PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell posa en marxa noves accions per combatre la violència masclista i la lgtbi-fòbia

Hi haurà Punts Liles en diferents espais de la ciutat, i s’inicia el projecte Agents Liles Joves Sabadell posa en marxa noves accions per combatre la violència masclista i la lgtbi-fòbia

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Sabadell ha estat obert tot l’estiu, i s’està reforçant amb més personal. El Servei d’Atenció Integral per les persones LGTBI (SAI-LGBTI) incrementa les hores d’atenció a partir d’aquest setembre.

D’altra banda, i per als propers mesos, també s’han dissenyat noves accions de sensibilització. Una d’aquestes iniciatives són els Punts Liles. Aquest setembre s’han planificat 13 Punts Liles en diferents espais de concurrència i adreçats a la població general, no només en horari nocturn. El primer tindrà lloc aquest divendres 4 i dissabte 5 a la nit a la plaça Doctor Robert. Diumenge 6 també n’hi haurà al matí al mercat ambulant compartit amb Sant Quirze. En aquest enllaç podeu consultar els horaris i emplaçaments de tots els Punt Liles previstos.

En aquests espais de seguretat es poden fer atencions en cas d’assetjament, abús o agressions sexistes i lgtbifòbiques. També es donen a conèixer els recursos i serveis disponibles a la ciutat i es donen recomanacions a la ciutadania sobre com actuar en cas de sospita d’una situació de violència masclista. Tota la informació estarà disponible a través de codis QR i també se’n farà ressò a les xarxes socials, principalment a través del compte Twitter de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament (@sbdgenere).

L’objectiu és visibilitzar que les violències masclistes existeixen, que és  responsabilitat de tothom lluitar per eradicar-les i que hi ha serveis on poden acompanyar la persona a sortir de la situació.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell:

“enguany es fa un pas endavant amb els Punts Liles, que estaran presents en diferents espais de Sabadell, com mercats ambulants, plaça del Pi i Eix Macià, entre d’altres. L’objectiu és sensibilitzar i implicar la ciutadania”. Morell ha afegit “a més, impulsem el nou projecte Agents Lliles Joves amb la implicació directa dels i les joves, que rebran formació i acompanyament per esdevenir referents per combatre les violències masclistes i les discriminacions LGTBI als seus entorns”.

Nou projecte: Agents Liles Joves

Un altre dels projectes que s’ha presentat són els Agents Liles Joves, voluntàries i voluntaris que reben una formació específica i lideren accions de sensibilització i prevenció en diferents espais. L’objectiu és que actuïn com a líders positius entre els seus iguals.

D’una banda, es farà una prova pilot en dos instituts de la ciutat, on un grup de voluntariat rebrà formació i posteriorment dissenyarà i realitzarà accions al centre i/o virtuals, en la línia de  sensibilitzar, prevenir i aturar discriminacions de gènere i LGTBIfòbiques i les violències masclistes. Tot plegat amb l’acompanyament de professionals i amb la possibilitat també de participar en altres accions més enllà del seu institut.

D’altra banda, es planteja fer una formació genèrica a les entitats de la ciutat sobre com fer un pla d’Igualtat dins l’associació. També es durà a terme una segona formació adreçada a persones joves de les entitats per donar-los eines i recursos per ser Agents Liles, amb idees pràctiques per fer de l’entitat un espai sense violències masclistes ni LGTBIfòbiques, per afavorir les relacions igualitàries i també com detectar i activar un protocol en cas de situació de violència masclista. Cada entitat tindrà també la tutorització d’una professional per tal d’ajudar-los en el disseny de les accions.

Destaca també la creació de l’Assessoria Punt Lila a l’Oficina Jove (al Vapor Codina, c. Blasco de Garay, 19) on tot l’any s’atendran les persones joves amb cita prèvia i des d’on s’impulsaran més Punts Liles i accions de sensibilització. De les 44 Oficines Joves que hi ha a Catalunya, la de Sabadell és la primera que té aquesta assessoria específica.