PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Punt Lila contra el sexisme informa més de 2.000 persones durant la Festa Major

La tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, fa un balanç positiu d'un servei que ha atès una desena d’incidències lleus El Punt Lila contra el sexisme informa més de 2.000 persones durant la Festa Major

Marta Morell ha explicat que

hi ha hagut 11 incidències relacionades amb algun tipus de conducta sexista.

La majoria han estat de noies o nois que han patit mirades assetjadores, comentaris sexistes o algun tocament. Morell també afirma que

totes aquestes incidències, tot i ser lleus, fan sentir violentada la víctima. Per això sovint, i gràcies a l’assessorament de les professionals del Punt Lila, s’acompanya la persona, si escau, a fer denuncia per fer visible aquest tipus de comportaments.

El Punt Lila, que s’ha instal·lat durant la Festa Major per segon any consecutiu, és una oficina d'informació i acompanyament davant qualsevol situació de violència sexista o de caràcter LGTBIfòbic que es pugui produir. L’espai, a més d’atendre davant una situació de violència, ha estat un punt d’informació i orientació per a promoure una celebració lliure de sexisme.

La immensa majoria d’intervencions són a demanda de joves. Això demostra que s’ha interioritzat el servei de Punt Lila i que any rere any creix la conscienciació ciutadana entre el jovent. És més, cada vegada més nois es corresponsabilitzen amb un oci lliure de violència masclista. En aquesta ocasió, un 30% de les persones que han passat per la carpa eren nois i un 70% noies,

assenyala la tinenta d’alcaldessa.

El punt ha estat atès per psicòlegs especialitzats en el servei dels punts liles, que quan rebien alguna queixa oferien suport psicològic i activaven el protocol previst. Així mateix, tots els agents implicats (referents Liles, Policia Local, Mossos d’Esquadra i Creu Roja) estaven comunicats permanentment per si sorgia alguna incidència poder respondre de forma conjunta i coordinada.

L’Ajuntament, doncs, valora com a molt positiva la presència del Punt Lila a la festa, perquè la seva funció sensibilitzadora ajuda a minimitzar les actituds violentes i perquè incidents que en altres ocasions han passat desapercebuts ara poden ser atesos per professionals en el moment i el lloc dels fets. Des de l'Àrea de Feminisme es proposa continuar treballant per ampliar aquest tipus de servei en propers esdeveniments com ara les festes majors de barri; així com emplaçar a tots els i les joves a demanar informació i assessorament a l'Espai Jove sobre qualsevol tema que sigui del seu interès o bé a continuar formant les entitats que organitzen activitats en aquest àmbit.

Mou-te Segura

Pel fa a les mesures de la campanya Mou-te Segura, que oferia cobertura a les dones en cas que se sentissin en situació de vulnerabilitat i/o risc, la valoració també és molt bona. D’una banda, el servei de Transports Urbans de Sabadell (TUS) va transcórrer amb total normalitat durant tota la Festa Major i, d’altra banda, la iniciativa Jo t’ajudo d'Elite Taxi Sabadell d’oferir assistència, de forma gratuïta, per allunyar a qualsevol persona que se sentís amenaçada d’una situació de perill, no ha hagut de fer cap servei. La iniciativa, que es va posar en marxa coincidint amb la Festa Major, continuarà de manera permanent amb l’objectiu d’augmentar la sensació de seguretat arreu de la ciutat.