PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el centenari de l’assassinat de l’advocat laboralista Francesc Layret amb un programa d’actes

L’organització és a càrrec de l’Ajuntament, Òmnium Cultural, Memorial Lluís Companys a Sabadell, Col·legi de l’Advocacia i Sabadell per la República Sabadell commemora el centenari de l’assassinat de l’advocat laboralista Francesc Layret amb un programa d’actes

Francesc Layret va ser assassinat a les portes de casa quan anava a defensar Salvador Seguí i el president Lluís Companys en un procés judicial contra dirigents de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Multitud de persones van seguir el seu funeral i es va organitzar una gran manifestació en solidaritat amb Layret.Francesc Layret va ser assassinat a les portes de casa quan anava a defensar Salvador Seguí i el president Lluís Companys en un procés judicial contra dirigents de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Multitud de persones van seguir el seu funeral i es va organitzar una gran manifestació en solidaritat amb Layret.
Des del 1979 Francesc Layret té un carrer al seu nom a la nostra ciutat, al barri de la Creu Alta.

Un programa d’actes amb una desena d’activitats diverses

El programa d’actes, coordinat pel Museu d’Història de Sabadell (MHS), inclou una desena d’activitats diverses, totes gratuïtes i amb l’aforament limitat. Demà, dissabte 17 d’octubre, hi ha la lectura teatralitzada de l’obra Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de Tres homes Grossos, al Centre Cívic de Sant Oleguer, a les 7 de la tarda, organitzada per Òmnium Cultural Sabadell. La lectura es repetirà els dies 18, 27 i 28 d’octubre, a la mateixa hora i lloc, com també l’11 de desembre, però a 2/4 de 7 de la tarda i al MHS.

El 30 de novembre, dia que farà 100 anys de l’assassinat, a 2/4 de 8 del vespre, tindrà lloc l’acte institucional, titulat Francesc Layret: una valoració dels advocats en el centenari de la seva mort, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell.

Més endavant, el 4 de desembre, a les 7 de la tarda, Sabadell per la República organitza la conferència Francesc Layret i Lluís Companys: de Solidaritat Obrera fins a la dictadura de Primo de Rivera, a càrrec de Gemma Rubí, presentada per Gerard Marín. Es podrà seguir en streaming aquí.

El 9 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda, al Museu d’Història, Jep Barceló presentarà la lectura dramatitzada Idees i paraules de Francesc Layret. El 15 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda, s’inaugurarà l’exposició “El fil roig del catalanisme. Francesc Layret, diputat per Sabadell”, al Museu d’Història. I, finalment, el 17 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda, Jordi Serrano, comissari de l’exposició, pronunciarà una conferència al MHS.