyants) / virtual: un grup classe
Lloc de realització: presencial: al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental / virtual: al centre educatiu
Cost: gratuït
Observacions: En cas que es realitzi en format presencial: 1) el transport no té cost per l’escola. 2) Imprescindible l’acompanyament i suport de com a mínim 2 docents. 3) No es pot esmorzar a cap espai del recinte.
 
Material de suport: 
En cas que es realitzi en format presencial, l’alumnat ha de portar el material per al taller de reutilització que se li indicarà al docent al formalitzar la reserva.
En cas que l’activitat es realitzi en format presencial, el material va a càrrec del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. 
En cas que l’activitat es realitzi en format virtual el centre ha de disposar d’ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera

Inscripció:
www.residusvalles.cat/educacio-ambiental-2/

Informació:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
Correu electrònic: ccvoc.eduambiental@ccvoc.cat
Telèfon: 93 700 14 52
Consulta Web
Veure catàleg 2023-2024

Organització:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Imprimeix Correu electrònic