PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Museu d’Història inaugura dues exposicions per Festa Major

L’una tracta del Modernisme i les flors en l’arquitectura i l’altra, del Sabadell de la Guerra Civil El Museu d’Història inaugura dues exposicions per Festa Major

L'exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l'arquitectura”, que es podrà visitar fins al 8 de desembre, vol acostar el visitant a una visió del modernisme i les flors, és accessible per a tothom i consta d’una especial atenció als processos de fabricació de les diverses arts aplicades.

La mostra, organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, el Museu d'Art de Cerdanyola i el Museu d'Esplugues de Llobregat, inclou obres, objectes i materials procedents de diversos museus de la Xarxa de Museus Locals. Del fons del MHS, s’exposa una reixa de finestra de ferro forjat amb aplicacions de flors, procedent d'una casa entre mitgeres del carrer de Sant Antoni.

Entre finals del segle XIX i començaments del segle XX, la natura va ser la gran musa i font d'inspiració d'arquitectes i artistes. Per Europa es va estendre l'Art Nouveau, que a Catalunya es va anomenar Modernisme. El món vegetal era el repertori més utilitzat d'aquest nou estil, que difonia valors com la llibertat creativa, la fantasia, la línia corba i la sensualitat. Els artistes i artesans van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar adaptant-lo a les arts aplicades a la construcció. Façanes i interiors es cobrien de flors, fulles i tiges en forma de vitrall, de ferro, de ceràmica o de mosaic.

D’altra banda, l’exposició “1939: l'abans i el després. Sabadell, 27 de gener de 1939”, commemora els 80 anys de la fi de la Guerra Civil. Organitzada per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Sabadell (AHS), s’estarà a la sala del vestíbul del Museu i estarà oberta fins al 29 de setembre.

Els fons dels museus són testimonis excel·lents d'un període que comença en esclatar la guerra i que s'allarga molt més enllà de la proclamació de la seva fi, l'1 d'abril de 1939. Amb la selecció d'objectes de les col·leccions de 25 museus de la província de Barcelona i la seva exhibició amb instal·lacions singulars a les seves seus, s'ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: la salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió i simbologia del canvi.

Ara, a Sabadell s’exposarà un banderí amb la reproducció del Parte Oficial de Guerra del Cuartel General del Generalísimo, en què es fa referència a diverses ciutats catalanes, entre les quals Sabadell, que foren ocupades per l’exèrcit franquista, amb data de 27 de gener de 1939, i també es projectarà una filmació de l’entrada de les tropes franquistes feta pel sabadellenc Josep Esteve Codina.

Activitats complementàries a les exposicions

Els dies de Festa Major s'oferiran visites guiades a l'exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l'arquitectura” i el dilluns 9 es farà un taller de creació modernista per infants i adults anomenat Stensyl.

El dissabte 7, com a activitat complementària a l'exposició sobre modernisme i arts aplicades, es farà la “Ruta del vitrall a Sabadell”, a càrrec del mestre vitraller Joan Serra i Renom. L'itinerari començarà al taller de L'Art del Vitrall, on es podrà veure com es passa d'un projecte dibuixat a un vitrall acabat, unint un gran nombre de peces de vidre i plom. A més, es podrà seguir també com s'afronta una restauració per, tot seguit, visitar alguns vitralls que es conserven en el seu lloc original formant part d'edificis patrimonials.

El Museu al territori

Com cada any, per Festa Major es podran fer visites guiades a diferents edificis i espais patrimonials:

  • A la Casa Duran, construïda entre els anys 1578 i 1606, amb les característiques pròpies d'una casa senyorial i, a la vegada, de producció agrícola. Es visitaran els cellers, els cups, les quadres, els dipòsits de gra i les restes d'una fàbrica de sabó, tot a la planta baixa i a la planta pis, la sala noble, les cambres, el pati i la capella.
  • El campanar de Sant Fèlix, construït el 1738 al costat de l'església que s'havia bastit al segle XV. Al seu interior podrem veure vestigis de l'antiga Capella del Roser, l'habitació del rellotge, el comunidor, on es mostren algunes peces trobades a les excavacions fetes a les voltes, i el pis de les campanes, excel·lent mirador sobre la ciutat.
  • L'arsenal i polvorí de l'aeroport, un dels Espais de Memòria de Sabadell. Construït al començament de l'any 1937 servia per emmagatzemar bombes i munició per a l'aviació republicana. Al seu interior, una galeria subterrània amb planta en forma "U", amb dues entrades hi podrem veure una exposició que il·lustra i contextualitza l'edifici.
  • El fons del MHS el conformen una gran quantitat d'objectes de Sabadell i el seu entorn obtinguts a través d'excavacions arqueològiques, de recol·leccions i de donacions. Amb la visita al magatzem del carrer Agricultura podrem conèixer com s'organitzen els fons del museu, que s'hi guarda, com es conserva i sobretot veure el volum, la varietat tipològica i l'amplitud cronològica de les seves peces.
  • Es podrà visitar el cementiri de Sant Nicolau amb un recorregut guiat en què s’explicarà la seva organització i els diferents espais de la mort. En el recorregut veurem diferents tipologies d'enterrament, fetes en diversos estils i sobretot la iconografia associada a la mort i a l'altra vida, amb obres de coneguts arquitectes i artistes.