PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Conferència sobre els republicans espanyols als camps nazis

Tindrà lloc el dimecres 27 de març, al Museu d’Història, a càrrec de Rosa Toran Conferència sobre els republicans espanyols als camps nazis

La conferència tractarà de les responsabilitats polítiques i militars que van marcar la vida –i la mort– de milers i milers de republicans catalans i espanyols exiliats amb motiu de la Guerra Civil espanyola i que van patir la deportació als camps de concentració i d’extermini nazis en el context de la Segona Guerra Mundial, amb la connivència del règim feixista franquista i la col·laboració, també, del règim de Vichy.

Es parlarà dels diferents itineraris que van haver de recórrer aquestes persones. Més de 9.000 republicans espanyols van patir la deportació, majoritàriament al complex concentracionari de Mauthausen - Gusen - Castell de Hartheim, però també als camps de Buchenwald, Dachau, Neuengamme, Sachsenhausen, Ravensbrück, Aurigny, Natzmeiler-Srtuthof, Auschwitz, etc. Unes 5.126 persones hi moriren, més de 300 desaparegueren i unes 3.136 foren alliberades.

Rosa Toran, historiadora i membre de l’Amical de Mauthausen

Rosa Toran és doctora en Història (UAB, 1983) i catedràtica de geografia i història d’institut jubilada. És autora de diverses publicacions, juntament amb Cèlia Cañellas, sobre la classe política i l’Ajuntament barceloní durant la Restauració, com també  sobre la participació de les dones als consells municipals durant la guerra d’Espanya. Els darrers anys ha publicat llibres i articles sobre la deportació republicana als camps nazis i ha comissariat diverses exposicions sobre el tema, com per exemple la producció del Museu d’Història de Catalunya “Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf”. Durant molts anys ha estat integrant de la Junta de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i de Totes les Víctimes del Nazisme d’Espanya.

Toran també és l’autora de la introducció de la desena reedició de l’obra de Montserrat Roig, Els catalans als camps nazis (2017), l’obra pionera sobre l’holocaust nazi que es va abatre damunt les vides dels republicans espanyols i catalans exiliats a França durant la Segona Guerra Mundial.